Türkiye'den ABD'nin G. Kıbrıs kararına sert tepki

Amerikan yönetimi Güney Kıbrıs'a uygulanan silah ambargosunu kaldırma kararı aldı. Türkiye, kararın mutlaka gözden geçirilmesini istedi.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'den ABD'nin G. Kıbrıs kararına sert tepki

ABD, yaklaşık 33 yıldır silah ambargosu uygulanan Güney Kıbrıs ile ilgili yeni bir karar aldı. Alınan yeni kararla, silah ambargosu kaldırıldı. Alınan kararla, NATO üyesi bile olmayan Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin ABD'den her türlü silahı alma hakkı ortaya çıkmış oldu. NATO üyesi olduğu halde ABD'den istediği silahları alamayan Türkiye ise karara sert tepki gösterdi. 

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ABD'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) yönelik silah ambargosunun kaldırılması yönünde açıkladığı kararın, adadaki iki halk arasındaki eşitliği ve dengeyi yok saydığı bildirildi. 

Bu kararın, Kıbrıs meselesinin çözüme kavuşturulması yönündeki çabaları olumsuz etkileyeceğinin de muhakkak olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Doğu Akdeniz'de gerginliğin azaltılması amacıyla çaba harcanan bir dönemde, ABD’nin bölge barış ve istikrar ortamını zehirleyen bu tür bir kararın altına imza atması müttefiklik ruhuyla da bağdaşmamaktadır. ABD'nin bu kararını gözden geçirmesini, bölgede barış ve istikrarın tesisi için mevcut çabalara destek vermesini bekliyoruz. Aksi takdirde Türkiye, garantör ülke olarak, hukuki ve tarihi sorumluluğuna uygun olacak şekilde Kıbrıs Türk halkının güvenliğini garanti altına alacak gerekli mukabil adımları kararlılıkla atacaktır."

33 YILLIK SİLAH AMBARGOSU

ABD, “adayı yeniden birleştirmek için diplomatik çabaları engelleyebilecek bir silah birikimini engellemek amacıyla” Güney Kıbrıs’a 1987’den bu yana silah ambargosu uyguluyordu.

1997’de Güney Kıbrıs'ın Moskova ile yaptığı anlaşma sonrası S-300 füze sistemlerinin Kıbrıs'a yerleştirilmesi sonrası ABD ile Yunanistan arasında gerilim tırmanmış, S-300 savunma sistemleri daha sonra Yunanistan'ın Girit Adası'na konuşlandırılarak aktive edilmemişti.

Hürriyet’ten Ömer Bilge 20 Ocak 2019’da “ABD silah ambargosunu kaldırmaya hazırlanıyor” başlıklı bir yazı kaleme almıştı.

Konuyu Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in gündeme getirdiğini aktaran Bilge, ABD’nin bu kararının en büyük nedeninin Akdeniz’de son yıllarda keşfedilen doğalgaz rezervleri olduğunu iddia etmişti.

Ömer Bilge’nin aktardığına göre, ABD’nin silah ambargosunu sonlandırma hazırlıklarıyla ilgili açıklama yapan KKTC Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, “Rumlara silah ambargosu kaldırılmamalı. Ambargo kararı Kıbrıs’ta barışa ve istikrara katkı sağlamaktı, ancak henüz Kıbrıs sorununa çözüm bulunmadı. NATO üyesi olmayan Rum yönetiminin, ABD’den alacağı silahları Türkiye’ye karşı kullanma ihtimali var. ABD silah ambargosunu kaldırırsa problemli bir durum yaratır” demişti.

FESTİVALDE GÖRÜLMEMİŞ KAZA

 

Yorumlar