Venezuela’da darbe girişiminde yeni aşama

Orduyu yanına çekemeyen ABD ve Guaido yeni taktikler deniyor. Ülkenin büyük kesiminde elektrik kesintileri geçen haftadan beri sürüyor. Maduro, kesintilerin sabotaj olduğunu ve darbe sürecinin devamı olduğunu savundu.

Google Haberlere Abone ol
Venezuela’da darbe girişiminde yeni aşama

Venezuela’ya “insani yardım” adı altında müdahalede bulunmak isteyen ancak başarısız olan ABD yönetimi, şimdi de “elektrik krizi” üzerinden bir yıpratma savaşı başlattı. Venezuela lideri Maduro, geçen hafta içinde başlayan ve ülkenin genelini etkileyen elektrik kesintilerinin ABD öncülüğündeki darbe sürecinin bir ayağı olduğunu açıkladı.

Venezuela’da geçen hafta içinde başlayan ve ülkenin neredeyse tamamını etkileyen elektrik kesintilerinin, rejim değişimi hedefleyen ABD’nin planın bir parçası olup olmadığı tartışılıyor. Venezuela’yı iki gün karanlıkta bırakan kesinti sonrası sorun çözülmüştü. Ne var ki yaklaşık 7 saat sonra önemli ölçüde giderilen elektrik kesintisinin yeniden başlaması sabotaj iddialarını güçlendirdi.

Caracas’ın çok büyük bir kısmında ve birçok eyalette cumartesi sabah yerel saatle 11 civarında elektrikler kesildi. Yerel ve sosyal medyada yayınlanan görüntülere göre, ülkenin doğusundaki Guayana eyaletine bağlı Bolivar kentinde bulunan bir elektrik dağıtım merkezinde patlama oldu. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Cumartesi günü başkent Caracas’ta düzenlenen mitingde, yaşanan kesintilerden dolayı ABD yönetimini sorumlu tuttu ve ülkesine karşı bir “yıpratma savaşı” yürütüldüğünü kaydetti.

Yüksek teknolojiyle sabotaj

İktidardaki Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi (PSUV) tarafından başkent Caracas’ta Maduro’ya destek mitingi düzenlendi. Mitingde konuşan Nicolas Maduro, Venezuela’nın bir “yıpratma savaşıyla” karşı karşıya kaldığını belirterek, “Bugün ülkedeki elektrik kesintisinin neredeyse yüzde 70’ini gidermiştik ancak elektrik hatlarına, yalnızca ABD hükümetinin sahip olduğu yüksek teknoloji kullanılarak yapılmış bir saldırı düzenlendi” açıklamasını yaptı. Elektrik kesintisinden ABD’yi ve kendini geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido’yu sorumlu tutan Maduro, Guaido’ya “palyaço” ve “kukla” benzetmesinde bulundu.

Casuslara işaret etti

Venezuela Ulusal Elektrik Şirketinde casusların olduğunu ve bunların elektrik kesintisine neden olduğunu söyleyen Maduro, bu kişilerin en kısa zamanda tespit edilip cezalandırılacaklarını belirtti. Maduro, halkından anlayış beklediğini ifade ederek, “Zor bir dönemdeyiz, yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Son yıllarda üstesinden geldiğimiz diğer büyük sıkıntılar gibi bunun da üstesinden geleceğiz” diye konuştu.

Kesintiler can alıyor

Venezuela’da elektrik kesintileri nedeniyle hastanelerde can kayıpları artmaya devam ediyor. Böbrek hastaları, diyaliz merkezlerinin yüzde 95’inde elektrik sıkıntısı nedeniyle kritik saatler geçiriyor. Venezuela sağlık birimlerinden yapılan açıklamada, diyaliz makinelerinin çalışmaması nedeniyle 15 kişinin daha hayatını kaybettiği, ölü sayısının 36’dan 51’e yükseldiği belirtildi.

‘Ordu darbeyi yendi’

Mitingde, darbe girişimi karşısında desteğini aldığı Venezuela ordusuna teşekkür eden Venezuela lideri Maduro, “ABD, ordunun bir darbe düzenlemesini istedi ve ordunun cevabı çok açıktı. Ordu, darbe düzenleyenleri yendi” dedi. Öte yandan, başkent Caracas’ta sokaklara inerek Maduro için “katil” sloganları atan bazı Guaido destekçileri ve polis arasında arbede yaşandı.

Yorumlar