Aşure tarifi nasıl yapılır? İşte aşure malzemesi ve aşure için püf noktalar

Aşure, Muharrem ayı ile birlikte yapılmaya başlandı. Aşure tarifi ve aşure malzemeleri vatandaşlar tarafından sıkça aranmaya başlandı. Aşure nasıl yapılır ve aşure için püf noktaları haberimizde bulabilirsiniz. Aşure yaparken nelere dikkat edilmeli? Aşurenin püf noktaları neler? Aşure malzemeleri neler? ve aşure tarifi detaylarını sizin için derledik 

Google Haberlere Abone ol
Aşure tarifi nasıl yapılır? İşte aşure malzemesi ve aşure için püf noktalar

Aşure, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden bir tanesidir. İçindeki onlarca malzeme ile lezzet kaynağı olan Aşure aynı zamanda bir vitamin kaynağıdır. Aşure, Muharrem ayı içinde özellikle Anadolu'da hemen her evde hazırlanıyor. 

Aşure günü olan Muharrem ayında aşure akrabalarla ve komşularla dağıtılarak paylaşılmaktadır. Lezzetli bir Aşure nasıl yapılır için tarif arayışları bu ayda artmakta. Peki, aşure nasıl yapılır? Aşure yaparken nelere dikkat edilmeli? Aşurenin püf noktaları neler? Aşure malzemeleri neler? 

Muharrem ayının onuncu günü olan Aşure Buğday, kuru üzümü, nohut, fasulye, incir, tarçın ve şeker gibi 40'a yakın malzemeyle yapılıyor. İşte yapımı oldukça pratik olan Aşure nasıl yapılır? sorusunun yanıtı;

aşure

Aşure nasıl yapılır?

Muharrem ayı ile özdeşleşen Aşure tatlısı, mutfakları ve sofraları lezzetlendirmeye bu yılda devam ediyor. Buğday, kuru fasulye ve nohut gibi temel malzemelerle yapılan aşure, Nar taneleri, ceviz ya da tarçınla süslenince adeta bir görsel şölen sunuyor. İşte, aşure tarifi, malzemeler ve aşure yapmanın püf noktası...

aşure

Aşure malzemeleri

• 500 gram buğday • 1 su bardağı kuru fasulye • 1/2 su bardağı nohut • 1 çay bardağı kuru üzüm • 10 adet kuru kayısı • 10 adet kuru incir • 1 paket vanilya • 1/2 su bardağı fındık • 1 adet orta boy elma • 4 adet karanfil • 1,5 su bardağı toz şeker • 5 su bardağı sıcak su • 1 su bardağı süt

Servisi için:

• 1 adet nar • 1/2 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi • 1 yemek kaşığı tarçın

aşure

AŞURE YAPILIŞI

Akşamdan buğdayı ovalayarak suyu berrak oluncaya kadar iyice yıkayın. Üzerini geçecek kadar su koyup 10 dakika kaynatın. Kaynama sonunda çıkan sarı suyu döküp tekrar sıcak su koyup 5 dakika daha haşladıktan sonra kapağını kapatıp bir gece bekletin. Ertesi gün buğdaylara sıcak su ilave edip yumuşayana kadar orta ateşte kaynatın, suyu azaldıkça sıcak su ilave edin.

İç malzemelerini koymadan önce de sütünü ilave edin. Sonra sırasıyla içine haşlanmış nohutları, kuru fasulyeyi koyup kaynatın. Suda beklettiğiniz kuru üzümleri ve fındığı süzüp aşureye ilave edin. Limon kabuğu rendesi ve kuş üzümünü de ilave edip karıştırın. Şekerini de yavaşça ilave ettikten sonra kuru kayısıları, elmayı, tuzu ve vanilyayı da ekleyin.

Aynı zamanda incirleri küp şeklinde doğrayın ve ayrı bir kapta suda haşlayıp süzdükten sonra aşureye ilave edin. Aşureyi iyice karıştırıp ve son 5 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Sıcak olarak aşure kasesinin içine paylaştırın. Ilındıktan sonra üstlerini süsleyip ılık ya da soğuk servis edebilirsiniz.

aşure

PÜF NOKTASI

Nohut, fasulye ve buğday akşamdan ıslatıldıktan sonra ayrı ayrı pişirilme işleminden sonra erken saatte kazana konularak kıvam alıncaya kadar kaynatılmalı. İsteğe göre bir bardak süt de katılabilir. Soğuduktan sonra kaselere konulan aşure, nar ve tarçın ile süslenerek dağıtılmalı.

AŞURE NASIL SUNULUR?

Aşure alçakgönüllü yapılır ama cesurca süslenir. Onun olmazsa olmazı budur. O uçuk buğulu rengin üzerinde fıstığın yemyeşili, kayısının en oranjı, nar tanelerinin en parlağı olmalıdır. Kuru, küflü, beklemiş ve pörsümüş malzeme kabul edilemez. Hangi malzemeyi kullanırsanız kullanın süsleme ister kontrast renkler üzerinden, ister aynı rengin tonları tercih edilerek yapılsın cüretkar olması ona yakışandır. Bir başka önemli konu ise aşurenin paylaşmak üzere yapılma mantığı. Şeffaf (cam) ve derin kaselerde paylaşın ki her açıdan içinde kullandığınız malzemeler görülsün. Komşuya giden aşure kasesinin büyüklüğünü, o hanede yaşayan kişi sayısının orantısıyla hesaplamayı da unutmayın.

aşure

AŞURENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

Muharrem ayında evinizde pişirip sevdiklerinizle paylaştığınız aşurenin bilinmeyen faydalarını sizler için paylaşıyoruz.

Aşure sağlık açısından tam bir şifa deposu. Bağışıklığı güçlendirip vücut direncini artırıyor. İdeal aşurenin 41 malzemeden oluştuğu söylense de genelde 15 çeşitli malzemeden sofralarımıza geliyor.

Uzmanlar, her yıl Muharrem ayında hazırlanan aşurenin çocuklar için önemli bir besin kaynağı olduğunu belirtiyor.

İçinde kuru fasulye, nohut, pirinç, buğday, kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir, kuru dut, fındık, fıstık, ceviz gibi çok çeşit bulunduğu için her besinin farklı faydaları var.

Her ne kadar besleyici yanı olsa da yüksek kalorili bir tatlı olduğunu unutmamak gerekir. 1 kase aşure yaklaşık 300-400 kalori içeriyor. Oldukça yüksek enerjili olan aşureyi tüketirken aşırıya kaçmamakta fayda var.

Aşure, kalp-damar sağlığını destekliyor, emziren anneler için enerji ihtiyacını sağlıyor aynı zamanda süt artırıyor.

Depresyondan koruyor, B grubu vitaminlerinin birçoğunu içerdiği kuru baklagiller, buğday ve kuruyemişlerle sağlayan aşure pozitif ruh haline de katkı sağlıyor.

Gelişme çağında olan çocuklar için en büyük besin kaynağı olan aşure, içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde büyümeyi destekliyor.

Aşurede bulunan buğday, zihin yorgunluğuna ve sinir bozukluklarına iyi gelir.

En az 15 farklı besinin karışımıyla hazırlanan, içinde çok önemli kaynakları barındıran aşurede kuru baklagil ve tahıl grubu ürünler yer aldığı için bitkisel protein içeriyor, hayvansal gıdalar olmadığından kolesterol de bulunmuyor.

Fasulye, insan vücudunun ihtiyaç duyduğu amino asitler açısından mükemmel bir denge oluşturur. Bakteriyolojik çökme için idealdir.

İçinde fındık, ceviz gibi yağlıtohumlar bulunur. Fındık, ceviz Q-3 başta olmak üzere demir, kalsiyum, E vitamini ve B grubu vitaminleri içerir. Bu yüzden özellikle kalp hastalıklarına yararlı besin öğeleri içerir.

Aşure içeriğindeki maddeler sayesinde anne sütünü artırır, yüzdeki lekeleri giderir.

Aşurenin üstünü süslemek için kullandığımız badem ise zihin yorgunluğunu atmamızı sağlar.

Bol posa içerir; kurubaklagil, incir, kurukayısı gibi barsak hareketlerini hızlandıran besinler bulunduğu için kabızlık, hazımsızlık gibi problemlere iyi gelir.

Aşurenin B2, B1, C, A vitamininin yanı sıra bol miktarda demir, çinko, fosfor, kalsiyum ve sodyum içerir.

Aşure yapılırken şeker yerine bal veya pekmez konularak yapılırsa kalorisi azaltılmış olur.

Nişasta, cilt hastalıklarındaki kaşıntıyı keser. Vücutta oluşan iltihapları gidermede etkilidir. Hindistan cevizi, böbrek taşı düşürmede etkilidir. İdrar söktürücü ve mideyi kuvvetlendirici etkisi vardır. Tarçın, kandaki şeker miktarını düşürür. Kalbi kuvvetlendirir.

Badem, beden ve zihin yorgunluğunu giderir. Akciğer hastalıklarına oldukça etkilidir. Cilt dokularının yenilenmesini sağlar. Kanı temizler, migren ve sinirsel rahatsızlıklarında kullanılır. Kuru üzüm, antioksidan etkisi sayesinde kansere karşı koruyucudur.

Yorumlar