"Türkiye'nin bu olağanüstü hal etiketinden kurtulması gerekiyor"

- Ekonomi Bakanı Zeybekci: - "İnşallah en kısa sürede, belki bunu bir daha uzatmamak suretiyle Türkiye'nin bu olağanüstü hal etiketinden kurtulması gerekiyor" - "Diyelim ki 18 yaşında bir kardeşimiz milletvekili oldu. O kişi çalışma yasalarına göre kaç yaşına göre çalışması gerekiyorsa o kadar çalışıp yaşını bekleyecek, günü gelince emekli olacak" - "Önceden 5 milyar-10 milyar dolar için el açan Türkiye'den 2012'de milli gelirine göre en fazla bağış yapan ülke haline geldi" - "(Bankaların sicil affı işlemleri) BDDK bunu çok yakından takip ediyor. Nerede hata var, tepesine çökeceğiz"

Google Haberlere Abone ol
"Türkiye'nin bu olağanüstü hal etiketinden kurtulması gerekiyor"

İSTANBUL (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, OHAL uygulamasına ilişkin, "Hastalıkları temizlemek için ilan ettik. Bununla ilgili benim görüşüm son derece net ve Cumhurbaşkanımızın görüşü de son derece net. İnşallah en kısa sürede, belki bunu bir daha uzatmamak gibi bir şeyle Türkiye'nin bu olağanüstü hal etiketinden kurtulması gerekiyor." dedi.

Zeybekci, Çekmeköy AK Parti İlçe Başkanlığı ve Çekmeköy Belediyesi tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Alemdağ Kültür Merkezi'nde düzenlenen Çekmeköy Gençlik Buluşması etkinliğine katılarak, yeni anayasa hakkında bilgiler verdi.

Halihazırda Türkiye'de hastalıklı bir siyaset sistemi bulunduğunu ifade eden Zeybekci, "1990'larda diğer ülkeler muasır medeniyetler seviyesine ulaşırken biz iç kavgalara hapsolduk. Milletin iradesinin önü hiç açılmadı. 2000 yılında kurulan koalisyon hükümetinde 3 benzemeyen partiyi zorla bir araya getirdiler, koalisyon kurdurdular. Cumhurbaşkanı ülkenin başbakanına anayasa kitapçığı fırlattı. Türkiye'de bir gecelik faiz yüzde 7 bine çıktı. Batırılan paranın büyüklüğü 46 milyar doları buldu." diye konuştu.


- "(Faiz konusunda) Cumhurbaşkanımız bize demediğini bırakmıyor"


Türkiye'nin milli irade üzerindeki vesayet unsurlarını temizleyeceğini ifade eden Zeybekci, yeni anayasanın Türkiye'de kazanımların muhafaza edileceği bir dönemi başlatacağını söyledi.

Zeybekci şunları kaydetti:

"Toplanan 100 liralık verginin 87 lirası faize gidiyordu. Bu düzenin babaları, 50-60 yıldan beri Türkiye'yi bu fasit dairede tutanların amacı aynı. Diledikleri anda Türkiye'nin kanını emsinler, 12 Eylül'de yaptıkları gibi, 28 Şubat'ta yaptıkları gibi, 15 Temmuz ihanetinde olduğu gibi Türkiye'nin biriktirdiği ne varsa alsın götürsünler.

Bugün toplanan 100 lira verginin 10 lirası faize gidiyor diye Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bize demediğini bırakmıyor, bunun 0'a çekilmesi için ne gerekiyorsa yapılmasını söylüyor."


- "Türkiye 2012'de milli gelirine göre en fazla bağış yapan ülke haline geldi"


Zeybekci, Türkiye'nin 2002 yılından itibaren AK Parti ile ayağa kalktığını belirterek, Türkiye'nin son borcunu da ödeyerek IMF defterini kapattığını söyledi.

Kanal İstanbul projesinin dünyanın en büyük insanlık projesi olduğunu belirten Zeybekci, şöyle devam etti:

"Kanal İstanbul insanlık tarihinin en büyük projesidir. Bunu daha iyi anlamak için Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ni açıp okuyunuz. Dünyanın en büyük havalimanını yapmaktan söz ediyoruz. İstanbul dünyanın bir numarası olmaya aday oldu. Avrupa'da merkez olmaya aday şehirlerin uykusu kaçtı. Biz birilerine düşmanlık için yapmıyoruz bunları. Ülkemizin geleceği için yapıyoruz tüm bu atılımları.

Önceden 5 milyar-10 milyar dolar için el açan Türkiye'den 2012'de milli gelirine göre en fazla bağış yapan ülke haline geldi."

Türk müteahhitlerinin 114 ülkede 340 milyar doların üzerinde değeri bulunan proje sürdürdüğünü anlatan Zeybekci, 17 ve 25 Aralık yargı darbesi girişimleriyle bu müteahhit firmaların hedef alındığını kaydetti.


- "Milletvekilleri çalışıp yaşını bekleyecek"


Muhalefetin "18 yaşında milletvekili yapacaksınız, 2 sene sonra emekli edeceksiniz" eleştirilerini cevaplayan Zeybekci, "En ufak utanma duygusu olan böyle bir yalanı söyler mi? Diyelim ki 18 yaşında bir kardeşimiz milletvekili oldu. O kişi çalışma yasalarına göre kaç yaşına göre çalışması gerekiyorsa o kadar çalışıp yaşını bekleyecek, günü gelince emekli olacak. Bunlar öyle kolay yalan söyler ki, ben bu isimleri belediye başkanlığım döneminden bilirim. Durdurup sorarsın, 'Neden yalan söylüyorsun?' diye, sıkıştırırsın, 'Ne yapalım, siyaset yapıyoruz' derler." değerlendirmesini yaptı.

Referandum sonrası sağda da solda da keskin uçların tırpanlanacağını söyleyen Zeybekci, "Siyaset makulleşecek, uzlaşmacı bir zemine gelecek. Muhalefet siyasetle iktidara gelme hesapları yapacak, oyunlarla, ihanetlerle iktidara gelmeyi düşünmeyecek. 16 Nisan'da bu ülkeyi bırak namerde merde muhtaç etmekle ilgili defterlerin tamamı kapanacak." diye konuştu.

- "Şu anda cumhurbaşkanı istemezse şu lamba yanmaz"


Zeybekci, Türkiye'nin Avrupa'yla köprüleri atması halinde bundan en çok terör örgütlerinin sevineceğini belirterek, "Türkiye yolculuğuna devam edecektir, akılla hareket edecektir. Allah'ın izniyle 16 Nisan'da Türkiye bambaşka bir Türkiye olacak" dedi.

Bakan Zeybekci, konuşmasının ardından katılımcıların sorularını cevapladı.

Yeni anayasada darbe teşebbüsünde bulunanlara neden idam cezası getirilmediği ne ilişkin bir soruyu cevaplayan Zeybekci, "Eğer biz idamı getirseydik diyeceklerdi ki 'Bakın siz kendinize güvenmiyorsunuz, anayasaya onu da koydunuz, milletin duygularıyla oynuyorsunuz.' Biz bunu birbirinden ayırmak zorundayız." ifadelerini kullandı.

Zeybekci, Türkiye'nin çevre ülkelerle ekonomik ve diplomatik ilişkilerini geliştirmeye gayret ettiğini belirterek, öncelikle yakın çevreyle olan ticaretin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Yeni anayasanın tüm yetkileri tek bir elde toplamadığını, bunu asıl mevcut sistemin içerdiğini vurgulayan Zeybekci, şöyle konuştu:

"Şu anda cumhurbaşkanı istemezse şu lamba yanmaz biliyor musunuz? Ama bununla ilgili hesap soramazsınız, tüm yetki cumhurbaşkanındadır, sorumluluk başbakandadır. Ama şimdi bunu değiştiriyoruz. Siyaset normalleşecek.

Yeni anayasada meclise güçlü yetkiler veriliyor. Kanunla cumhurbaşkanının kararının çeliştiği noktada meclisin söyledikleri geçerlidir."


- "Nerede hata var, tepesine çökeceğiz"


Bankaların sicil affına ilişkin çalışmalarını yakından takip ettiklerini söyleyen Zeybekci, "Sicil affının gerçekten bizim amaçladığımız gibi uygulanmasıyla ilgili müdahale ediyoruz. Şu anda ilgili bakanlarımız, ilgili kurumlarımız, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) bunu çok yakından takip ediyor. Nerede hata var, tepesine çökeceğiz." diye devam etti.

Türkiye'de OHAL kaldırılmasını istediğini belirten Zeybekci, sözlerini şöyle tamamladı:

"OHAL kalkmalı. Bunda kimsenin şüphesi olmasın. OHAL'i zorunlu hale getiren şartlardan bir an önce Türkiye kurtulmalı. Oradan kurtulduğumuz anda kesinlikle hiçbirimizin kabul edebileceği bir uygulama değildir. Biz yıllarca süregelen sıkıyönetimleri kaldırmış bir partiyiz.

Biz OHAL'i devlete ilan ettik, bu hastalıkları temizlemek için ilan ettik. Bununla ilgili benim görüşüm son derece net ve cumhurbaşkanımızın görüşü de son derece net. İnşallah en kısa sürede, belki bunu bir daha uzatmamak gibi bir şeyle Türkiye'nin bu olağanüstü hal etiketinden kurtulması gerekiyor."

Bugün toplam 5 etkinlikte katılımcılara seslenen Zeybekci'nin, basına kapalı programlarının geceye kadar devam edeceği öğrenildi.

Yorumlar