60 ilde çiftçilerin borçlarının ertelenmesiyle ilgili çalışma başlatıldı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, yaşanan don hadisesi sebebiyle hükümetin özellikle çiftçilerin sigorta yaptıran ve yaptırmayan bütün üreticileri kapsamak üzere 60 ilde ki borçlarının ertelenmesiyle ilgili bir çalışma başlattığını açı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, yaşanan don hadisesi sebebiyle hükümetin özellikle çiftçilerin sigorta yaptıran ve yaptırmayan bütün üreticileri kapsamak üzere 60 ilde ki borçlarının ertelenmesiyle ilgili bir çalışma başlattığını açıkladı. Eker, "Şu anda bu borçların ertelenmesiyle ilgili Hazine Müsteşarlığımız gerekli çalışmayı yapıyor ama siyasi olarak karar, Sayın Başbakanımız tarafından talimat verildi ve ilgili departmanlarımız bununla ilgili çalışmakta." dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunun 79. birleşimi, yoklama yapılmaksızın saat 15.00'te açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Sadık Yakut Yakut yönetiyor. Başkan, gündeme geçmeden önce üç milletvekiline gündem dışı konuşma için söz verdi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, gündem dışı konuşmaya cevap verdi. Geçtiğimiz mart ayının son günü ile nisan ayının ilk üç gününde Türkiye genelinde bir don vuku bulduğunu hatırlatan Eker, meyve bahçeleri, yer yer sebze bahçelerinin bundan zarar gördüğünü ifade etti.

Yaklaşık 60 vilayetin bir şekilde bundan etkilendiğini anlatan Eker, "Bununla ilgili, tabii, hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Ancak, bildiğiniz gibi don, sigorta kapsamında. Özellikle, meyvelerde ve çiçeklenme sürecinde yüzde 66, 67'ye kadar Bakanlık tarafından sigorta poliçeleri desteklenmek suretiyle bu konuda çiftçilerimize destek sağlanmaktadır. Gerek don gerek dolu gerek sel gerek yangın gerek fırtına gibi birçok doğal afet Bakanlığımız, Hükûmetimiz döneminde çıkarılan yasayla ve devlet tarafından da yüzde 50'si sübvanse edilmek suretiyle destekleme kapsamına alınmış durumda. Çünkü, tabiat şartlarına, risklerine son derece de açık bir sektör olması hasebiyle mutlak surette bu sigorta imkânından çiftçilerimizin istifade etmesini arzu etmekteyiz. Tarım sigortaları kapsamında meydana gelen don zararlı hasar tazminatları kesin ekspertizlerden sonra en kısa süre içerisinde ödenecektir." diye konuştu.

"700 BİN ÜRETİCİYE 18 MİLYAR LİRA KREDİ KULLANDIRILDI"

Kuraklıkla ilgili olarak, şubat, mart ve nisan yağışlarının tarımsal kuraklık riskini önemli ölçüde azalttığını belirten Eker, nisan sonu ve mayıs yağışlarının da bundan sonraki süreçte kuşkusuz belirleyici olacağına dikkat çekti. Hükûmetin özellikle çiftçilerin sigorta yaptıran ve yaptırmayan bütün üreticileri kapsamak üzere 60 ilde ki borçlarının ertelenmesiyle ilgili de bir çalışma başlattığını dile getiren Eker, şöyle devam etti: "Şu anda bu borçların ertelenmesiyle ilgili Hazine Müsteşarlığımız gerekli çalışmayı yapıyor ama siyasi olarak karar, Sayın Başbakanımız tarafından talimat verildi ve ilgili departmanlarımız bununla ilgili çalışmakta. Bunu da bu vesileyle yüce Meclisin bilgisini sunmak istiyorum. Toplamda 700 bin civarındaki üreticimize 2013 yılı içerisinde 18 milyar liranın üzerinde, 18 milyar 300 milyon lira civarında kredi kullandırıldığını biliyoruz. Tabii bunların hepsi aynı şekilde don afetine maruz kalmış değil, bunlar hesaplanıyor ve bunların borçlarının bir yıl süreyle ertelenmesi gündemde, bununla ilgili çalışma şu anda yapılıyor. Tarım sektörü, tabiat şartlarına bağımlı olması ve yüksek risk ihtiva etmesine rağmen Hükûmetimiz döneminde uygulanan gerek doğru strateji ve uygulanan doğru politikalarla, hazırlanan projelerle Avrupa'ya da, dünyanın birçok ülkesine de nispetle çok yüksek oranda büyüme kaydetmiş durumda. Son 10 yılın 9'unda Türkiye'de tarım sektörü büyüme kaydetti. 2004-2013 yıllık ortalama tarımsal büyüme sabit fiyatlarla yüzde 2,7 ve aynı dönem Avrupa Birliği 28 üye ülkenin büyüme ortalaması yüzde 0,6. Dolayısıyla bizim bu dönemdeki nüfus artış hızımızı dikkate aldığımızda ki, binde 13; 2004-2013 arasında sabit fiyatlarla ortalama yıllık yüzde 2,7'lik bir büyüme önemli bir büyümedir."


CİHAN

İyi Parti'de yeni yönetimin A Takımı belli oldu "AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak DEM Partili belediye başkanı istifa etti Bülent Arınç: Özgür Özel benim kahramanımdır Sarallar çetesine operasyon, çetebaşı gözaltında