15 Temmuz'da Bayrak Asılır mı hangi günler bayrak asılır?

15 Temmuz'da Bayrak Asılır mı hangi günler bayrak asılır? hangi günler bayrak asılır? soruları bugün birçok yönetici tarafından merakla soruluyor. Peki, bayrak hangi günlerde asılır, 15 Temmuz günü bayrak asılır mı?

15 Temmuz'da Bayrak Asılır mı hangi günler bayrak asılır? Ya da bayrak töreni yapılır mı soruları bugün birçok yönetici veya resmi kurum temsilcisi tarafından merakla soruluyor. 15 Temmuz'da Bayrak Asılır mı hangi günler bayrak asılır? Öncelikle bayrak töreninin ve bayrak asma işlemlerinin ne zaman yapılacağına bakalım:

1 Mayıs bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de işçi bayramı olarak kutlanıyor. Aynı şekilde 23 Nisan Türkiye'de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak anılmaktadır. 23 Nisan günü resmi tatil günlerinden ve ulusal bayramlardan biridir. 

18 Mart Türkiye'de her yıl aynı tarihte "18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi" adıyla anılmaktadır. Bugün devletin resmi kurumları çeşitli etkinlikler düzenler, Anıtkabir'e çıkarak Atatürk'ü anarlar.

18 Mart'ta Bayrak Asılır mı hangi günler bayrak asılır?

Bayrak töreni resmi gün ve törenlerde yapılan törenlere verilen isimdir. 

Bayrak törenleri, okul/kurum müdürünün denetim ve gözetiminde müdür yardımcısı, beden eğitimi öğretmeni ve müzik öğretmeni ile diğer görevli öğretmenlerce hazırlanıp yürütülür. Birleştirilmiş sınıflı okullarda bayrak töreni müdür yetkili öğretmen tarafından yapılır:

a) Törenlere; okul/kurum müdürü, müdür başyardımcısı, müdür yardımcıları, öğretmenler, öğrenciler ile tören alanında bulunan diğer görevliler kılık kıyafet yönetmeliğine uygun bir şekilde hazır ol duruşunda katılırlar.

b) Törenlerde yapılan konuşmalar, İstiklal Marşı’nın söylenmesinden önce bitirilir. 

c) Okul müdürlüklerince bayrak törenleri için Bayrak Kanunu ile Bayrak Tüzüğünde belirtilen özelliklere uygun Bayrak bulundurulur. Bayraklar; yıpranmamış, rengi solmamış,
temiz ve ütülenmiş olur. Tören alanında direğe çekilecek Bayrağın büyüklüğü, direk boyuna uygun orantıda olmalıdır. Gerektiğinde ses yayın cihazı da kurulur.

ç) Törenlerde komutlar, beden eğitimi öğretmeni veya okul yönetimince görevlendirilen öğretmen tarafından verilir.

d) İstiklal Marşı’nın ilk iki kıtası, varsa bando ya da usul ve makamına uygun olarak ses kayıt araçlarına kaydedilmiş sözlü/sözsüz müziği eşliğinde müzik öğretmeni veya müzik bilgisi
ve yeteneği olan bir öğretmen yönetiminde; bunun mümkün olmadığı durumlarda ise müzik öğretmeni veya müzik bilgisi ve yeteneği olan bir öğretmen yönetiminde törende hazır
bulunanlar tarafından yüksek sesle söylenir. 

e) Bayrak, İstiklal Marşı eşliğinde görevli öğrenci tarafından, hızlı bir şekilde direğe çekilir.

(2) Okul veya kurumlarda bayrak törenleri gün batımından önce yapılır. 

Tek bayrak direği bulunan okul / kurumlarda bayrak töreni

Bayrak töreni aşağıda belirtilen şekilde gerçekleştirilir:

15 Temmuz Bayrak Asılır mı hangi günler bayrak asılır?

a) Öğrenciler ve diğer görevliler tören için yerini almadan bir süre önce direkte çekili bulunan Bayrak, cephesi Bayrağa dönük olarak duran iki öğrenci ve Bayrağı indirecek bir öğrenci tarafından hazır ol duruşta başla selamlandıktan sonra, nöbetçi öğretmen eşliğinde yavaş yavaş indirilir.

b) İstiklal Marşı’nın ilk iki kıtası, beden eğitimi öğretmeni veya görevli öğretmenin “hazır ol” komutu ile birlikte varsa bando ya da usul ve makamına uygun olarak ses kayıt araçlarına kaydedilmiş sözlü/sözsüz müziği eşliğinde müzik öğretmeni veya müzik bilgisi ve yeteneği olan bir öğretmen yönetiminde, bunun mümkün olmadığı durumlarda ise müzik öğretmeni veya müzik bilgisi ve yeteneği olan bir öğretmen yönetiminde törende hazır bulunanlar tarafından yüksek sesle söylenir.

c) Bayrak, İstiklal Marşı eşliğinde görevli öğrenci tarafından hızlı bir şekilde direğe çekilir.

ç) Bayrağı çeken öğrenci, çekme işi tamamlandıktan sonra ipi sabitleyip direkten iki adım geriye uzaklaşarak ön cephesi Bayrağa dönük hazır ol duruşunda İstiklal Marşı’na katılır.

d) Beden eğitimi veya görevli öğretmenin “rahat” komutu ile tören tamamlanır. 

(2) Törenlerde Bayrağın çekilme, indirilme ve taşınmasında son sınıftaki kız ve erkek öğrenciler sırayla görevlendirilir. 

(3) Okul/kurumlarda bayrak direği bulunması ve tören yapılabilmesi durumunda ayrıca seyyar direkli Bayrak kullanılmaz.

Bütün bilgileri MEB bayrak töreni yönergesinde bulabilirsiniz

Öğrencilere bayrak töreni nasıl anlatılır:

Bayrak töreni okula gittiğimiz zaman çok önemlidir. Bayrak töreni nasıl yapılır ve nelere dikkat etmemiz gerekiyor şimdi bunlara bakalım.

 1 ) Öncelikle sıraya girmeliyiz ve sırayı bozmamalıyız. Sıraya girerken ise onu kendi sınıfımız içerisinde yapmalıyız. Bu konuda öğretmenlerimiz bize yardımcı olur. Böylece boy sırasına göre düzgün bir şekilde sınıfımız ile sıraya gireriz.

 2 ) Bayrak töreninde iki elimiz yanında olacak şekilde hazır ola geçeriz. Yani hareket etmeden dururuz. Bayrak töreni gerçekleşmeye başladığında ve İstiklal Marşımız okunmaya başladığında, mutlaka hareket etmeden durmamız gerekmektedir. Eğer kıpırdamazsak ve hareketsiz bir şekilde durursak, o zaman ülkemizin bayrağına ve İstiklal Marşına saygı duymuş oluruz.

 3 ) İstiklal Marşımızı söylerken öğretmenimize uymalıyız. Ayrıca İstiklal Marşımızı hep bir ağızdan söylemeli ve bunu coşku içinde yapmalıyız. Özellikle farklı sesler çıkmaması ve düzenin bozulmaması için, mutlaka arkadaşlarımız ve öğretmenlerimiz ile beraber aynı anda İstiklal Marşı'nı söylemeye dikkat etmeliyiz.

4 ) Bayrak töreni ve İstiklal Marşı başlayıp bitene kadar sıramızı kesinlikle bozmamalıyız. Öğretmenimizin söylediklerine dikkatli şekilde uymalıyız. Elimizi ve kolumuzu oynatmadan hareketsiz bir şekilde durmalıyız. Bayrak töreni ve İstiklal Marşı bittikten sonra öğretmenlerimizin uyarısı ile hareket edebiliriz.

Bayrak törenleri resmi tatil ve bayram olarak ilan edilen günlerde yapılır.

Ancak bayrak töreni yapılmadan sadece bayrağın asıldığı günler de var.

18 Mart resmi bir anma günü olduğu için bayrak asılır.

Bayrak asılan resmi günler şunlar:

1) 18 MART ŞEHİTLERİ ANMA GÜNÜ.

2) 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI.

3) 19 MAYIS GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI.

4) 15 TEMMUZ DEMOKRASİ VE MİLLÎ BİRLİK GÜNÜ.

5) 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI.

6) 19 EYLÜL GAZİLER GÜNÜ.

7) 29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI.

BÖLGEYE ÖZEL KURTULUŞ VE ANMA GÜNLERİNDE DE BAYRAK/POSTER ASILIR.

A) 12 MART İSTİKLAL MARŞININ KABULÜ.

B) 29 MAYIS İSTANBUL’UN FETHİ.

C) 9 EYLÜL İZMİR’İN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞU.

D) 13 EKİM ANKARA’NIN BAŞKENT OLUŞU.

E) 10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA GÜNÜ.

F) 27 ARALIK ATATÜRK’ÜN ANKARA’YA GELİŞİ.

Özetlersek, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nde de bayrak asılır.

1 Mayıs gününde bayrak asılmaz, çünkü resmi veya milli bayramlar arasında yer almıyor.

İyi Parti'de yeni yönetimin A Takımı belli oldu "AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak DEM Partili belediye başkanı istifa etti