Yeni Zelenda'da sigara satışına yaş sınırlaması

Yeni Zelenda'da sigara satışlarına yaş sınırlaması getiriliyor. Ülkede 14 yaşından küçüklere sigara satışı suç haline getirilecek.

Google Haberlere Abone ol
Yeni Zelenda'da sigara satışına yaş sınırlaması

Sigara ile mücadele dünyanın bütün ülkelerinde aralıksız bir şekilde devam ediyor. Sigara mücadele konusunda en ciddi mücadele veren ülkelerin başında Türkiye geliyor. Türkiye'de 18 yaşından küçüklere sigara satışı yasak. Benzer yasak dünyanın gelişmiş ülkelerinde de yeni yeni devreye giriyor.

Örneğin Yeni Zelanda, tütün endüstrisine karşı bugüne dek alınan en sert kararlardan birine imza atarak gençlerin sigara almasını yasaklamaya hazırlanıyor. Yeni bir tasarıyla, 2027 yılından itibaren 14 yaşından küçüklerin sigara satın almasının tamamen yasaklanması planlanıyor. Tasarı aynı zamanda bütün tütün ürünlerindeki nikotin oranlarının azaltılmasını öngörüyor.

Yeni Zelanda Sağlık Bakanı Ayesha Verrall, bu kararla sigara içenlerin yaş ortalamasının her sene yükseleceğini ve uzun vadede hiç sigara içmeyen bir nesil ortaya çıkacağını belirterek, "Bugün halkımız için tarihi bir gün" dedi. Verrall, "Gençlerin sigaraya hiç başlamamasını sağlamak istiyoruz. Dolayısıyla gençlere sigara satışını suç haline getirmek istiyoruz" diye konuştu.

5 milyon nüfuslu Yeni Zelanda'da hükümetin istatistiklerine göre, şu an 25 yaş üzerindeki kişilerin yüzde 11.6'sı sigara içiyor. Bu oran, yerli Māoriler arasında yüzde 29'a yükseliyor. Ülkede her sene 5 bin kişinin sigara kaynaklı sebeplerden öldüğü, sigaranın önlenebilir ölümlerin en önemli sebeplerinden biri olduğu belirtiliyor. 

Hükümetin yeni tasarıyı haziran ayında parlamentoya sunmadan önce Māorilerle özel olarak görüşeceği, yeni kısıtlamaların yasalaşması sonrasında 2024'ten itibaren aşamalı olarak hayata geçeceği belirtildi. 

Türkiye'de AK Parti döneminde getirilen yeni düzenlemelerde 18 yaşından küçüklere sigara satışı yasaklanmıştı.

 4207 sayılı Yasanın “diğer yasaklar” başlığını taşıyan 3. maddesinde, “Tütün ve tütün mamullerinin isim, marka veya alametler kullanılarak her ne suretle olursa olsun reklam ve tanıtımının yapılması veya bunların kullanılmasını teşvik ve özendirici kampanyalar düzenlenmesi yasaktır. On sekiz yaşından küçüklere tütün ve tütün mamulleri satışı yapılamaz.

Yorumlar