Vietnam istihbaratının Almanya'da bir kişiyi kaçırdığı iddiası

- Vietnam, Almanya'nın Vietnam istihbaratına ilişkin yorumlarını üzüntüyle karşıladı

Google Haberlere Abone ol
Vietnam istihbaratının Almanya'da bir kişiyi kaçırdığı iddiası

HANOI (AA) - Vietnam, Almanya Dışişleri Bakanlığından, Almanya'da iltica talebinde bulunan Vietnam vatandaşının, Vietnam gizli servisi tarafından Berlin'den zorla ülkesine götürüldüğünün kesinleştiğine ilişkin yapılan yorumları esefle karşıladığını bildirdi.

Vietnam Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Le Thi Thu Hang, basına yaptığı açıklamada, Almanya'nın yorumunun "çok üzücü" olduğunu ve Vietnam vatandaşı Trinh Xuan Thanh'ın 31 Temmuz'da Vietnam polisine teslim olduğunu belirtti.

Konuya ilişkin ayrıntı vermeyen Hang, "Vietnam, daima Almanya ile stratejik ilişkiler geliştirmeyi temenni ediyor ve buna önem atfediyor." dedi.

Devlete ait enerji şirketi PetroVietnam'ın bir iştirakini kötü yönetmekle suçlanmasının ardından geçen yıl temmuzda ortadan kaybolan 51 yaşındaki Thanh'ın, şirketi 150 milyon dolar zarara uğrattığı bildirildi.

Eylül ayında hakkında yakalama kararı çıkan Thanh için, mart ayında da, bir emlak geliştirme projesinde zimmetine para geçirmek suçlamasıyla soruşturma başlatmıştı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer, dün, Berlin'de düzenlenen basın toplantısında, Almanya'da iltica talebinde bulunan Thanh'ın, Vietnam istihbarat servisi tarafından Berlin'den zorla ülkesine götürüldüğünün kesinleştiğini belirterek, bu durumun hem Alman yasalarının, hem de uluslararası hukukun ağır şekilde ihlal edildiği anlamına geldiğini söylemişti.

Alman makamlarının gerekli yasal işlemleri başlattıklarını ve bu olayın iki ülke arasındaki ilişkilere büyük zarar verebileceğini ifade eden Schaefer, bu nedenle Berlin'deki Vietnam büyükelçisinin Dışişleri Bakanlığına çağrıldığını ve zorla Vietnam'a götürülen kişinin Almanya'ya iadesinin talep edildiğini kaydetmişti.

Vietnam'daki bir kamu kuruluşunu milyonlarca avro zarara uğratarak dolandırmakla suçlanan Thanh'ın, iltica talebi sürecini Almanya'da sonlandırmak istediklerini belirten Schaefer, talepleri konusunda kendilerine Vietnam büyükelçiliğinden bir açıklama yapılmadığını ve taleplerinin de şu ana kadar yerine getirilmediğini belirtmişti.

Schaefer, bu olayın iki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkileri zedeleyebileceğini kaydederek, "Hiçbir şekilde kabul edilemez bu olaydan dolayı büyükelçilikte görev yapan resmi Vietnamlı istihbarat görevlisini istenmeyen kişi ilan ettik ve 48 saat içinde ülkeyi terk etmesini istedik." demişti.

İş adamı olduğu kaydedilen Thanh'ın, daha önce Vietnam Komünist Partisinde yöneticilik yaptığı, bir yıl önce de milletvekilliği görevinden alındığı ve daha sonra partiden ihraç edildiği bildirilmişti.

Yorumlar