Yangın termik santrale ulaştı mı?

Yangın termik santrale ulaştı mı, termik santral tehlike altında mı, yangın buraya ulaşırsa bizi nasıl bir felaket bekliyor soruları dünden bu yana merakla sorulan sorular oldu.

Google Haberlere Abone ol
Yangın termik santrale ulaştı mı?

Yangın termik santrale ulaştı mı, termik santral risk altında mı, yangının ulaşması halinde nasıl bir tehlike meydana gelecektir? İşte bütün bu soruların cevapları: Kemerköy Termik Santrali, Muğla ili Milas ilçesinde, linyit ile çalışan termik santral. Muğla'nın en büyük, Türkiye'nin ise 30. elektrik santrali ve 4. linyit santralidir. İstenmeyen bir şekilde yangının santrale ulaşması halinde tribünlerin sıcaklığı kaldıramamasıyla birlikte santralde büyük bir patlama olma ihtimali yangınla ilgili en çok korkulan ihtimaller arasında yer alıyor. Zira yangının santrale ulaşması ev patlama yaşanması halinde mevcut yangın koşullarının daha da ağırlaşması ve kontrolün kaybedilmesi yangının hızla yayılması tehlikesi var. Ayrıca patlama nedeniyle can kaybı yaşanması da endişeyi daha da artıyor. Peki, yangın termik santrale ulaştı mı, termik santral risk altında mı,

Yetkililer üst düzey tedbirler alındığını, santralin çevresinde hendekler kazıldığını belirtti. Ekipler ve santral görevlileri bölgeyi alevlerden korumak için mücadelesini sürdürüyor. Öte yandan, termik santralin patlama riskinin söz konusu olmadığını ifade eden santral yetkilileri, "Bu konudaki endişeler yersiz. Santral ile ilgili çevreye zarar verecek bir durum söz konusu değil" açıklamasını yaptı.

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, gün içinde sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, korkulan durumla ilgili son bilgileri paylaşarak "Bunu söylemek istemezdim. Uyarılarımızın, haykırışlarımızın ne denli haklı olduğunu ciğerimiz yanarak, korkuyla izliyoruz. Bunu söylemek istemezdim ama Termik santralle ateş ilk defa yüz yüze geldi…" açıklamasını yapmıştı.

Uyarılar ve yaklaşan tehlikenin ardından güvenlik amacıyla jandarma tarafından bölge acil bir şekilde boşaltılmaya başlandı.

TERMİK SANTRAL NEDİR?

Termik santral, ana işletici makinesi buhar gücüyle çalışan güç santralıdır. Isıtılan su buhara dönüştürülerek bir elektrik üretecini süren buhar türbinini döndürmekte kullanılır. Bir termik santralda üretilen elektrik enerjisinin maliyeti yakıt maliyeti, tesisin kurulum masrafları, işçi maliyetleri, bakım, hammadde girişi ve atık maliyetlerinin toplamıdır. Peki, termik santral nedir? İşte termik santral kullanım alanları...

Ülkemizde termik santral teknolojileri konusunda yeterli know-how'a sahip yerli firma olmaması nedeniyle, bu teknolojilerin tamamına yakını yurt dışındaki firmalar tarafından sağlanmaktadır. Bunun neticesinde ülkemiz çok büyük miktarlarda döviz kaybetmekte ve yurt dışı firmalara bağımlı kalınması nedeniyle termik santrallerimizde büyük zaman ve üretim kayıpları oluşmaktadır.

Mevcut sorunların analizi, performans iyileştirme ve modernizasyon çalışmalarının yanında bu teknolojilerin yerlileştirilmesi sorunların çözülmesi açısından büyük önem arz etmektedir. Enerji sektöründeki sürdürülebilirliğin devamlılığı açısından, yıllardır süregelen dışa bağımlılığın azaltılması amacı ile söz konusu bu teknolojilerin yerli sanayimize kazandırılması ülkemiz açısından büyük önem arz etmektedir.

Çalışma Alanları:

Atık ısı kullanımı ve bölge ısıtma sistemleri

Isı depolama sistemleri

Kömür yakıtlı buhar kazanlarında oluşan cüruflanmanın giderilmesi

Kazan tasarımı

Termik santral modernizasyon ve yenilenme

Termik Santrallerde emreamadeliği düşüren sebeplerin araştırılması

Performans görüntüleme sistemleri

Simülasyon ve modelleme

TAHLİYELER BAŞLADI

Site sakinleri, alevlerin evlerine kadar ulaşması nedeniyle, evlerinin önünü ıslatıp eşyalarını alarak ayrıldı. Bölgede bulunan bazı işletmeler de ekiplerin ve bölgedeki vatandaşların destekleriyle yanmaktan son anda kurtarıldı.

Rüzgarın etkisiyle hızla ilerleyen ve Kemerköy Termik Santrali'ne kadar yaklaşan yangın, kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

Termik santralde daha önce yangın tehlikesine karşı üst düzey tedbirler alınmıştı.

 Santralin etrafına yangını durdurmak ve santrale ulaşmasını önlemek için hendekler kazıldı. Santralde patlama riski olan tankların boşaltıldığı, santral yetkililerinin patlama riskinin de bulunmadığını söylediği gelen bilgiler arasında.

Öte yandan Emniyet Genel Müdürlüğünün, Bodrum ilçesinde görevlendirdiği TOMA sayısının da 10'a yükseltildiği bildirildi.

BODRUM'DA 4 BÖLGEDE YANGIN

Bodrum'da Yukarı ve Aşağı Mazı mahalleleri ile Armutçuk ve Kissebükü mevkisindeki orman yangını sürüyor.

Milas'ın Beyciler Mahallesi'nde 3 gün önce başlayan orman yangını Ören Türkevleri, Çökertme, Bozolan, Fesleğen, Gökbel ve Türkevleri ile Bodrum'un Aşağı Mazı, Yukarı Mazı mahallelerinde etkili oldu.

Söndürme çalışmalarına havadan uçak ve helikopterler, karadan da çok sayıda arazöz, itfaiye, orman işçileri, bazı dernekler, gönüllüler ve vatandaşlar katıldı.

Rüzgar yangında alevlerin hızla yayılmasına sebep oldu. Alevlere arazöz ve itfaiye ile birlikte Emniyet'e ait TOMA'larla da müdahale edildi.

MEHMETÇİK CANLA BAŞLA YANGINLA SAVAŞIYOR

Milli Savunma Bakanlığı, Milas Hava Meydan Komutanlığında görevli askerlerin, Milas'taki orman yangınını söndürme çalışmalarına destek verdiğini bildirdi.

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Milas'taki Hava Meydan Komutanlığında görevli Mehmetçik, arazöz ve iş makineleri ile bölgede devam eden yangın söndürme çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Mehmetçiğe ve devletimizin kurum/kuruluşlarına destek olan vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz." ifadeleri kullanıldı.

MUĞLA'DA 4 YERLEŞİM YERİ TAHLİYE EDİLDİ

Muğla'nın ilçelerinde dört yerleşim yeri tahliye edildi. Seydikemer ilçesi Çökek Mahallesi'ndeki yangına müdahale sürüyor. Yangının yerleşim alanlarına yaklaşması nedeniyle Çökek ile Dereköy mahallelerini tedbir amaçlı boşaltılması için vatandaşlar uyarıldı.

Mahalle sakinleri kendi araçları, kamyonlar ve belediyeler tarafından tahsis edilen araçlarla, daha güvenli bölgeye nakledildi.

Köyceğiz ilçesi Ağla Mahallesi'ndeki ormanlık alanda başlayan yangın ise Çayhisar Mahallesi ile Zeytinalanı Mahallesi Taşdibi mevkisindeki yerleşim yerlerine yaklaştı.

Yorumlar