"Afganistan´da hedeflediğimiz her şey olmadı ama çok şey oldu"

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier , Afganistan´a sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier , Afganistan´a sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret, güvenlik kaygıları sebebiyle önceden duyurulmadı. İkinci Dışişleri Bakanlığı dönemi olmasına rağmen ilk kez Afganistan´a giden Steinmeier, Alman birliğinin bulunduğu Mezar-ı Şerif şehrine indi ve buradaki Alman askerlerini ziyaret etti.

Dışişleri Bakanı Steinmeier buradaki konuşmasında, “Hedeflediğimiz her şeye ulaşamadık. Ama ulaştığımız şeyler de küçümsenmemeli. Afganistan´da artık teröristler eğitim görmüyor. 13 sene önce başlayan askeri misyonumuz için bu bir hedefti. Ayrıca bu ülkede çocuklar okula gidebiliyor, sağlık hizmetleri daha iyi ve kültürel miras da yok edilme tehlikesinden kurtulmuş durumda“ dedi.

Alman bakan daha sonra başkent Kabil´e uçarak burada Devlet Başkanı Hamid Karzai ve Afgan meslektaşı Ahmet Osmani ile görüştü. Steinmeier Karzai ile görüşmesinde yabancı askerileri Afgan makamlarınca takibe uğramaktan koruyan hukuk anlaşmasını imzalamasını istedi.

Almanya´nın Afganistan´da hala 3 bin 100 askeri bulunuyor. Önümüzdeki yıldan itibaren ise eğitim ve danışmanlık hizmetlerini vermek üzere ülkede sadece 800 Alman askerinin kalması öngörülüyor. Geçen hafta federal hükümet, Alman askerinin 2014 yılının sonuna kadar Afganistan´da görev yapmasını kabul ederken, ülkedeki Alman askeri sayısının üst sınırını ise 4 bin 400´den 3 bin 300´e düşürdü. Afganistan´da bugüne kadar 55 Alman askeri hayatını kaybetti.
CİHAN

İyi Parti'de yeni yönetimin A Takımı belli oldu "AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak DEM Partili belediye başkanı istifa etti