Serdar Bağtır

Serdar Bağtır

Twitter kapanır mı?

Sosyal medya kullanıcılarının vazgeçemediği mecralardan biri olan Twitter, 2017 yılının ilk çeyreğinde kullanıcı sayısını bir önceki yıla göre 18 milyon artırarak 328 milyon...

Sosyal medya kullanıcılarının vazgeçemediği mecralardan biri olan Twitter, 2017 yılının ilk çeyreğinde kullanıcı sayısını bir önceki yıla göre 18 milyon artırarak 328 milyon kullanıcıya ulaştı. 2015 yılında yaşadıkları 175 milyon dolarlık zararı telafi edebilmek için reklam modellerini güncelledi ve yeni servislerini hayata geçirdi.

Özellikle Türkiye’de spor sevenlerin sıklıkla kullandığı Twitter da bunun farkında olacak ki, taraftarlarla takımları buluşturabileceği yeni bir projeyi denemeye başladı. 

Gelirini artırmak için, kobilerin tweetlerine daha kolay ulaşımı sağlayacak olan ücretli üyelik sistemini test etmeye başladı.

Ve tüm bunlara rağmen 2017’nin ilk çeyreğinde, gelirlerinde %7.8 düşüş yaşadı.

Özellikle bu son zarar açıklaması, sosyal medya kullanıcılarının aklına “Acaba Twitter kapanır mı?” sorusunu getirdi.

Tüm sosyal medya mecraları arasında farklı bir yere sahip olan Twitter, sadık ama asi bir kullanıcı profiline sahip. Ne zaman güncelleme olsa, tasarımda küçük değişiklikler yapılsa, Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey’in resmi hesabı @jack mention yağmuruna tutuluyor. Ve bu kullanıcı kitlesi, Twitter’da reklam yapılmasını hiçbir zaman kabullenemedi. Var olduğu hali ile kullanmayı, kendilerine özel olmasını ve müdahale edilmemesini istiyorlar. Özellikle üniversite öğrencileri arasında, aile bireylerinin takip edemediği bir mecra olarak görülüyor ve kendilerine ait dünyalarını rahatlıkla oluşturabiliyorlar. İşin ticari boyutu biraz da bu yüzden zarar görüyor. Tabii Twitter’ın reklam modeli uygulamasında henüz Facebook kadar başarılı olamaması da cabası. 

Eğer bir gün Jack Dorsey ve ekibi, daha fazla yürütemeyeceklerine karar verseler bile Twitter asla kapanmaz. Diğer sosyal medya mecralarının kullanıcı sayısının milyar ile ifade edildiği bu gün bile kapanmaz. Çünkü marka değeri ve konumu çok yüksek. 

Gerçekleşmesi muhtemel en büyük değişiklik şu yönde olur ki, bu da çok uzak bir gelecekmiş gibi görünmüyor; Facebook, Twitter’ı Instagram’a yaptığı şekilde satın alır. Reklam algoritmasını yeniden düzenler ve Facebook reklam panelinin içine ekler. Böylece, Facebook sayfası olan firmalar, tek bir panelden Facebook, Audince Network, Instagram ve Twitter mecralarında aynı anda reklam verebilirler. 

Böyle bir durumun gerçekleşmesi, Twitter kullanıcılarını ilk başlarda demorilize edecektir ancak zamanla Facebook tarafından satın alındığını tamamen unuturlar. Çünkü Mark Zuckerberg, Twitter’ın genel yapısına ve ruhuna müdahale etmeyecektir. 

Tabii Twitter’a da “anlık hikaye” gelmesi dışında... 
 

Diğer Yazıları

Yorumlar