YHT zam yaptı mı yapmadı mı? Kim doğru söylüyor?

YHT'nin İstanbul-Ankara, Ankara-Eskişehir hattında zam yapıldığına dair Birgün, Cumhuriyet gibi gazetelerde yer alan haberlerinin aksine TCDD herhangi bir zam yapmadığını aksine indirim yaptığını savunuyor.

Google Haberlere Abone ol
YHT zam yaptı mı yapmadı mı?

Yüksek Hızlı Tren Hattı'nın Ankara-Eskişehir, İstanbul-Ankara hattı ücretlerine zam yapıldığı yönünde bazı gazetelerde yer alan haberler tartışmalara neden oldu. Haberlerde YHT ücretlerine zam geldiği belirtiliyor. Ancak TCDD ise yaptığı açıklamada herhangi bir zam yapmadığını, aksine birçok kalemde yeni indirimler yaptığını ileri sürüyor. Peki, kim haklı, kim doğruyu söylüyor. YHT ücretlerine zam geldi mi gelmedi mi? İşte detaylar: 

TCDD tarafından işletilen YHT'nin Ankara-Eskişehir hattı ücretlerine zam konusu aslında karmaşık bir durum. Çünkü, hem zam yapıldı, hem indirim. 

İDDİA: YHT ÜCRETLERİNE YÜZDE 300'E VARAN ZAM 

Zam yapıldığını ileri süren iddia tarafı, Eskişehir-Ankara hattında çalışanların ve öğrencilerin tercih ettiği 30 günlük abonman bileti 480 liradan bin 687 liraya çıktı. İnternet ve mobil satış kanallarına uygulanan yüzde 1,5 indirim kaldırıldı. Business vagondan bilet alacak tüm yolculardan indirimli/ücretsiz seyahat kartlarına bakılmaksızın business sınıf tam ücreti alınması kararlaştırıldı.

İddiaya göre yapılan zam sonrası YHT yeni abonman ücretleri şöyle:

Ankara-Polatlı 220 TL’den 877 TL’ye çıktı (Zam oranı yüzde 298).

Ankara-Eskişehir, Ankara-Konya 480 TL’den bin 687’ye çıktı (Zam oranı yüzde 251).

Polatlı-Eskişehir 352’den bin 260 TL’ye çıktı (Zam oranı yüzde 257).

Ankara-İstanbul 2 bin 100’den 3 bin 847 TL’ye çıktı (Zam oranı yüzde 83).

TCDD YHT ZAMMI KONUSUNDA NE DİYOR?

Konuyla ilgili TCDD'den yapılan açıklamada ise zam yapılmadığı ileri sürülüyor. TCDD'den yapılan en son açıklamada şöyle denildi:

Bazı medya organlarında Yüksek Hızlı Tren (YHT) bilet ücretlerine fahiş zam yapıldığına ilişkin haberler yer almaktadır. Genel Müdürlüğümüzce işletilen YHT’lerin bilet ücretlerinde herhangi bir zam yapılmamıştır. YHT’lerin business ve ekonomi bölümü yolculuklarda kullanılan abonman kartlarına ait ücretlere uygulanan indirim oranlarında değişikliğe gidilmiştir. Yeni yapılan abonman ücret düzenlemesinde öğrencilerimize yüzde 50 indirim sağlanmıştır.

ZAM DA İNDİRİM DE DOĞRU

Aslında YHT tarafından yapılan açıklama da iddia makamının iddiaları da doğru. YHT abonman ücretlerinde değişikliğe giderek yapılan değişiklik üzerinden indirimler yaptı. 

Kaynak: sonhaberler.com

Yorumlar

neden zamcık bir sımens treni 45 milyoncuk diyorlar hani bu hızlı tren hattı ilk açıldığında tcdd o zaman deneme yaptığı tren vardı kaza yapmıştı kesin ihmal ve kasıt vardır ihale birilerine kalması için bu ülkede her şey olur olasılık ve ihtimali çok yüksek çünkü süreçlerde nerde kaybediyoruz diye soran biri bunları tahmin eder mantık çerçevesinde analiz ortaya çıkıyor.
herşeyortada eskişehirde sakaryada hem vagon hem lokomotif fabrikası varken gidip avrupadan ithal edersen olacağı bu şimdi bu hükümet yaptığı icraatlara bakarak ne kadar yerli ve milli karar varin.