Vekalet savaşlarında yeni dönem: Yemen'de savaşan Kolombiyalılar

Düzenli ordular yerini paralı askerlere bırakıyor. Özellikle vekalet savaşlarının sürdürüldüğü ülkelerde kendi askerlerini öne sürerek kamuoyunun tepkisini almak istemeyen ülkeler fakir ülkelerden getirdikleri paralı askerleri cepheye sürüyor.

Google Haberlere Abone ol
Yemen'de savaşan Kolombiyalılar

Tarih boyunca bir çok devlet ordularında paralı askerler bulundurmuş ve savaşlarını başka devletlerden getirilen askerlerle yürütmüştür.

Bunlardan en bilinenleri: ise antik Mısır'ın Yunan savaşçıları, Bizans'ın “Vareg Birliği” olarak bilinen Vikingleri.

Yakın tarihimizde ise hiç savaş yüzü görmeyen İsviçre'nin sadakatiyle bilinen askerleri bir çok Avrupa sarayını korudu. Ve halen Papa'nın özel muhafızları İsviçreli askerlerden oluşur. 

Günümüzde ise kendi ordularını savaşa sürüklemek ve kamuoyundan tepki almak istemeyen devletler şirketlerden kiraladığı paralı askerlerle vekalet savaşları yürütüyor. Rus Wagner şirketi ile ABD’nin Blackwater askerleri bilinen paralı ordulardan en önemlileridir. 

Irak, Suriye, Libya gibi ülkelerde savaşan bu askerler kayıp vermemek için daha çok cephe gerisinde danışmanlık ve silah kullanım eğitimi gibi destekler veriyor.

İşte bu noktada asker açığı bulunan ülkeler ön saflarda savaşacak askerlere ihtiyaç duyuyor. Bunun içinde fakir ülkelerden getirilen paralı askerler devreye giriyor. İran'ın Afganları Suriye'de, BAE'nin Sudanlıları Libya'da ön saflarda savaştırdığı biliniyor. 

YEMEN’DE SAVAŞAN 800 KOLOMBİYALI ASKER

Bu vekalet savaşlarında en çok dikkat çeken ise Kolombiyalı paralı askerlerin Yemen'de savaştırılması oldu. 

Kolombiya’da yayımlanan El Tiempo gazetesi, 2015 yılında bir iddia ortaya atmıştı. Gazete, yaklaşık 800 Kolombiya askerinin Birleşik Arap Emirlikleri ve Blackwater arasında yapılan anlaşma ile Yemen’e gönderildiğini öne sürmüştü.

Yine aynı şirket tarafından dünyanın farklı ülkelerinden getirtilen savaşçıların da Yemen’e taşındığı öne sürüldü.

Vekalet savaşı yürüten ülkeler, istediklerini elde etmek için dünyanın farklı bölgelerindeki fakir ülkelerden paralı askerleri savaş bölgelerinde savaştırıyor.

Yorumlar