Youtube 'beğenmedim' butonu aldatmaca mı?

Youtube videolarında kullanılan "beğenmedim" butonunun aslında sadece bir aldatmaca olduğu, hiçbir işe yaramadığı Mozilla tarafından hazırlanan raporda ortaya kondu. Çünkü, bir içeriği beğenmemeniz yapay zekanın pek umrunda değilmiş gibi görünüyor.

Google Haberlere Abone ol
Youtube 'beğenmedim' butonu aldatmaca mı?

Youtube tarafından sonradan videoların altına eklenen etkileşim butonlarından, "Beğenmedim" butonunun aslında çok dikkate alınmadığı ortaya çıktı. Normal şartlarda yapay zekanın bir içeriği beğenmeyen kişiye bir daha da o içerikle alakalı bir video göstermemesi gerekiyor. Ancak bu durumun Youtube'da işe yaramadığı görülüyor. Mozilla tarafından yayınlanan yeni rapor, YouTube’taki “beğenme” butonunun aslında düşünüldüğü kadar işe yaramadığını gösterdi.

Benzer platformlar gibi YouTube da kullanıcılarına ilgilerini çekebilmek için algoritmasına bel bağlıyor. Kullanıcıların izleme alışkanlıklarını, beğenilerini ya da beğenmediklerini takip eden algoritma, buna göre kullanıcıların karşılarına ilgilerini çekebilecek videolar çıkarıyor. Ya da en azından bugüne kadar böyle olduğu düşünülüyordu. Ancak ortaya çıkan son bilgiler gösteriyor ki “beğenme” butonu aslında pek de işe yaramıyormuş.

Mozilla tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre YouTube’un “Beğenme” butonu, algoritmanın size önerdiği videolar konusunda neredeyse hiç etki etmiyor. Yani bir videoyu beğenmeyerek algoritmaya bu içerikten pek haz etmediğinizi söyleseniz de algoritma size yeni videolar önerirken bu tercihinizi pek dikkate almıyor.

Mozilla’nın raporuna göre “beğenme” butonu, algoritmanın size ilginizi çekmeyen videolar sunmasını en fazla yarıya yarıya engelleyebiliyor. Ancak diğer yarı yine kullanıcıların önüne düşmeye devam ediyor. Beğenme butonuna ne kadar bassalar da hiçbir zaman istemedikleri ya da ilgilerini çekmeyen videolardan tam anlamıyla kurtulamıyorlar.

Mozilla, sadece “beğenme” butonunu değil YouTube’da yer alan “ilgilenmiyorum”, “bu kanalı önerme” ve “izleme geçmişinden kaldır” gibi seçenekleri de test etti. Ancak algoritmanın önerileri konusunda bunların da etkisi en fazla “beğenme” butonu kadar. Bu dört seçenek arasında en etkilisinin “bu kanalı önerme” odluğu söyleniyor. En az etkili olan seçenek ise “ilgilenmiyorum” butonu.

Kaynak: Donanım Günlüğü


 

Yorumlar