Türkiye'den ABD'ye Osman Kavala tepkisi

Tutuklu bulunan Osman Kavala hakkında açıklamalarda bulunan ABD Dışişleri Bakanlığı'na Türkiye'den sert tepki geldi.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'den ABD'ye Osman Kavala tepkisi

ABD'nin Türkiye'nin içişlerine ve yargısına müdahale anlamına gelen çağrısına Dışişleri Bakanılığı'ndan sert tepki geldi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "ABD Dışişleri Bakanlığının Osman Kavala’nın tutukluluğunun sonlandırılması çağrısı yapan açıklaması hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmamaktadır" denildi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Amerika Birleşik Devletleri'nden gelen Osman Kavala açıklamasına tepki gösterdi. 

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Osman Kavala’nın tutukluluğunun sonlandırılması çağrısı yapan açıklaması hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmamaktadır. Osman Kavala hakkında devam eden bir yargı süreci mevcuttur. Bağımsız mahkemeler tarafından yürütülen bu sürece herkes saygı duymak zorundadır. Nitekim adıgeçen hakkında geçtiğimiz Şubat ayında bir beraat kararı verilmiş olup, elde edilen yeni deliller çerçevesinde halihazırda başka bir suçtan tutuklu bulunmaktadır.

Konu FETÖ elebaşının ülkemize iadesine geldiğinde hukuki süreçleri bahane gösteren, keza, Halkbank eski Genel Müdürü Hakan Atilla’yı herhangi bir dava süreci başlamadan aylarca tutuklu tutanların ülkemizde devam eden bir davaya bu denli müdahalesi çelişkilidir.

Türkiye bir hukuk devletidir. Hiçbir devlet veya hiç kimse Türk mahkemelerine yargı süreçleri hakkında emir veremez" ifadelerini kullandı. 

ABD'DEN SKANDAL AÇIKLAMA

ABD Dışişleri Bakanlığı, 15 Temmuz'a ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanan Kızıl Soros lakaplı Osman Kavala hakkında açıklamada bulunmuştu. Türkiye'ye çağrıda bulunan ABD Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında şu ifadelere yer verildi; "Bu hafta itibariyle Türk hayırsever ve sivil toplum lideri Osman Kavala hiçbir suçtan hüküm giymeden 1000 gününü hapiste geçirmiştir. ABD uluslararası sorumluluklara ve zorunluluklara saygı duymanın önemini hatırlatır. Türkiye'den adalet ve hukukun üstünlüğüne olan bağlılığına uymasını ve Osman Kavala'yı serbest bırakmasını, bu sırada davasının adil, şeffaf ve hızlı biçimde sonuçlanmasını istiyoruz." 

SİYASAL VE ASKERİ CASUSLUKTAN TUTUKLU

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma çerçevesinde ''anayasal düzeni bozmaya teşebbüs'' suçundan tutuklu bulunan ayrıca ''siyasal veya askeri casusluk" suçundan mahkemeye sevk edilen Osman Kavala'nın, Nöbetçi İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklanmasına karar verilmişti.

Yorumlar