AB, Çin'in şirket alımlarından rahatsız

AB üyesi ülkeler, Çin'in son dönemlerde artan şirket alımlarından rahatsız olduklarını açıkça belli etmeye başladı

Sonhaberler | Haber Merkezi

Almanya, Fransa ve İtalya'nın ekonomiden sorumlu bakanları, ülkelerinin stratejik açıdan önem arz eden şirketlerinin yabancı yatırımcılara satılmasına karşı korunma önlemleri öneriyorlar.

17 Şubat 2017 tarihli Süddeutsche Zeitung'a göre, üç bakanın AB Ticaret Komiseri Cecilia Malmström'e gönderdiği mektupta "son yıllarda stratejik önemi yüksek Avrupa firmalarının AB dışı ülke yatırımcılarına satıldığı" açıklanıyor. Alman Bakan Brigitte Zypries ve Paris ve Romalı meslektaşları Michel Sapin ve Carlo Calenda bu alanda "karşılıklılık ilkesi"nin geçerli olması gerektiğini savunuyorlar.

Söz konusu mektupta "Çin" ile ilgili tek sözcük geçmemesine karşın, AB'li bakanların büyük ölçüde bu ülkeyi kastettikleri tahmin edilebilir. Çinli yatırımcıların, geçen yıllar boyunca, bu alanda çok aktif oldukları biliniyor. Bazı alımların, özellikle de Alman sanayi robotu imalatçısı Kuka'nın Çinli yatırımcılarca devralınmış olmasının Almanya'da yarattığı yankılar anımsanıyor. Alman yetkililer, gerçi "Almanya'nın açık piyasa ekonomisi" ile yönlendiğinin altını çiziyorlar; ama anahtar niteliğindeki teknoloji üreten sanayi sektörlerinin korunması gerektiğini de düşünüyorlar.

Bu gelişmeler ışığında, Çin'in geçen yıl zirve yapmış olan Avrupa'dan şirket alımlarının, esasen Çinli yetkililerin de bildikleri üzere, 2017'de biraz yavaşlaması beklenebilir.   

Sudan liderinin oğlu Ankara'da toprağa verildi İliç'teki kayıp işçilerden ikisi daha ölü bulundu Akaryakıt fiyatlarında elle tutulur indirim Ekmek spekülatörleri yeniden devrede Şifalı bitkilerle yaralarını tedavi etti Kiralık IBAN mağduru 8 ay hapis yattı