Zambiya'nın borçları için ABD'den çağrı

ABD Hazine Bakanı, Çin ve diğer alacaklıları Zambiya'nın borçlarını hafifletmeye çağırdı

Google Haberlere Abone ol
Zambiya'nın borçları için ABD'den çağrı

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Çin de dahil olmak üzere Zambiya'nın borçlu olduğu tüm büyük resmi ve özel alacaklılara, bu borçların hafifletilmesi çağrısı yaptı.

Bakan Yellen, 3 ülkeyi kapsayan Afrika turunun ikinci durağı olan Zambiya'nın başkenti Lusaka'da, Zambiya Cumhurbaşkanı Hakainde Hichilema ve Zambiya Maliye Bakanı Situmbeko Musokotwane ile ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirdi.

Yellen, Cumhurbaşkan Hichilema ile görüşmesi öncesi yaptığı basın açıklamasında, ABD'nin Zambiya ile ilişkilere verdiği öneme dikkati çekerek, gelecek yıllarda mevcut ekonomik işbirliğini derinleştirmeye çalışacaklarını söyledi.

Zambiya'nın temerrüde düşen yaklaşık 17,5 milyar dolarlık borçlarının ödenmesi konusuna değinen Yellen, "ABD, Çin de dahil olmak üzere tüm büyük ikili resmi ve özel alacaklıların bu borçların hafifletilmesine anlamlı bir şekilde katılmasında ısrar ediyor. Bize göre, zamanında ve kapsamlı bir borç iyileştirmesi, hem borçluların hem de alacaklılarının çıkarlarına hizmet edecektir." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Hichilema ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Bakan Yellen ile yaptıkları görüşmede, ticaret, yatırım, temiz enerji ve iklim değişikliği konularını ele aldıklarını ifade etti.

Bakan Yellen, Zambiya ziyareti kapsamında ayrıca Finans Bakanı Situmbeko Musokotwane ile de bir araya geldi. İki bakan, Zambiya'nın ekonomik reformda kaydettiği ilerlemeyi, bölgesel ekonomik entegrasyon ile derinleşen ticaret ve yatırım ilişkilerini görüştü.

- ZAMBİYA'NIN BORÇLARI

Zambiya, 2020 yılında temerrüde düşen borçlarını yeniden yapılandırmaya çalışırken, borç yükü giderek büyümeye devam ediyor. Son iki yıl içinde yaklaşık 5 milyar dolar artan borç yükü, 2023 yılı itibarıyla 17,5 milyar dolara yaklaştı.

Çin ise Zambiya'nın en büyük alacaklısı konumunda. Zambiya'nın borçlarının yaklaşık 3'te 1'i Çin'den alınan kredilerden oluşuyor. Bu durum Çin'i, Zambiya'nın borçlarının yapılandırılması konusunda en önemli aktör haline getiriyor.

 

 

Yorumlar