Vaspurakan nerede, ne zaman fethedildi, kim zamanında alındı?

Vaspurakan adı son dönemlerde Alparslan Büyük Selçuklu diziyile yeniden gündeme gelince, kim fethetti, Vaspurakan ne zaman kim tarafından alındı? Vaspurakan'ı kim fethetti ne zaman kim aldı, kim tarafından ne zaman alındı soruları da merakla sorulur oldu.

Google Haberlere Abone ol
Vaspurakan nerede, ne zaman fethedildi?

Vaspurakan nerede, ne zaman fethedildi, kim zamanında alındı? Vaspurakan'ı kim fethetti ne zaman kim aldı, kim tarafından ne zaman alındı? Büyük Selçuklu dizisin izleyen birçok kişinin adını yeni yeni duyduğu Vaspurakan hangi ülke sınırları içerisinde yer alıyor?

TRT 1'de yayınlanan Alparslan Büyük Selçuklu dizisinden dikkat çeken sahneler ve konular geldi.

Gerçek tarihte ve gerçek mekanlarda geçen olayların yer aldığı filmde bu kez Vaspurakan Kalesi konu olarak işlendi.

Peki, Vaspurakan'ı kim fethetti, Vaspurakan ne zaman kim tarafından alındıVaspurakan nerede, hangi ülke sınırlarında, kim tarafından fethedildi, ne zaman alındı?

Vaspurakan'ı kim fethetti, Vaspurakan ne zaman kim tarafından alındı?
Vaspurakan'ı kim fethetti, Vaspurakan ne zaman kim tarafından alındı?

 

Alparslan Büyük Selçuklu dizisiyle birlikte yeniden gündeme geldi.

Büyük Ermenistan Krallığı'nın ilk ve en büyük eyaleti olan Vaspurakan, Ermeni uygarlığının beşiği olarak kabul edilir.

Ermeni uygarlığının beşiği olarak tanımlanan Vaspurakan, “Prensler ülkesi” veya “Soylu ülke” isimleriyle de anılıyor. 

Vaspurakan Krallığı, “soylu topraklar" veya "prensler ülkesi"anlamına gelen bir Orta Çağ Ermeni krallığıydı), Büyük Ermenistan Krallığı'nın ilk ve en büyük eyaletiydi ve daha sonra Orta Çağ'da Van Gölü merkezli bağımsız bir krallık oldu. Günümüzde doğu Türkiye ve kuzeybatı İran'da yer alan tarihsel bölge, Ermeni medeniyetinin beşiği olarak kabul edilir.

Vaspurakan kim fethetti, kim tarafından ne zaman alındı? Vaspurakan hangi ülke sınırları içerisinde yer alıyor?
Vaspurakan kim fethetti, kim tarafından ne zaman alındı? Vaspurakan hangi ülke sınırları içerisinde yer alıyor?



Vaspurakan'ın 908 yılında ulaştığı en geniş sınırları Van Gölü ile Urmiye Gölü (Kaputan olarak da bilinir) arasındaki toprakları kapsıyordu. Bu dönemde Ani Ermeni Bagratuni Krallığı'nın egemenliği altındaydı. Vaspurakan, 908'de Vaspurakanlı I. Gagik'in Abbasiler tarafından Ermenistan Kralı olarak tanınması ve ilk başta onların yanında yer almasıyla krallık statüsüne yükseltildi, ancak kısa süre sonra I. Gagik pişman oldu ve II. Aşot ile birlikte Arapları yendi. Yakında Bagratuni kralı II. Aşot tarafından Vaspurakan Kralı olarak tanındı. 1021'de son Vaspurakan kralı Senekerim Artsruni, Vaspurakan'ı Bizans İmparatorluğu'na vererek Sebasteia ve çevresinin yönetimini aldı. Vaspurakan, Vasprakania veya Media'nın bir Bizans eyaleti (theması) oldu.

Yaklaşık 1050'de Vasprakania, Taron'un dahil olduğu thema ile birleştirildi, daha sonra 1054-1056 yılları arasında Selçuklu Türkleri tarafından fethedildi. 13. yüzyılda Vaspurakan'ın bir kısmı Ermeni kökenli Gürcistan Krallığı hanedanı Zakaryan-Mhargrdzeli tarafından ele geçirildi. Ancak kısa süre sonra Moğollar, ardından Osmanlı Türkleri tarafından fethedildi.

Vaspurakan'ı kim fethetti, Vaspurakan ne zaman kim tarafından alındı soruları TRT 1'de yayınlanan Alparslan: Büyük Selçuklu isimli dizideki sahnelerden kaynaklanıyor.


 

Yorumlar