Uganda kültürü sokak lezzetleriyle anlaşılır

Başkent Kampala sokaklarında akşam kurulan ve gece geç vakitlere kadar hizmet veren tezgahlar, yerel lezzetleri ve bölge kültürünü keşfetme imkanı sunuyor

Google Haberlere Abone ol
Uganda kültürü sokak lezzetleriyle anlaşılır

Uganda'nın başkenti Kampala'da, saat 03.00'a kadar açık kalan sokak tezgahları, yöresel lezzetleri sunarken kentin sokak kültürünü de keşfetme imkanı sağlıyor.

Afrika'nın doğusunda yer alan Uganda, sokaklarda akşam saatlerinde kurulup gece geç vakitlere kadar yiyecek satışı yapılan tezgahlarla dikkati çekiyor.

Yerel lezzetler sunmasının yanı sıra bölge kültürünü de yansıtan sokak tezgahları, birçok ülkede olduğu gibi Uganda'da da oldukça yaygın. Genelde dışarıda yemek yemeyi tercih eden Kampalalılar, özellikle akşam yemeğini buradan seçiyor.

Mesai bitiminde çalışanlar, okul çıkışında öğrenciler ve sokak lezzetlerini tatmak isteyenler için saat 18.00'dan sonra satış yapılan tezgahlarda, yöresel yemekler sergileniyor.

Kentte, saat 17.00'dan sonra kurulmaya başlanan küçük tezgahlar, bir saat içerisinde hazırlanıyor. Saat 03.00'a kadar satış yapılan tezgahlardan alışveriş yapanlar, yemek yerken sohbet edip sosyalleşiyor.

- EN ÇOK TÜKETİLEN SOKAK LEZZETLERİ

Çapati ve samosanın yanı sıra tavuk eti de en fazla tercih edilen lezzetler arasında bulunuyor. Hamurdan yapılan ve demir saclar üzerinde pişirilen çapati, içine yumurta, domates ve soğan eklenerek hazırlanan "rolex" ile tüketiliyor. Çapati, Uganda'nın ulusal yemeği olarak biliniyor.

En fazla tüketilen sokak lezzetlerinden bir diğeri de etli ve sebzeli servis edilen samosa. Bezelye, patates ve yeşilliklerin hamur içine konularak kızartılmasıyla hazırlanan yemek ilgi görüyor.

Hemen hemen birçok tezgahta tavuk ızgara bulunuyor. Tavuğun yanında şiş ve sosis de satılıyor. Patatesle servis edilen ızgaraların fiyatları 3 bin ile 5 bin Uganda Şilini arasında değişiyor.

Sokak lezzetlerinde mısır ve muz lapası da en çok tercih edilen yiyecekler arasında.

Ülkede, çeşitli renkte ve boyutlarda yaklaşık 200 farklı türde muz yetişiyor. Bunlardan en yaygını ise yeşil renkli ve sert olan "matoke" muzu. Matoke muzu, domates ve soğanla pişirilerek yemek olarak sunulurken, ızgara yapılarak da tüketiliyor.

Yorumlar