Zehirlenme sırasında ne yapmalı?

Özellikle yaz aylarında artış gösteren gıda zehirlenmeleri durumunda, yapılması gereken ilk işlemlerden biri, zehirlenmeden emin isek, doktora başvurmaktır.

Google Haberlere Abone ol
Zehirlenme sırasında ne yapmalı?

Zehirlenmenin ana nedeni gıdaların düzgün saklanmamasıdır. İnsanlar en çok yaz aylarında gıda zehirlenmesi şikayetinden doktora başvururlar. Nedeninde ise bazı faktörler yatar. Peki gıda zehirlenmesinin asıl belirtileri ve korunmanın yolları nelerdir. Gıda zehirlenmeleri neden en çok yaz aylarında yaşanır?

ANS PRESS’in haberine göre, ATU’nun İç Hastalıklar Uzmanı İsmail Efendiyev gıda zehirlenmesi ile ilgili soruları yanıtladı. Efendiyev öncelikle iklim koşulları dikkate alınmadır şeklinde açıklamada bulundu. Hava sıcaklığı fazla ise belli patojen mikropların da gelişmesinin çoğalma hızı artar. Bu yüzden de yaz aylarında gıda zehirlenmesinin sayısı artmaktadır. Aynı zamanda, yaz aylarında bazı sezon içerikli yiyecekler, örneğin: meyve, sebzelerin tüketimi daha fazla olur. Bu da bazı sebeplerden dolayı zehirlenmelerin sayısını arttırıyor.

İsmail Efendiyev

İsmail Efendiyev, zehirlenmelerin asıl nedeni olarak gıda ürünlerinin düzgün saklanmamasıdır dedi. Soğuk incirin bozulması, üretim tarihi sona ermiş ürün satın alımı,  bazı et ürünleri örneği döner gibi gıdaların yaz boyunca tüketim süresi çok kısadır. En fazla 2-3 saat düzgün şekilde saklanıp tüketilmediği takdirde zehirlenmeye yol açar. Aynı zamanda yaz aylarında ‘’karpuz’’ zehirlenmeleri de çok fazla görülmektedir. Karpuzdan zehirlendiğini düşünebilecek çok az inşa vardır. Ancak kişinin karpuzdan zehirlenme oranı yüzde 99’dur. Tabiki karpuz zehirlenmesi diğer gıdalar ve kimyasal zehirlenmeler kadar şiddetli olmaz. Karpuz zehirlenmeleri genel olarak dışının yıkanmadan tüketilmesinden kaynaklanır. Vücuda alınan mikrop birkaç saat içerisinde yayılmaya başlar. Karpuz yedikten sonra zehirlenme belirtileri ise bulantı , kusma ve ateştir.

İsmail Efendiyev zehirlenmelerin genel belirtileri hakkında ise şunları kaydetmiştir. Gıda zehirlenmesi için bazı durumlarda kuluçka süresi birkaç saat olur. Yani sabah bir süt ürünü tükettikten sonra ilk olarak kendinizi normal hissedeceksiniz. Ancak ilerleyen saatlerde vücutta genel zayıflık , halsizlik , mide bulantısı, kusma, ishal ve vücut hareketlerini yerine getirememe gibi belirtiler görülmektedir.

 Zehirlenmeden şüphe edildikten sonra ne yapmak gerekir?

Efendiyev , ‘’Zehirlenmeden şüphe edilirken ilk yardım olarak ne yapmak gerekir’’ sorusuna ise şöyle cevap verdi ‘’Öncelikle zehirlenen kişiye soda içirilebilir. Bağırsak temizleyici lavma yapmak, zehirlenme belirtileri iyice ilerlemiş ise hiçbir müdahale etmeden derhal doktora götürülmesi gerekir. Evde tedavi yöntemi uygulanması tavsiye edilmez. Aksi halde kötü komplikasyonlar oluşabilir. 

Yorumlar