Tuvalete neden 100 numara denir, işte sebebi

Türkiye'de tuvaletlere neden 100 numara dendiği hep merak konusu olmuştur. Sebebi ise çok ilginç bir sürece dayanıyor. İddiaya göre tuvaletlere 100 numara denilmesinin nedeni tamamen bir yanlış anlamadan kaynaklanıyor. İşte sebebi:

Google Haberlere Abone ol
Tuvalete neden 100 numara denir, işte sebebi

Türkiye'de halk arasında tuvalete neden 100 numara denir sorusu sık sık sorulur. Peki, neden böyle bir isimlendirme yapılmıştır? İddiaya göre bu isimlendirme tamamen bir yanlış anlaşılmadan kaynaklanıyor. İşte tuvalete 100 numara denilmesinin iddia edilen hikayesi: 

Tuvalete neden 100 numara denir; İddiaya göre bu yanlış anlaşılmanın kaynağı Fransızca bir kelimenin Türkçe'ye çevrilmesinden kaynaklanıyor. 

Fransa'da 1900'lü yılların başlarında otellerde odalar için yapılan numaralandırmalar esnasında tuvaletlerin de numaralandırılması ihtiyacı ortaya çıkmış. Otel odalarının numaralarıyla karışmaması için tuvaletlere nasıl bir numara verileceği tartışılmış ve sonunda "numarasız" anlamına gelen "00" rakamları uygun bulunmuş. Böylece otellerdeki tuvaletler hep 00 ile numaralandırılmış. 

Yine aynı iddiaya göre Fransa'ya giden Türkler, 00 numaralı tuvalet odalarını tamamen bir yanlış anlaşılma sonucu "100 numara" olarak algılamışlar.

Fransızca'da iki sıfırın yan yana geldiği ifadenin okunuşu "sans numéro" şeklinde yazılır ve "numarasız" anlamına gelir. Aynı şekilde 100 sayısı ise "cent numéro" şeklinde yazılır. Söylentilere göre Türkler, Fransızca'da 00 ile 100'ün okunuşu birbirine aşırı derecede benzediği için böyle bir durum ortaya çıkmış.

Bir başka iddiaya göre ise İngilizce'de bir dönem tuvaletlerin yazılışı "loo" şeklinde yazılmıştı. Bunu okuyan Türkler, küçük L harifini "1" olarak algılamış ve "Loo" yerine "100" numara demeye başlamışlar. 

100 numara tuvaletlere verildiği için Türkiye'de genellikle okullarda öğrencilere bu numara verilmezdi. Çünkü, öğrencilerin bu numarayı alacak arkadaşlarıyla dalga geçme ihtimalleri yüksek görülürdü. 

Tuvalete Türkiye'de 100 numara dışında, "Hela, kenef, ayakyolu" gibi isimlendirmeler de yapılır.

tuvalete neden 100 numara denir

Yorumlar