Üniversite tercihlerinde nelere dikkat etmeli?
Üniversite adayları, 25 Temmuz-2 Ağustos tarihlerinde YKS tercihlerini yapabilecek. İşte merak edilen 10 soru ve cevapla 2024 YKS tercih süreci.
2024 YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı, 2024-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu yayımladı. Bu yıl üniversitelerde toplam 1 milyon 58 bin 345 kontenjan bulunuyor.
BAŞVURU VE KATILIM ORANLARI
8-9 Haziran'da düzenlenen 2024-YKS'ye 3 milyon 120 bin 870 aday başvurdu. Temel Yeterlilik Testi'ne (TYT) 2 milyon 819 bin 362, Alan Yeterlilik Testi'ne (AYT) 1 milyon 776 bin 496, Yabancı Dil Testi'ne (YDT) ise 171 bin 90 aday katıldı.
ADAYLAR TERCİH YAPARKEN NELERE DİKKAT EDECEK?
Adaylar, tercih yaparken ilgi ve yeteneklerini, iş gücü piyasasını dikkate alarak seçim yapmalı. Tercih listesinin ilk sıralarına hayallerindeki üniversite ve bölümleri yazmalı, sonrasında ise sıralamalarına yakın olan üniversite programlarını dikkate almalı.
ÖZEL DURUMDAKİ ADAYLARA YÖNELİK KONTENJANLAR
6 Şubat depremlerinden etkilenen illerde ikamet eden adaylar için merkezi yerleştirmeyle öğrenci alan programlarda özel kontenjan ayrılmaya devam edildi. Ayrıca, 34 yaş üstü kadınlar, şehit ve gazi eş ve çocukları için de belirli kontenjanlar bulunuyor. Bu adaylar, yerleştirme puanlarının elverdiği en üst tercihlerine yerleştirilecek. Ayrılan kontenjanlar sınırlı olduğundan, tercihlerini dikkatle yapmaları gerekiyor.
TERCİHLER SIRALAMAYA GÖRE Mİ PUANA GÖRE Mİ YAPILMALI?
Adaylar, puana değil sıralamalarına göre tercihte bulunmalı. Geçen yılın sıralamaları önemli bir faktör. YKS tercihlerinde adaylar en fazla 24 tercihte bulunabilecek. Tercih listesindeki programların sırasının istek sıralarına uygunluğu kontrol edilmeli.
BAŞARI SIRALAMASI UYGULAMASI DEVAM EDECEK Mİ?
Tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik programları için gerekli olan en düşük başarı sırası şartı devam ediyor. Hukuk programları için en düşük 125 bininci, mühendislik programları için en düşük 300 bininci, mimarlık programları için en düşük 250 bininci sıralama gerekecek.
YENİ AÇILAN BÖLÜMLER
YÖK, yapay zeka, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında ihtiyaç duyulan insan kaynağını karşılamak için yeni lisans ve ön lisans programları açtı. Bu programlar arasında Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Ege Üniversitesi gibi üniversitelerde çeşitli yeni bölümler bulunuyor.
LİSANS PROGRAMLARI TABLOLARINDAKİ "TYÇ" NE ANLAMA GELİYOR?
Bu yıl ilk kez kılavuzda Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) logosu yer alıyor. TYÇ logosu, diplomaların yurt dışında daha hızlı tanınmasına ve istihdam imkanlarının artırmasına olanak sağlıyor.
TERCİH DANIŞMANLIĞI NASIL ALINIR?
Milli Eğitim Bakanlığı, üniversiteye yerleştirme sürecinde adaylara destek olmak amacıyla rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlar aracılığıyla tercih danışmanlığı hizmeti verecek. Ayrıca, üniversiteler tercih fuarları düzenleyecek.
ÜNİVERSİTE KAYITLARI NE ZAMAN YAPILACAK?
YKS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adaylar, kayıt işlemlerini 19-23 Ağustos'ta yapacak. Elektronik kayıtlar ise 19-21 Ağustos'ta alınacak.
İKİNCİ ÖĞRETİM PROGRAMLARI YER ALIYOR MU?
Bu sene kılavuzda devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarına kontenjan tanımlanmadı. Yaklaşık bir milyon kontenjan yeni programlara tanımlandı.
EK YERLEŞTİRME NASIL YAPILACAK?
Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlara merkezi olarak ek yerleştirme yapılacak. Merkezi yerleştirmede bir programa yerleşen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak.
Yorumlar