Yusuf El Karadavi vefat etti

Dünyanın önde gelen alimlerinden Mısırlı Yusuf El Karadavi, 96 yaşında hayatını kaybetti.

Google Haberlere Abone ol
Yusuf El Karadavi vefat etti

Dünya Müslüman Alimler Birliği eski başkanı Yusuf el-Karadavi, 96 yaşında hayatını kaybetti. Dünya Müslüman Alimler Birliği, Karadavi'nin ölümünün ardından bir açıklama yayınlayarak, "Ömrünü, İslam'ın hükümlerini açıklamaya adayan Dünya Müslüman Alimler Birliği'nin kurucu başkanı Yusuf el-Karadavi, Hakk'ın rahmetine kavuştu" ifadelerini kullandı. 

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Twitter hesabından bir paylaşım yaparak, "Ömrünü ilme ve İslami çalışmalara vakfeden, yazdığı eserlerle genç nesillerin yetişmesine vesile olan Dünya Müslüman Alimler Birliği Kurucu Başkanı Prof. Dr. Yusuf el-Karadavi’ye Allah’tan rahmet, tüm İslam alemine sabır ve başsağlığı diliyorum. Mekânı cennet, makamı âli olsun" dedi. 

YUSUF EL-KARADAVİ KİMDİR?

Eylül 1926'da Mısır'da dünyaya gelen Yusuf el-Karadavi, Kuran hafızlığı ve dini eğitiminin ardından Ezher'de üniversite eğitimini tamamladı.

Karadavi, kurulduğu 2004 yılından 2018'e kadar Dünya Müslüman Alimler Birliği'nin başkanlığını yaptı. 

Karadavi, 2013 yılında askeri darbe ile göreve gelen Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah el Sisi'yi eleştiren isimlerden biriydi. 

Karadavi, Mısır'daki darbeci Sisi yönetimi tarafından sözde mahkemelerde yargılanmış ve idama mahkum edilmişti.

Mısır'daki yargılamalar nedeniyle ülkesinden ayrılarak Katar'a yerleşmek zorunda kalmıştı.

Uzun yıllardır Katar'da ikamet ediyordu.

KIZI MISIR'DA TUTUKLANMIŞTI

Karadavi'nin Mısır'da tutuklu kızı 4 yıl sonra serbest bırakıldı

Mısır’da Başsavcılık, eski Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi’nin 4 yıldır tutuklu kızı Ala el-Karadavi’nin serbest bırakılmasını kararlaştırdı.

Konuyla ilgili haber Mısır resmi ajansı MENA'da yayımlandı.

Habere göre, "terör örgütüne üye olmak ve finanse etmek" suçlamasıyla yargılandığı davada, 4 yıllık tutukluluğun ardından Karadavi, serbest bırakıldı.

Karadavi'nin tahliye edildiği davada, aynı suçlamalarla çok sayıda Müslüman Kardeşler Teşkilatı (ihvan) üyesinin de yargılandığı belirtildi.

Ala Karadavi ve eşi Husam Halef, Temmuz 2017’de Mısır'ın kuzeyindeki Sahil eş-Şemali bölgesindeki evlerinde gözaltına alınmış, Karadavi 300 gün boyunca hücrede tutulmuş ve ailesi ile görüşmesine izin verilmemişti

Uluslararası Af Örgütü tarafından Ala el-Karadavi ile ilgili yapılan açıklamada, "kendisine uygulananların uluslararası normlara göre işkence olarak kabul edildiği" belirtilmişti.


 

Yorumlar