Yumurtaların üzerindeki numaralar ne anlama geliyor?

İyi yumurta nasıl anlaşılır ve yumurtaların üzerindeki kodların ne anlama geldiğini bilen vatandaş bilinçli bir tüketici demektir. Bunları bilmeyen ise belki de zararlı yumurta tükettiği halde farkına bile varamayacak.

Google Haberlere Abone ol
Yumurtaların üzerindeki numaralar nedir?

Bilinçli bir tüketici iyi ve kaliteli yumurtanın nasıl anlaşılacağını bilir. Bunun için uzman olmasına gerek yok. Sadece yumurtanın üzerindeki kodların önünde yer alan rakamı aklında tutması yeterli. Peki ne anlama geliyor bu yumurtaların üzerindeki kodlar? İyi yumurta nasıl anlaşılır? Bu kodların anlamı ne? İşte cevabı:

Yumurtaların üzerinde sırasıyla 0, 1, 2 ve 3 rakamları ile başlayan kodlar yer alır. Bu kodların önündeki her bir rakam farklı anlamlar taşır. 

Üzerinde kod bulunmayan yumurtaları kesinlikle satın almayınız. Çünkü bu tür yumurtaların kayıtdışı olduğu ve ne tür şartlarda üretildiği belirsizdir.

Örneğin 0 rakamı ile başlayan yumurtanın üzerindeki kod, o yumurtanın organik olduğunu gösterir. 

İŞTE YUMURTALARIN ÜZERİNDEKİ KODLARIN ANLAMI:

Yumurtadaki 0 numaralı kod:

Genellikle kahverengi yumurtaların üzerindeki kod 0 ile başlar. 0 o yumurtanın organik bir şekilde üretildiğini gösterir. Organik yumurta tavuğa verilen yemin ilaç içermediği, tavuğa hiçbir şekilde ekstra işlem uygulanmadığı anlamına gelir. 0 kodunu taşıyan yumurta alan tüketici sağlıklı bir yumurta aldığını söyleyebilir, rahatlıkla tüketebilir.

Yumurtadaki 1 numaralı kod:

Bazı yumurtaların üzerinde ise 1 rakamıyla başlayan kod bulunur. Bu kod da kaliteli bir yumurtaya işaret eder. Çünkü bu kodun anlamı yumurtayı yumurtalayan tavuğun makinede değil gezerek beslendiğini gösteriyor. Bu da tam olarak organik olmasa da organiğe en yakın yumurta demektir. Yine bu bu kod da genellikle kahverengi yumurtalarda bulunur.

Yumurtadaki 2 numaralı kod:

Bu kod da gezen kavuğa işaret eder ancak kümes içinde gezen tavukları kasteder. Kümes içinde dolaşan tavuktur. Ancak bu yumurtanın 0 ve 1 numaralı kodlara sahip tavukların ürettiği yumurtalar kadar sağlıklı olduğunu söylemek mümkün değil. Çünkü bu koda sahip olanların yem ve hormon konusunda bir kısıtlamaları yoktur.

Yumurtadaki 3 numaralı kod:

En kalitesiz yumurda işte bu rakamla başlayan kodlara sahip yumurtadır. Bu kodun anlamı aldığınız yumurta tamamen fabrikasyon, yumurtayı yumurtlayan tavuk makinelerin ya da kafeslerin içinde hormonlu bir şekilde büyütülüyor, demektir.

Yorumlar