Yahudi yerleşimciler Filistinlilerin diktiği zeytin fidanlarını söktü

RAMALLAH (AA) – İşgal altındaki Batı Şeria'da Yahudi yerleşimcilerin, "Toprak Günü" münasebetiyle Filistinliler tarafından dikilen onlarca zeytin fidanını söktüğü bildirildi.Filistin hükümetine bağlı "Yahudi Yerleşim...

Google Haberlere Abone ol
Yahudi yerleşimciler Filistinlilerin diktiği zeytin fidanlarını söktü

RAMALLAH (AA) – İşgal altındaki Batı Şeria'da Yahudi yerleşimcilerin, "Toprak Günü" münasebetiyle Filistinliler tarafından dikilen onlarca zeytin fidanını söktüğü bildirildi.

Filistin hükümetine bağlı "Yahudi Yerleşim Birimleri ve Ayrım Duvarı ile Direniş Heyeti" yetkilisi Abdullah Ebu Rahma, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Batı Şeria'nın Ramallah kentine bağlı Turmusiya beldesinde Filistinli çiftçilerin bu sabah İsrail yönetimi tarafından el konulma tehdidi ile karşı karşıya bulunan topraklarına onlarca zeytin ağacı diktiğini belirtti.

Filistinli çiftçilere engel olmak isteyen silahlı bir grup Yahudi yerleşimcinin havaya ateş açtığını ardından da dikilen zeytin fidanlarını söktüğünü anlatan Ebu Ramha, bölgede bulunan İsrail askerlerinin ise yerleşimciler yerine Filistinlilere müdahale ettiğini ve alandan uzaklaştırdığını aktardı.

- Direnişin sembolü: "Toprak Günü"

İsrail, 30 Mart 1976'da ülkenin kuzeyindeki Celile bölgesinde yaşayan İsrail vatandaşı Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye el koydu. Bunun üzerine Filistin halkı, bu gaspı protesto etmek için genel greve gitti ve gösteriler düzenledi.

İsrail polisi gösterilere katılan Filistinlilere ateş açarak 6 kişiyi şehit etti, binlerce kişiyi yaraladı. İsrail'in kuzeyindeki Celile bölgesinde bulunan Deir Hanna beldesinde yaşanan bu olay, polis ile İsrail vatandaşı Filistinli kitleler arasında yaşanan ilk kitlesel çatışma olması hasebiyle büyük önem taşıyor.

"Toprak Günü" olarak anılan bu hadise, İsrail ile Filistin arasındaki çatışmanın kaynağı olan toprak konusunda Filistinlilerin gösterdiği direnişin simgesi olarak görülüyor.

Bu nedenle Filistinliler her yıl 30 Mart'ta işgale karşı protestolar düzenliyor.

Yorumlar