Zarif'ten "FATF yasası onaylanmalı" çağrısı

- İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ülkesinin Mali Eylem Görev Gücü (FATF) üyeliğine ilişkin muhafazakârların karşı çıktığı yasa tasarısının onaylanması çağrısında bulundu

Google Haberlere Abone ol
Zarif'ten "FATF yasası onaylanmalı" çağrısı

ANKARA (AA) - İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ülkesinin Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'ne (OECD) bağlı Mali Eylem Görev Gücü (FATF) üyeliğine ilişkin hazırlanan ancak muhafazakârların karşı çıktığı yasa tasarısının kabul edilmesi gerektiğini belirtti.

İran Dışişleri Bakanı Zarif, başkent Tahran'da gazetecilere yaptığı açıklamada, FATF konusunun "düşmanlar tarafından bahane olarak kullanıldığını" söyledi.

"FATF yasası" olarak bilinen kara para aklama ve terörün finansmanının engellenmesine yönelik yasa tasarısının mecliste onaylanması gerektiğini ifade eden Zarif, "FATF yasa tasarısının kabul edilmesi düşmanın bankacılık ve işbirliklerine yönelik bize karşı öne sürdüğü bahaneleri elinden alacaktır." dedi.

Bununla birlikte söz konusu yasa tasarısının onaylanmasıyla tüm sorunların ortadan kalkacağını düşünmenin hata olduğunu kaydeden Zarif, şunları söyledi:

"Hegemonik güçlerin İran aleyhindeki kötü talepleri devam edecek ancak bu sayede önemli bir bahane onların elinden alınırken ulusal menfaatlerin temini sağlanacak."

ABD'nin terör finansmanıyla suçladığı İran'a uyguladığı yaptırımların bu ülkenin uluslararası finans sistemine girişini kısıtlaması ve buna bağlı olarak yabancı yatırımların sekteye uğraması nedeniyle İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani hükümeti, FATF üyeliğine ilişkin bir yasa tasarısı hazırlayarak meclise sunmuştu.

Muhafazakârlar arasında ülkenin "hassas finansal bilgilerinin düşmanlara açılacağı ve devrimci güçlere yardımın engelleneceği" şeklindeki tepkilere neden olan tasarı, İran Anayasayı Koruyucular Konseyi tarafından Anayasa'ya aykırı bulunarak onaylanmamıştı.

- Hamaney de karşı çıkmıştı

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, 20 Haziran'da milletvekillerine hitaben yaptığı konuşmada, meclise getirilen yasa tasarılarının ülkenin çıkarlarına aykırı olmaması gerektiğini vurgulayarak, "Sadece bazı olumlu yönleri göz önünde tutularak sonunun nereye varacağı ve sorunlu olduğunu bildiğimiz anlaşma ya da konvansiyonlar meclisten geçmemelidir." demişti.

Meclise terörle mücadele ve kara paranın aklanmasının önlenmesi yönünde kendi yasalarını çıkarma çağrısında bulunan Hamaney, FATF gibi konvansiyonları büyük güçlerin kendi çıkarları için hazırladıkları anlaşmalar olarak nitelemişti.

- İran'a verilen süre ekimde doluyor

OECD bünyesinde kara para aklamayla mücadele edilmesi için kurulan FATF, Kuzey Kore ile birlikte gri listede bulunan İran yönetimine, ülkenin finansal yapısını uluslararası normlara uygun hale getirecek reformları tamamlamak için ekim ayına kadar süre vermişti.

FATF, kara paranın aklanması ve terör finansmanının engellenmesine yönelik 37 üye ülkenin bankacılık ve mali sistemini denetliyor.


Yorumlar