YPG-Esed arasında özerlik pazarlığı

Türk Silahlı Kuvvetleri ve Suriye Milli Ordusu tarafından Suriye'nin kuzeyinde ağır darbe alan terör örgütü PKK/YPG, Esed rejimi ile özerklik pazarlığına hız verdi.

Google Haberlere Abone ol
YPG-Esed arasında özerlik pazarlığı

Ayn el-Arab, Kamışlı, Münbiç, Haseke'yi terör örgütünün işgalinden kurtarmak için Barış Pınarı Harekatı'nı başlatan Türkiye'yi durdurmak isteyen terör örgütü bu bölgelerde Esed rejimine ait bayraklar asmıştı. Türkiye'nin operasyonlara devam etmesinin ardından bölgeden kaçmak zorunda kalan YPG, ABD ve Rusya'nın gölgesine sığınmış ve Esed ile özerklik için pazarlığa başlamıştı.

PKK/YPG şimdi Ese rejimi ile özerklik için görüşmeler yürütüyor. İki taraf ön görüşmelerin ardından heyetler arasında görüşmeler yapıyor.

Terör örgütü ile Esed rejimi arasındaki ilk görüşme geçtiğimiz hafta Kamışlı’da gerçekleştirildi. Toplantıya Şam rejimi adına Baas Partisi’nden Faysal Aziz, Suriyeli parti liderleri Tarık el-Ahmed, Fatih Camus, Gençlik Değişim ve İnşa Partisi Genel Sekreteri Pervin İbrahim, Halk Konseyi üyeleri ile asker ve istihbaratçılar katılırken terör örgütü PKK/PYD'yi ise örgütün elebaşı Salih Müslim temsil etti.

Esed rejimi ile PKK arasındaki pazarlıkta yer alan bu isimlerin dışında Süryani parti lideri Joseph Lahdu ve Kürt Sol Partisi Başkanı Muhammed Musa da Kamışlı’daki toplantıda yer aldı. Görüşmede ‘Özerk İdare’ taslağı ve ‘Yerel İdare Kanunu’ konusu ele alındı.

ŞAM VE PKK'NIN TEKLİFLER MASADA

Esed rejimini tesmil eden heyet toplantıda, PKK işgali altındaki bölgelerin yönetimi için hazırladığı ‘Yerel Yönetim’ teklifini PKK'ya sundu. Şam heyteti tarafından sunulan teklif paketinde, terör örgütüne özerklik değil ama Şam’a bağlı güçlü bir yerel yönetim modeli vâdedildiği iddia edildi.

Teklif paketinin tam içeriği açıklanmasada Şam rejiminin terör örgütüne güçlü yerel yönetimler vermesinin karşılığında PKK/YPG’li teröristlerin rejim ordusuna katılmasını istiyor. Terör örgütü ise hem özerk yönetim hem de silahlı unsurları için özel bir yapı oluşturulmasını talep ediyor. Daha önce de PKK/YPG’yi mevcut haliyle koruyarak örgütün Esed rejimine kolordu olarak bağlanması teklifi görüşülmüş ancak bir netice alınamamıştı.

İNCELENİYOR

Kamışlı temasları, Esed rejiminin yayın organlarınca da doğrulandı. Görüşmelere katılan Suriye Halk Konseyi Üyesi Nevaf Mülhim, PKK/YPG’nin sunulan projeyi reddetmemekle birlikte onay da vermediğini dile getirdi. Önerileri tartıştıklarını ifade eden Mülhim, kendilerinin de aynı şekilde onların sunduğu projeyi incelemeye aldıklarını ifade etti. Mülhim heyetlerden çıkacak kararın bir bildiri olarak Esed rejimine sunulacağını dile getirdi. Öte yandan Ruslar da Suriye kuzeyindeki PKK’ya muhalif Kürt partilerin yöneticileriyle temasta. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov’un, Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) heyetiyle ülkedeki durumu ve Türk-Rus mutabakatını uygulama sürecini görüştüğü öğrenildi.

Yorumlar