UCM’nin Arakanlı Müslümanlar lehine kararı

- Uluslararası Af Örgütü Güney Asya Direktörü Biraj Patnaik: - "Bu karar doğru yönde atılmış önemli bir adım. Mahkeme, Myanmar ordusuna, sorumlu tutulacağına dair açık bir sinyal gönderdi"

Google Haberlere Abone ol
UCM’nin Arakanlı Müslümanlar lehine kararı

LONDRA (AA) - Uluslararası Af Örgütü, Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM), Myanmar'ın Arakanlı Müslümanlara karşı işlediği suçlarla ilgili olarak mahkemenin araştırma başlatma yetkisine sahip olduğuna karar vermesinin bu ülkeye "açık bir sinyal" olduğunu bildirdi.

Uluslararası Af Örgütünün Güney Asya Direktörü Biraj Patnaik, yazılı bir açıklamayla UCM’nin Myanmar'ın Arakanlı Müslümanlara karşı işlediği suçlarla ilgili olarak mahkemenin araştırma başlatma yetkisine sahip olduğu yönündeki kararını değerlendirdi.

Myanmar ordusunun Arakanlı Müslümanlara yönelik etnik temizlik harekatı nedeniyle 725 bin kadın, erkek ve çocuğun Bangladeş’e sürüldüğünü hatırlatan Patnaik, “Bu karar doğru yönde atılmış önemli bir adım. Karar, üzerlerine ateş açılarak ve evleri yakılarak yurtlarından sürülmüş Arakanlı Müslümanlar için adalet yolunu açıyor. Mahkeme, Myanmar ordusuna, sorumlu tutulacağına dair açık bir sinyal gönderdi.” ifadelerini kullandı.

Patnaik, zorla sınır dışı etmenin Arakanlı Müslümanlara karşı işlenen suçlardan sadece bir tanesi olduğunu belirterek, “Uluslararası Af Örgütü, ordunun cinayet, tecavüz, işkence, açlığa mahkum etme, köy yakma ve mayın döşeme gibi yöntemleri nasıl kullandığını belgelemiştir.” değerlendirmesini yaptı.

UCM’nin kararını memnuniyetle karşıladıklarını belirten Patnaik, “Uluslararası toplum bu kararı daha ileri eylemler için bir teşvik olarak görmeli. Özellikle de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Arakan’daki durumu UCM’ye sevk etmeli ki mahkeme Arakanlı Müslümanlara ve Kachin ile kuzeydeki Shan eyaletlerindeki diğer etnik gruplara karşı işlenen bütün insanlık suçlarını soruşturabilsin.” ifadesini kullandı.

Hollanda'daki Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Myanmar'ın Arakanlı Müslümanlara karşı işlediği suçlarla ilgili, dün mahkemenin araştırma başlatma yetkisine sahip olduğuna karar vermişti.

Yorumlar