Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Çevik Batı Trakya'da

- Çevik: - "Azınlıkların durumunun düzelmesi, mutlu ve huzurlu şekilde bulundukları toplumun bir parçası olarak yaşamaları ikili ilişkiler açısından büyük önem arz ediyor" - "İnanıyorum ki günün birinde bu sorunlar çözülecek ve mutlu, huzurlu şekilde hep birlikte beraberce yaşayacağız"

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Çevik Batı Trakya'da

İSKEÇE (AA) - Türkiye’nin Atina Büyükeçisi Yaşar Halit Çevik, azınlıkların durumunun düzelmesinin, bulundukları toplumun bir parçası olarak huzurlu ve mutlu şekilde yaşamalarının Türk-Yunan ilişkileri açısından büyük önem arz ettiğini söyledi.

Çevik, Batı Trakya gezisinin ikinci gününde İskeçe bölgesine giderek Türk kurum ve kuruluşlarını ziyaret etti.

İskeçe’deki temaslarına İskeçe seçilmiş müftüsü Ahmet Mete’yi makamında ziyaret ederek başlayan Çevik, müftülüğe gelişinde Müftü Mete ve SYRİZA İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek tarafından kapıda karşılandı.

Çevik, daha sonra İskeçe Muzaffer Salihoğlu Azınlık Lisesi’ne giderek, Türk öğretmenlerle görüştü ve kısa bir süre önce yapımına başlanılan yeni derslik çalışmalarıyla ilgili bilgi aldı.

Kapatılan İskeçe Türk Birliği'ne (İTB) geçen Çevik, soydaşlarla bir araya geldi.

Çevik, burada kendisini karşılayan kalabalık gruba hitaben yaptığı konuşmada, Batı Trakya’nın geçmişinde tarihi sosyal kurumlar bulunduğunu, bunlardan birinin de İskeçe Türk Birliği olduğunu belirterek, “İskeçe Türk Birliği’nin 90 yıllık mazisi var. Büyük misyonu var. Batı Trakya’daki kurumlar bu misyonlarını ilelebet sürdüreceklerdir.” dedi.

Batı Trakya Türk azınlığının, dünyadaki azınlıklar arasında müstesna yere sahip olduğunu, tarihten gelen ve uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan hakları bulunduğunu vurgulayan Çevik, “Bu hakların mücadelesini yasal zeminde hukuk yoluyla yürütüyor. İTB’nin yargı süreci hala devam ediyor. Benim inancım, sonunda AB camiasının bir parçası olarak hukukun üstünlüğü galebe çalacak ve bugün çekilen sıkıntılar zail olacaktır.” diye konuştu.

Büyükelçi Çevik, “Azınlıkların durumunun düzelmesi, mutlu ve huzurlu şekilde bulundukları toplumun bir parçası olarak yaşamalarının ikili ilişkiler açısından büyük önem arzettiğini” vurgulayarak, bunun Türk-Yunan ilişkilerine katkı sağayacağını söyledi.

Başka alanlarda da sorunlar bulunduğunu ancak azınlık sorunurun direkt insanla ilişkisi olduğunu belirten Çevik, şunları kaydetti:

“Onun için hep birlikte bu soruna çözüm mantığı ile yaklaşarak halletmememiz gerekiyor. Bizim amacımız, gayretlerimiz bu yöndedir. İnanıyorum ki günün birinde bu sorunlar çözülecek ve mutlu, huzurlu şekilde hep birlikte beraberce yaşayacağız. Ben uzun meslek hayatımda Türk-Yunan ilişkilerine katkı sağlamaya çalışıyorum. İnancım, Türk-Yunan ilişkilerinin eninde sonunda olumlu mecraya ineceği yönünde.”

- Ketenlik ve Şahin köylerinde coşkulu karşılama

Büyükelçi Çevik daha sonra Batı Trakya gezisinde kendisine refakat eden eşi Nihal Çevik ve beraberindekilerle İskeçe’nin dağlık kesiminde bulunan Ketenlik ve Şahin köylerini ziyaret etti.

Bölgedeki en büyük Türk köyleri olan Ketenlik ve Şahin’de soydaşlar tarafından sevgi gösterileriyle karşılanan Çevik, kendisine gösterilen ilgiye teşekkür ederek, bölgede yaşayan soydaşların gönlünde özel bir yeri bulunduğunu söyledi.

Çevik, azınlık toplumunun, Yunan vatandaşları olarak asli vatandaşlık haklarından ve Türk kültüründen faydalanmasının en büyük arzusu olduğunu ifade ederek, bu yöndeki çalışmaları desteklediğini belirtti.

Türk köylülerin ısrarla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı da aralarında görmek istediklerini söylemesi üzerine, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bölgeyi ziyaret etme arzusunda olduğunu belirten Çevik, bu konudaki dilek ve arzuları Erdoğan'a iletme sözü verdi.

Büyükelçi Çevik’e İskeçe ziyareti sırasında Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı, İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, SYRİZA İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek, Mustafçova Belediye Başkanı Cemil Kabza ve Dostluk Eşitlik Barış Partisi Başkanı Mustafa Aliçavuş’un yanı sıra azınlık kurum ve kuruluşlarının temsilcileri eşlik etti.

Yorumlar