Yusuf Ziya Gümüşel Hoca kimdir? İddialarla ilgili açıklaması geldi

Yusuf Ziya Gümüşel Hoca, son günlerde bazı basın kuruluşlarında çıkan haberlerde, kızını küçük yaşta başka bir kişiyle zorla evlendirilmekle suçlanınca, "Yusuf Ziya Gümüşel Hoca kimdir?" soruları da merakla sorulmaya başlandı.

Google Haberlere Abone ol
Yusuf Ziya Gümüşel Hoca kimdir? Açıklama geldi

Yusuf Ziya Gümüşel Hoca, İsmailağa Cemaati'yle ilgili bası gazetelerde yer alan "küçük yaşta zorla evlilik ve cinsel istismar" iddiaları üzerine gündeme geldi. İddiaya göre Gümüşel, kızını henüz çocuk yaştayken cemaatten başka biriyle zorla evlendirdi. Hal böyle olunca da kamuoyunda Yusuf Ziya Gümüşel Hoca kimdir soruları da merakla sorulmaya başlandı. 

YUSUF ZİYA GÜMÜŞEL KİMDİR?

Yusuf Ziya Gümüşel, İsmailağa Cemaatine yakın olan Hiranur Vakfı'nın kurucusudur. 

İddiaya göre 1998 yılında doğan kızını henüz 6 yaşındayken cemaatten başka biriyle zorla evlendirdi. (Baba kızının 1996 doğumlu olduğunu açıkladı)

6 yaşında evlendirildiği ileri sürülen kadının düğün resimleri 14 yaşında çekilmiş.

 

İddiaların dayanağı, Gümüşel'in kızının yaptığı şikayete dayanıyor. İddiaya göre Gümüşel’in kızı H.K.G. babasının kendisini 6 yaşında imam nikahıyla ‘evlendirdiğini’, çocukluğunda her gün cinsel istismara uğradığını söyleyerek şikayetçi oldu. 6 yaşındayken 29 yaşındaki bir müritle imam nikahı kıyılan H.K.G. ifadesinde cinsel istismarın kendisine bir 'oyun' gibi gösterildiğini anlattı.

İddialarda bazı çelişkiler bulunuyor. Çelişkilerden biri, "6 yaşında evlendirildi" şeklinde ifadeler var; ancak düğünün 2012 yılında yani kız çocuğunun 14 yaşında olması gereken tarihte yapıldığı belirtiliyor. Düğünün 2012'de yapıldığı iddianamede de yer alıyor.

Kızın babası yaptığı açıklamada kızının şu anda 26 yaşında olduğunu söyledi. Bu durumda kız 1996 doğumlu oluyor. Evlendiği yılda ise 16 yaşında olması gerekiyor.

YUSUF ZİYA GÜMÜŞEL'DEN AÇIKLAMA

Yusuf Ziya Gümüşel iddialarla ilgili bir açıklama yayınladı. İşte o açıklamanın tam metni:

BirGün gazetesi ve internet sitesinde Timur Soykan imzasıyla yayınlanan haber, şahsımı ve ailemizi hedef göstererek yargılaması başlamamış bir davadaki yalan iddiaları yayınlayarak bunun üzerinden İslami değer ve yargılara sahip insanları tahkir etmeye yönelik tezgahlanmış bir projenin ürünüdür.

Söz konusu haberdeki iddiaların sahibi olan kızımız, İslami ve hukuki kurallara uygun olarak medeni kanunun reşit saydığı yaşta evlenmiş olup bu konuda ailemizin ve başka kişilerin hiçbir baskısı olmamıştır.

Son yıllarda ailevi sorunlar sebebiyle psikolojik sıkıntılar yaşayan 26 yaşındaki kızımız, birtakım yapıların etkisine girerek, eşinin evinden ayrılmış, başka bir yerde yaşamaya başlamış 12.10.2021 tarihinde anlaşmalı olarak boşanmıştır.

Bu süreçte kızımız, etkisinde olduğu yapılan yönlendirmesiyle habere konu dil ve mahiyette birtakım iddialar ile suç duyurusunda bulunmuş olup hazırlanan iddianamenin mahkeme kararı gibi sunulması masumiyet karinesinin ihlalidir.

Tekrar ifade etmemiz gerekirse bu haber tamamen iddiadan ibarettir. Mahkeme süreci devam etmektedir ve iddia edilen konuların aksine delliler mahkemeye sunulmuş olup, yargılama sürecinde tüm gerçekler açıklığa kavuşacaktır.

Biz iki seneden beri kızımızın ve torunumuzun sıkıntılarının üzüntüsünü yaşarken, böyle meşum bir vaziyette üzüntümüzün suistimal edilerek camiamızın hedef haline getirilmesi ayrı bir kahır sebebimiz olmuştur.

Şahsımıza ve ailemize, süreci devam eden bir davanın iddianamesi üzerinden yalan, iftira atan ve hakarette bulunan kişi ve kurumlar hakkında tüm yasal yollara başvuracağımızı ifade etmek isteriz.

Sürecin akışı içinde mahkemelerimizin hakikati ortaya çıkartacağı noktasındaki inancımız tamdır.

BİRGÜN GAZETESİNDE YER ALAN YAZIDAKİ İDDİALAR

Gazeteci Timur Soykan'ın BirGün'de yayınlanan 'Karanlık dünya bir çocuğu yuttu: Tarikat karanlığında henüz 6 yaşında…' başlıklı köşe yazısında yer alan iddialarla ilgili kısımlardan bazıları şöyle: 

"Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G. 1998’de İstanbul Fatih’te doğdu. Tarikatın şeyhi Mahmut Ustaosmanoğlu, onun kaderini çizmişti. Kız çocukları okuyamazdı, saçları görünmezdi. Onun başı kapatılırken akranı erkek çocuklarının başına beyaz takke konulmuştu.

İddianameye göre: Babası tarikatı yaymak için İstanbul Çengelköy’deki Hz. Hamza Cami Medresesi’ne gönderildi. Çengelköy’de müritlerin oturduğu bir apartmanda yaşıyorlardı. Karşı dairede tarikat mensuplarından Kadir İstekli vardı ve 29 yaşındaydı.

Henüz 6 yaşındayken H.K.G’ye gelinliğe benzeyen beyaz bir kıyafet giydirdiler, Kadir’i gösterip 'O artık senin kocan' dediler. Kadir onu bir fotoğraf stüdyosuna götürdü. Birlikte fotoğraf makinesine bakarken küçük kız evcilik oynadıklarını sanıyordu.

Düğünden 4 ay sonra, 17 Ağustos 2012 günü, annesi Fatma Gümüşel hastaneye götürdü. Adetlerinde düzensizlik vardı. Doktor çocuğa istismarı hemen anladı ve polise haber verdi. Savcılık soruşturma başlattı.

H.K.G. ifadesinde ona öğretilenleri söyledi. '17 yaşındayım, kendi isteğimle evlendim' dedi. Annesi Fatma Gümüşel de ezberlediği cümleleri tekrarlıyordu. Belli ki tarikat, devlet içindeki bağlantılarıyla olayı kapatmak için hamleler yaptı. Soruşturmada ilk olarak H.K.G.’nin doğum raporunun istenmesi gerekiyordu ama savcılık çok garip biçimde bunu talep etmedi. H.K.G.’yi kemik yaşının tespiti için Haydarpaşa Numune Hastanesi’ne sevk ettiler. Tarikat orada hazırlıklarını yapmıştı. Küçük çocuk hastaneye götürülürken yanında babasının başkanı olduğu Hiranur Vakfı’nda çalışan Mehmet Emin Marangoz vardı. Kadir de oradaydı. H.K.G.’nin yerine kemik testine 21 yaşındaki bir kadını soktular. Hastaneden ayrılırken H.K.G., Kadir’in, Mehmet Emin Marangoz’a kızdığını duydu. Kadir 'Kızın yaşı 18 olsa yeterdi, daha büyük birini niye getirdiniz…' diyordu.

Bu kez savcılık H.K.G.’nin doğum kaydını Sapanca Nüfus Müdürlüğü’nden istedi. 1998 doğumluydu, üstelik İstanbul’daki Fatih Özel Hastanesi’nde dünyaya gelmişti. Yani H.K.G.’nin ifadeleri doğrulandı. 2012’de doktorun ihbarıyla başlayan soruşturma sırasında sadece 14 yaşındaydı ve evlendirilmişti. O soruşturmada annesi, H.K.G.’nin 17 yaşında olduğunu söylemiş, kemik testinde yerine başkası girdiği için 21 yaşında olduğuna dair rapor düzenlenmişti. Savcılık bu sahtecilikle ilgili suç duyurusunda bulundu.

30 Ekim 2022’de İstanbul Anadolu Başsavcılığı’nın iddianamesi tamamlandı. Savcı iddianamede H.K.G.’nin anne ve babasının tecavüze göz yumduğunu anlattı. İddianamede Kadir İstekli, tarikat lideri baba Yusuf Ziya Gümüşel ile anne Fatma Gümüşel’in zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı suçunu işlediklerini belirtildi. Üç sanığın en az 27’şer yıl hapisle cezalandırılmaları istendi. Ayrıca savcı, Kadir İstekli için cinsel saldırı suçundan da ceza talep etti. 2012’de henüz 14 yaşındayken H.K.G. kurtarılabilirdi. Ama gizli eller ilk soruşturmayı örttü. H.K.G. şimdi İstanbul’a uzak bir kentte kendine yeni bir hayat kurmaya çalışıyor."

CÜBBELİ AHMET HOCA'DAN "BEŞİK KERTMESİ" YORUMU

Sözcü yazarı Saygı Öztürk, İsmailağa cemaati bağlantılı Hiranur Vakfı'nın Başkanı Zusuf Ziya Gümüşel'in imza attığı skandalı Cübbeli Ahmet’e sordu. “O olayın aslını bilmiyorum. Benim yaklaşık 15 yıldır görüşmediğim kişinin yaptığı belirtilen konu mahkemeye intikal etmiş" diyen Cübbeli Ahmet Hoca, şöyle devam etti:

"6 yaşındaki çocuğun evlendirilmesi hiç caiz olur mu? Ne İslam'da ne dinde ne Kur'an'da böyle bir şey olmaz. Ama hani Anadolu'da ‘Beşik kertmesi' olayı vardır. Bu, ergenliğe erdikten sonra 14- 15 yaşına gelir. O nikah ya devam eder ya da etmez. Evlilik öyle 6 yaşında olacak işler değil. Bunu ben dinde görmediğim gibi aklım da almıyor. Bunlar dinimize çok büyük zarar veriyor.”

Yorumlar