Yusuf İmamoğlu kimdir?

Yusuf İmamoğlu kimdir, nerelidir, ne zaman, neden ve kim tarafından öldürüldü? Türkiye'de bir dönem yaygın olan sağ-sol çatışmalarının kurbanlarından biri de Yusuf İmamoğlu olmuştu.

Google Haberlere Abone ol
Yusuf İmamoğlu kimdir?

Yusuf İmamoğlu kimdir? Ne zaman ve neden öldü? Türkiye'de bir döneme damgasını vuran sağ-sol çatışmasının kurbanlarından biri olan Yusuf İmamoğlu ölümünün 40. yıl dönümünde bir kez daha Ülkücüler tarafından anılıyor. Peki, Yusuf İmamoğlu kimdir, nerelidir, ne zaman ve kim tarafından neden öldürüldü? İşte detaylar: 

Yusuf İmamoğlu 1945 yılında Bursa'nın İnegöl ilçesinde doğdu. İstanbul Üniversitesi'nde öğrenciyken ve henüz 25 yaşındayken bir grup solcu tarafından vurularak öldürüldü. 

Yusuf İmamoğlu'nun ailesi Bulgar göçmeniydi. Aile İngöl'de oturuyordu. Öldürüldüğü sırada İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü son sınıfında okumaktaydı. O dönemde İstanbul'daki Yüksek Öğretmen Okulu öğrencileri de derslerini İstanbul Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültelerinden alıyor fakat bu okulda okuyan ülkücü öğrenciler o günlerde bu fakültelerin karşıt grupların hakimiyetinde olması sebebiyle okullarına giremiyorlardı. Yusuf İmamoğlu, öldürüldüğü gün fakülte girişinde karnelerini imzalatmak için bekleyen fakat okula giremeyen bazı Yüksek Öğretmen Okulu öğrencilerinin karnelerini hocalara imzalatmak için fakülteye girmişti.

Yusuf İmamoğlu, fakülteye girdikten ve belgeleri hocalara imzalattıktan sonra "Asistan Odası" olarak tabir edilen, asistanların oturduğu İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nin 339 nolu odasının kapısından çıktığı sırada bir grubun kurşunlarına hedef olarak hayatını kaybetmişti. O günlerin basın yayın organlarında bu grubun, başında Vural Yıldırımoğlu, Yusuf Kayabaşı, Ali Menekşe, Feridun Şakar ve Vahram Apik isimli kişilerin bulunduğu komünist militanlar olduğu yönünde haberler yayınlanmıştı.

SOLCULAR BAŞINDA ÖLÜMÜNÜ BEKLEMİŞ

Yusuf İmamoğlu'nun solcular tarafından vurulduktan sonra yaralandığı, onu vuranların başında ölümünü bekledikleri belirtiliyor. İddiaya göre yaklaşık yarım saat başında ölmesini bekleyerek kimseyi olay yerine yaklaştırmayan grup daha sonra marşlar eşliğinde edebiyat fakültesini terk etti. Polis ise olay yerine olaydan 1,5 saat sonra gelmişti. Yusf İmamoğlu'nun öldürülmesi o dönem ülkücü kamuoyunda büyük bir tepkiye sebep olmuştu. Ülkücü basın yayın organları bu ölümün sorumlusu olarak üniversiteleri komünist şiddete teslim eden üniversite yönetimlerini ve hükümeti göstermişlerdi.

Yusuf İmamoğlu'nun cenazesi kalabalık törenle vapurla memleketi Bursa'ya gönderilmiş ve Bursa Emirsultan Mezarlığı'na defnedilmişti. Yusuf İmamoğlu'nun hayatı ve ölümü Selcan Taşçı'nın Bedel isimli romanına konu olmuştu. Yusuf İmamoğlu, aynı şekilde Arif Şirin (Ozan Arif) tarafından yazılan ve seslendirilen "Unutamam" isimli şiirde de anılmakta.

Mustafa Öztürk tarafından yazılmış olan "Leke" adlı şiir Yusuf İmamoğlu'na ithaf edilmişti. Emine Işınsu'nun 1975 tarihli oyunu Göçmen Yusuf, İmamoğlu'nun hayatını konu almaktaydı.

Yorumlar