Milli yas ilan edilince ne oluyor? Milli yasta neler yapılır?

Milli yas ilanı nedir? Türkiye Gara'da kaybettiği şehitlerine ağlarken, terör destekçisi olmakla suçlanan HDP ile ittifak ortağı olan CHP'den ulusal yas ilan edilmesi yönünde talepler geldi. CHP'nin talepleri üzerine vatandaşlar, "Ulusal yas ilan edilince ne oluyor?" sorusunu sormaya başladı.

Google Haberlere Abone ol
Milli yas ilan edilince ne oluyor? Milli yasta ne

Milli yas ilanı edilince ne oluyor, neden ulusal veya milli yas ilan edilir, ilan edildikten sonra neler olur? Türkiye, Irak'ın kuzeyinde terör örgütü tarafından katledilen şehitlerine ağlarken; terör örgütünün siyasi uzantısı ve destekçisi olmakla eleştirilen HDP ile ittifak ortağı olan CHP'den ilginç bir çıkış geldi. CHP hayatını kaybedenler için ulusal yas ilan edilmesi gerektiğini açıkladı. Açıklama sonrasında vatandaşlar, "Ulusal yas ilan edilince ne oluyor?" sorusunun cevabını merak etmeye başladı. 

MİLLİ YAS İLAN EDİLİNCE NE OLUYOR?

Öncelikle ulusal veya milli yas nedir ona bakmak gerekiyor.

Ulusal yas veya millî yas, bir ülkenin halkının büyük bölümü tarafından yerine getirilen yas tutma ve anma eylemlerinin gerçekleştirildiği gündür. Bu günlerde, söz konusu ülkeden veya başka bir yerden önemli bir kişinin veya kişilerin ölümü, cenazesi veya bunların yıl dönümü nedeniyle hükûmetler tarafından ilan edilir. Ayrıca, bir ülkede gerçekleşen doğal afet, facia, kaza, savaş veya terör saldırısı sonrasında da ulusal yas ilan edilebilir. Bayrakların yarıya indirilmesi ve saygı duruşu yaygın olarak gerçekleştirilen bir ritüeldir.

Türkiye'de ulusal yas "Bayrak Kanunu" ile belirlenen esaslar çerçevesinde yapılır. Daha önce Başbakanlıkta olan ulusal yas ilan etme ve kurallarını belirleme ulusal yas konusu yeni sistemde Cumhurbaşkanlığının uhdesinde bulunuyor. 

Ulusal yas ilan edilince ne oluyor Ulusal yasta neler yapılır
Caption

 

Türkiye'de milli yas, 2893 sayılı Türk Bayrağı Kanunu'nun 24. maddesi hükümlerine göre Cumhurbaşkanlığı tarafından ilan ediliyor.

Türkiye'de milli yas ilan prosedürü, Türk Bayrağı Kanunu ve bu kanuna bağlı tüzük tarafından belirleniyor.

İlgili yasa, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün vefat yıl dönümü olan 10 Kasım günleri haricinde Türk bayrağının yarıya çekileceği halleri belirleme yetkisini Cumhurbaşkanlığına veriyor.

Türk Bayrağı Kanunu'nun "Bayrağın Yarıya Çekilmesi" başlıklı 4'üncü maddesinde, "Türk bayrağı, yas alameti olarak 10 Kasım'da yarıya çekilir. Yas alameti olmak üzere bayrağın yarıya çekileceği diğer haller ve zamanı Cumhurbaşkanlığınca ilan edilir" hükmü yeri alıyor.

Türkiye en son ulusal yaslar;

2015 Ankara saldırısı'nın ardından Türkiye'de 10-12 ve KKTC'de 11-13 Ekim 2015 tarihlerinde ulusal yas ilan edildi.

2016 Beşiktaş saldırıları'nda hayatını kaybedenler için 11 Aralık 2016'da Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bir günlük millî yas ilan edildi.

2016 Atatürk Havalimanı saldırısı'nda hayatını kaybeden insanlar için 29 Haziran 2016 tarihinde Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bir günlük millî yas ilan edildi.

Özetlersek; 

Ulusal yas ilan edilince o gün ülke genelinde bütün resmi kurumlarda asılı olan bayraklar yarıya indirilir.

Zorunlu değil; ancak yine de vatandaşlar da bugünlerde etkinliklerini ulusal yasa göre ayarlarlar.

PAZARCIK DEPREMİ SONRASI MİLLİ YAS İLANI

Öte yandan 6 Şubat 2023 Pazartesi günü Pazarcık ve Elbistan'da meydana gelen 2 büyük deprem sonrasında binlerce insan hayatını kaybetti, binlerce insan yaralandı. Deprem sonrasında ülke genelinde "4. Seviye Alarm Durumu" ilan edildi. Sonrasında ise "Milli Yas" ilan edildi. 

 

Yorumlar