Yeni ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?

Yeni ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi, satılan bir evde oturan kiracı ile yeni ev sahibi arasındaki hukukilik durumu nedir?

Google Haberlere Abone ol
Yeni ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?

Kiracı ev sahibi tartışmalarında şimdi de en büyük tartışma "yeni ev sahibi" mevzusu oldu. Yeni ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi, satılan bir evde oturan kiracı ile yeni ev sahibi arasındaki hukukilik durumu nedir, yeni çıkarılan kira kanununda bu konuyla ilgili bir değişiklik yer alıyor mu?

Kiracılarla ev sahipleri arasında yaşanan sorunlara el atan hükümet, kira artış oranlarına yasal sınırlama getirdi. Buna göre kir artış oranları 1 Temmuz 2023'e kadar yüzde 25'ten fazla olamayacak. 

Hükümet tarafından çıkarılan yeni kira yasasındaki değişiklik şöyle:

MADDE 4- 11/1/2011 tarihli ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 1- Konut kiraları bakımından bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih ilâ 1/7/2023 (bu tarih dâhil) tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmalar, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde yirmi beşini geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranının yüzde yirmi beşin altında kalması halinde değişim oranı geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır. Bu oranları geçecek şekilde yapılan sözleşmeler, fazla miktar yönünden geçersizdir. Bu fıkra hükmü, 344 üncü maddenin ikinci fıkrası uyarınca hâkim tarafından verilecek kararlar bakımından da uygulanır.”

Görüldüğü üzere yeni değişiklik maddesinde kiracı ile yeni ev sahibi arasındaki hukuki duruma dair bir detay yer almıyor. Peki, satılan evde oturan kiracı ile yeni ev sahibi arasındaki hukuki durum nedir? Yeni ev sahibi kiracıyı hemen çıkarabilir mi? 

Bu konuyla ilgili Hürriyet Gazetesinden Oya Armutçu'nun hazırladığı dosyada görüşüne yer verilen kira hukuku uzmanı önemli tespitlerde bulunmuş. İşte o tespitler: 

SATILAN EVDEKİ KİRACI ÇIKARTILABİLİR Mİ?

İstanbul’da kamuda çalışıyorum. 4 bin 250 TL maaş alıyorum. 2019 Nisan’da 1500 TL bedelle oturduğum evi tuttum. 2020’de ev sahibi pandemi dolasıyla zam yapmadı. 2021 Ocak’ta 100 TL artış yaptık. 2021 Eylül’de kiraya zam istedi ve 2000 TL üzerinde anlaştık. 15 gün sonra ev satıldı. Yeni ev sahibi aradı. 4 bin 500 TL istediğini söyledi. Kabul etmedim. Yeni ev sahibi “Ya ek zam yap ya çık” dedi.

Cevap: Türk Borçlar Kanunu’nun (TBK) 310. maddesine göre; yeni malik eski malikin kira sözleşmesinden kaynaklanan haklarına halef olur. Yani yeni malik, kiralanan taşınmazı satın almakla kira sözleşmesine taraf olur. “Evi ben satın aldım, istediğim şekilde kirayı artırırım” diyemez.

YENİ EV SAHİBİ EK ZAM YAPABİLİR Mİ?

S.E.: Oturduğum ev satıldı. 1900 TL olan kiram Kasım 2021’de zamlanarak 2 bin 300 TL olmuştu. Yeni ev sahibim kirayı 3 bin TL yapmak istiyor. Yasal olarak bunu yapabilir mi?

Avukat Göçüm: Belirttiğimiz gibi TBK 310. maddesine göre; yeni malik eski malikin kira sözleşmesinden kaynaklanan haklarına halef olur. Yani yeni malik istediği gibi kirayı artıramaz. Okur S.E.’nin önceki dönem kira parası 1900 TL ise yeni dönem kira parası 2021/Kasım ayında TÜFE artış şartı uygulandığında 2 bin 224.71 TL olacaktır.


 

Yorumlar