Yurtdışında kredi kartı kullanımı: Dikkat edilmesi gerekenler, komisyon ücreti, taksit sayısı

Yurtdışında kredi kartı kullanımı: Dikkat edilmesi gerekenler, komisyon ücreti, taksit sayısı kaç? gibi sorular yurt dışı gezisi planlayan vatandaşlar tarafından sıkça sorgulananlar arasındaki yerini koruyor.

Google Haberlere Abone ol
Yurtdışında kredi kartı kullanım komisyon ücreti

Yurtdışında kredi kartı kullanımı: Dikkat edilmesi gerekenler, komisyon ücreti, taksit sayısı, Yurtdışında kredi kartı kullanım şartlarını merak edenler tarafından araştırılmaya devam ediyor. 

Yurt dışına ziyaretlerde bulunanlar daha güvenli olması nedeniyle yanlarında kredi kartı bulundurmak istiyor. Yurtdışına giderken kredi kartlarının yurtdışında kullanımını merak eden vatandaşlar konuyla ilgili araştırmalarını sürdürüyor. Özellikle mil kazandıran kredi kart kullananlar bu kredi kartlarını yanında götürürken kredi kartı kullanımına ilişkin detayları merak ediyor.

İÇİNDEKİLER

Yurtdışına çıktığınız zaman harcamalarınızı kredi katlı ile kolayca yapabilirsiniz. Türkiye’de kullandığınız kredi kartlarınızı yurtdışına çıktığınız zaman da kullanabilirsiniz. Bunun için bazı koşulların yerine getirilmesi ve bazı ayarların yapılması gerekmektedir.

YURTDIŞINDA KREDİ KARTI KULLANIMI AÇIK MI?

Kredi kartınızı yurtdışında da kullanmaya karar verdiyseniz, kredi kartlarınızın yurtdışında kullanıma açık olup olmadığını bilmeniz gerekir. Yurtdışına gittiğiniz vakit kredi kartınızın açık olmadığını farketmeniz üzerinizde söz konusu ülkeye ait para bulunmaması sizi zor durumda bırakabilir. Türkiye’de kullandığınız kredi kartlarını yurtdışı içerisinde kullanmak için kullanıma açabilir ve bütün harcamalarınızı kredi kartınız üzerinden yapabilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekenlerden biri kredi kartınızın açık oluğp olmadığını kontrol etmek.

Yurt dışında kullanacağınız kredi kartınızın yurtdışı kullanımını aktif hale getirmek için kredi kartınızı aldığınız bankayla size sunulan ölçülerle iletişime geçerek kredi kartınızı yurt dışı kullanımına açabilirsiniz bunun için bankanın intenet bankacılığı, telefon bankacılığı veya banka şubesi gibi hizmetlerini kullanarak kredi kartınızı yurtdışı kullanımlarını sorgulayabilir işlem yapabilirsiniz. Kredi kartınızın yurt dışı kullanımına açılması için bankanın size verdiği gerekli talimatları yerine getirerek kredi kartı kullanımını kolayca yurt dışı kullanımına açabilirsiniz. Anında kredi kartını yurtdışı kullanımına açabileceğiniz en iyi yöntemlerden biri ise her yerden ulaşılabilir ve beklmeye gerek duymayacağınız yöntem intenet bankacılığıdır.

YURTDIŞINDA KULLANILMAKTA OLAN KREDİ KARTLARI HANGİLERİ?

Türkiye’deki bankaların sunduğu ve vatandaşlar tarafından kullanılan  hemen hemen her kredi kartı, büyük sağlayıcılarla çalıştığı için yurtdışı kullanımına aynı zamanda açıktır. Kullandığınız kredi kartı çok yüksek ihtimalle yurt dışı kullanımına açıktır bunu açılıp açılmadığı merak ediyorsanız kredi kartı ödeme alt yapı sisteminin Visa vey MasterCard ile uyum içinde olup olmadığına bakmanız yeterli olacaktır. Ülkemizde kullanılan hemen hemen her kart Visa vey MasterCard ile uyumlu bir alt yapıya sahiptir.

Yine de sizin yurt dışı ziyaretinde sorun yaşamamanız için kredi kartınızın ait olduğu banka ile görüşerek Visa vey MasterCard ile uyumlu olup olmadığını sorgulayabilir ya da kartınızın üzerindeki Visa vey MasterCard logolarına bakabilirsiniz. Yurtdışında kullanabileceğiniz fakat çok yaygın olmayan American Express kartlar da yine yurt dışı alışverişlerinde rahatlıkla kullanılabilen uluslararası bir karttır. Bu kartı da yurtdışında kullanmak için tercih edebilirsiniz. Yurt dışında hangi kredi kartını kullanırsanız kullanın taksit yapılmamaktadır.

YURTDIŞINDA KREDİ KARTININ KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Kredi kartınızı yurtdışında kullanmadan önce bütçenizi iyi bir şekilde analiz edin. Çünkü kredi kartınıza yurt dışı kullanımlarında taksit yapılmayacaktır. Yurtdışında ne kadar harcama yaptığınızı ve Türkiye’ye döndüğünüz zaman ne kadar ödeme yapacağınızı hesaplayın ve ona göre kredi kartı harcama limitinizi belirleyin. Yapılacak olan harcamaları Türk lirasına dönüştürerek yapmaya özen gösterin.

KREDİ KARTI SLİPLERİ NEDEN SAKLANMALI?

Bu hesaplamaları doğru yapabilmek için alışveriş yaptıktan sonra mutlaka slipleri ve fişleri alın ve bunlar saklayın. Bu oldukça önemlidir. Yurt dışında yaptığınız tüm alışverişlerin geri ödeme ülkeye döndüğünüzde tarafınızca yapılacak ve kullandığınız karta göre TL ve döviz üzerinden yapılacak. Ödeme sırasında yanlışlık yaşanmaması için slipleri saklamanız en iyisi olacaktır. Öte yandan yurt dışında dikkat etmeniz gerekenlerden biri ise bütçenize göre harcamalarınızı ayarlamanız ve günlük harcamalarınızın ne kadar olduğunu da kontrol etmenizdir. 

YURT DIŞINDA KREDİ KARTI KOMİSYONU KESİLİR Mİ?

Yurtdışında komisyon kesen işletmeler elbette bulunmaktadır bu durum sizin dikkat etmeniz gerek konulardan bazılarıdır ve bu sebeple alışveriş yaparken komisyon alınıp alınmadığını sorup öğrenmeniz ona göre alışveriş yapmanız önerilir. Şayet alışveriş için komisyon alınıyor ise ne kadar komisyonun alınacağını sorup alınacak komisyona göre alışveriş kararınızı vermelisiniz. İşletmeden işletmeye komisyonlar değişiklik göstermektedir. harcama yapıldıktan sonra alınan komisyon ücretleri slipler üzerinde yer almamaktadır. Siz 10 dolarlık bir ürünü alırken sizden 15 dolar alınabilir. Bu durumda 5 dolar komisyon ücreti olur ancak bu ücret slipte gözükmez.

YURTDIŞINDA KREDİ KARTI KULLANIMI EKSTRESİ NASIL OLMAKTADIR?

Yurtdışında kredi kartı kullananlar, yaptıkları harcamaların ekstresini kendi talepleri doğrultusunda belirleyebilmektedir. Dolar veya euro bazında hesaplanmasını isteyebilir ve bunun ekstreye hangi şekilde yansıyacağını kendi belirler. Bu seçimin harcama başlamadan önce yapılması gerekmektedir.

Kredi kartlarına hesap özetine yansıtılan para birimi Türk lirası ise Visa veya MasterCard tarafından hesap özeti USD ye çevilebilir ve bankaya bu şekilde yansıtılır. Banka yapılan harcama için yansıtılan toplam miktarı banka satış kurunun yaklaşık olarak %2 si ile çarpıp Türk lirası olarak yansıtmaktadır.

Hesap özetine yansıtılacak olan para birimi USD ise direkt olarak USD ele alınır, Euro ise yine direkt olarak Euro şeklinde ekstreye yansıtılmaktadır. Kredi kartını yurt dışında kullanacak olan müşterilere yapacakları harcamalar için minumum bir ödeme seçeneği sunulmamaktadır. Bu nedenle yapılan harcamaların tamamının ödenmesi gerekir. Tamamı ödenmezse ödenmeyen miktar bankanın döviz satış kuruna yansıtılır ve Türk lirasına göre hesaplanır. Hesaba Türk lirası olarak yansır, ödenmemeye devam ederse günlük faiz uygulanmaktadır.

 

Yorumlar