Zambiya’da tutuklanan Çin vatandaşları

- Çin Dışişleri Bakanlığı Afrika İşleri Bürosu Başkanı Lin: - “Zambiyalı yetkililerin, söz konusu olayı hukuka uygun bir şekilde ve en kısa zamanda çözmelerini, Çin vatandaşlarına yasal haklarını temin etmelerini ve masum insanları serbest bırakmalarını umuyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Zambiya’da tutuklanan Çin vatandaşları

PEKİN (AA) - Çin, 31 Çin vatandaşının Zambiya'da tutuklanmasından derin endişe duyulduğunu bildirdi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Afrika İşleri Bürosu Başkanı Lin Songtien'in Pekin’de Zambiyalı bir yetkili ile görüştüğü belirtildi.

Lin, görüşmede Çin’in yasa dışı madenciliğe karşı çabaları desteklediğini ve anlayışla karşıladığını ancak karşı tarafın bu konuda yeterli delili bulunmadığını dile getirdi.

Pekin yönetiminin aralarında hamile bir kadın ile 2 sıtma hastasının bulunduğu Çin vatandaşları için derin endişe duyduğunu aktaran Lin, Zambiya'nın konuyu mümkün olduğunca erken ve hukuka uygun bir şekilde çözmesini ve masum insanları serbest bırakmasını beklediklerini söyledi.

Çin basınında Zambiya’nın Kitwe ve Chingola kentlerinde 7 Çin firmasından 31 kişinin yasa dışı yollardan maden cevheri satın aldığı gerekçesiyle tutuklandığına dair haberler yer almıştı. Zambiya İçişleri Bakanı Steven Kapyongo ise daha önce yaptığı açıklamada, 30 Çin vatandaşının ülkedeki madenlerde yasa dışı çocuk işçi çalıştırdıkları için tutuklandığını belirtmiş, "Yabancı uyruklu bu kişilerin işlediği suç, sadece sınır dışı edilerek ve ruhsatları iptal edilerek tolere edilemeyecek kadar ağır.” ifadesini kullanmıştı.

Yorumlar