‘Adrasan’da yanan alanın imara açılması söz konusu değil’

Antalya Adrasan'da çıkan orman yangınına geç müdahale edildiği iddiaları Orman Genel Müdürlüğü tarafından yalanlandı. Yangın söndürme araçlarının yangına müdahale öncesi bekletildiği, yerleşim yerlerine müdahale etmediği haberlerinin...

Antalya Adrasan'da çıkan orman yangınına geç müdahale edildiği iddiaları Orman Genel Müdürlüğü tarafından yalanlandı. Yangın söndürme araçlarının yangına müdahale öncesi bekletildiği, yerleşim yerlerine müdahale etmediği haberlerinin gerçek dışı olduğunu belirten müdürlük, bölgenin imara açılmasının ise kesinlikle söz konusu olmadığını bildirdi.

Antalya’nın Kumluca ilçesine bağlı Adrasan turizm beldesinde cumartesi meydana gelen orman yangınıyla ilgili Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü yazılı açıklama yaptı. Cumartesi günü saat 13.32’de orman yangının çıktığının öğrenildiği ve 12 dakika içinde yangına müdahale edildiği belirtilen açıklamada havadan ise 18 dakika sonra 13.50’de yangına müdahale edildiği ifade edildi.

Açıklamada, yangının büyüme riski taşıması, turizm tesislerine ve yerleşim yerlerine yakın olması sebebiyle derhal Denizli, Fethiye, Manavgat ve Düzlerçamı’nda konuşlu bulunan helikopterlere kalk emri verildiği belirtildi.

Adrasan orman yangınında; 30 teknik eleman, 250 yangın işçisi, 23 arazöz, 11 su ikmal aracı, 5 adet dozer, 5 adet yer ekibi, 5 söndürme helikopteri ve 1 idare helikopteri ile 2 adet amfibik uçak görev aldığı ifade edildi.

Yangının başlangıcında güney batıdan 30-60 kilometre/saat hızla esen rüzgar yangının hızlı ilerlemesine neden olduğunu belirten açıklamada, Saat 16.00 civarında yangın kontrol altına alınmak üzere iken rüzgârın yön değiştirerek kuzeyden 30-60 km/saat hızla esmeye başlaması nedeniyle bütün kuvvetler yerleşim yerine kaydırıldığı, böylece vatandaşların daha fazla zarar görmesinin önüne geçildiği aktarıldı.

Yangına orman işçilerinin cansiperane müdahale ettiği 120 hektarlık alanın yandığı, 10 bin hektarlık alanın da orman yangınından korunarak büyük bir felaketin önlendiği duyuruldu.

    İMARA VE YERLEŞİME AÇILACAK İDDİALARINA CEVAP

    Yanan alanların imara veya yerleşime açılacağı iddialarıyla ilgili olarak da şu ifadelere yer verildi: "Anayasa’nın 169. maddesinde; ‘Devlet, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır. Yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirilir, bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamaz. Bütün ormanların gözetimi devlete aittir.’ hükmü yer almaktadır. Yanan orman alanlarının tarla yapılması, imara ve yerleşime açılması gerek Anayasamızda yer alan hükümler gerekse 6831 sayılı Orman Kanunu ilgili maddeleri gereğince mümkün değildir. Basında ve kamuoyunda yer alan bu endişeler yersiz olup, Bakanlığımızca yanan alanların başka bir gaye ile kullanılmasına kesinlikle müsaade edilmemektedir."

Yanan alanlarla ilgili de gerekli çalışmaların en kısa zamanda başlanacak olduğu, bölgenin tekrardan ağaçlandırılacağı duyuruldu. CİHAN

"AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak Bülent Arınç: Özgür Özel benim kahramanımdır DEM Partili belediye başkanı istifa etti Sarallar çetesine operasyon, çetebaşı gözaltında