Yemen'deki kolera salgını

- İngiltere merkezli insani yardım kuruluşu Oxfam: - "Yemen'de kolera nedeniyle neredeyse her saatte bir kişi ölüyor"

Google Haberlere Abone ol
Yemen'deki kolera salgını

SANA (AA) - Yemen'de neredeyse her saatte bir kişinin kolera salgını nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi.

İngiltere merkezli insani yardım kuruluşu Oxfam'dan yapılan yazılı açıklamada, Yemen'in hızla yayılan kolera salgının pençesinde olduğunu belirterek, "Yemen'de kolera nedeniyle neredeyse her saatte bir kişi ölüyor." ifadesini kullandı.

Kolera salgının kontrol altına alınmaması durumunda önümüzdeki aylarda binlerce kişinin hayatını tehdit edeceği belirtilen açıklamada, yardım çalışmalarının artırılması, sağlık görevlileri ile kolera salgının durdurulması alanında çalışan görevlilerinin çatışmalarda hedef alınmaması çağrısı yapıldı.

Açıklamada, önümüzdeki aylarda koleraya yakalananların sayısının 150 bin ila 300 bine ulaşabileceği kaydedilerek, "Kolera salgını, ülkenin sağlık, sektörü ile su ve kanalizasyon sistemlerine zarar veren, iki yıldır devam eden çatışmaların ardından ortaya çıktı. Söz konusu çatışmalar, ülkenin temel dayanağı olan ithalatı kısıtlı hale getirdi ve binlerce insanı açlığın eşiğine bıraktı." denildi.

Gelir seviyesi yüksek ülke ve örgütlerinin, Cenevre'de düzenlenen Yemen'e destek kampanyasında vaat edilen 1,2 milyar dolarlık yardımı gerçekleştirmeye çağrıldığı açıklamada, derhal kontrol altına alınmazsa Yemen'deki kolera salgının yüzyılın en kötü olaylarından biri olacağı vurgulandı.

- "Yemen uçurumun kenarında"

Oxfam Yemen Direktörü Seccad Muhammed Sacid ise ülkenin "uçurumun kenarında" olduğunu belirterek, çatışmaların, geride "dünyanın en kötü insani krizini" bıraktığını aktardı.

Yemen'in halihazırda hızla yayılan ölümcül kolera virüsünün insafında olduğunu kaydeden Sacid, koleranın tedavisinin basit olduğunu ancak devam eden çatışmaların mücadeleyi zorlaştırdığını ifade etti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de 27 Nisan'dan bu yana 19 vilayette salgın nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısının 800'e yükseldiğini açıkladı.

Yemen'de iki yılı aşkın süredir devam eden çatışmalar nedeniyle ülke içinde yerinden edilmiş yaklaşık 3 milyon kişi, temiz içme suyu bulunamaması ve atıkların toplanamaması sonucu her gün koleraya yakalanma riskiyle karşı karşıya kalıyor.

Yorumlar