Türkiye'deki "Fransız okulları sorunu" büyüyor

Lozan Anlaşmasına göre sadece Fransız vatandaşlarının okuyabileceği Türkiye'deki Fransız okulları bu misyonlarını tamamen kaybederek Türk vatandaşlarına yönelik eğitim vermeye başladı. Anlaşmayı ihlal eden Fransız okulları, Türk vatandaşları arasında da haksızlığa neden oluyor.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'deki "Fransız okulları sorunu" büyüyor

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Fransa Büyükelçiliği arasında, Türkiye'de eğitim veren iki Fransız okulunun müfredatı konusunda yaşanan anlaşmazlık, diplomatik bir krize dönüştü. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Okullar normal şartlarda bizim mevzuatımızda yeri olmayan okullar. Mevzuat içerisine girerlerse eğitimlerine devam edecekler, girmezlerse yok hükümdeler zaten. Kurallara uymayan Fransız okullarına işlem yapılacak" dedi.

TÜRKİYE'DE FRANSIZ MÜFREDATI UYGULAMASI

MEB, Türkiye'de eğitim veren ancak Fransa müfredatını uygulayan iki okulun, Türkiye'deki müfredatı benimsemesini istiyor. Bakan Tekin, mevzuata uymayan okullara yönelik gerekli işlemlerin yapılacağını belirtti. Bakan, okulların Türkiye mevzuatına uygun hale gelmesi gerektiğini vurguladı.

Yusuf Tekin'in açıklamaları şu şekilde oldu:

"Okullar normal şartlarda bizim mevzuatımızda yeri olmayan okullar. Mevzuat içerisine girerlerse eğitimlerine devam edecekler, girmezlerse yok hükümdeler zaten. Arzu ettiğimiz şey bir yasal mevzuatımız var, bir de ülkelerle yaptığımız uluslararası anlaşmalar var. Bu nedenle biz bu okulların hukuki statüye kavuşması için uluslararası sözleşme yapılmasını istiyoruz. Kurallara uymayan Fransız okullarına işlem yapılacak."

"FRANSA İLE GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR"

Milli Eğitim Bakanı, yasal dayanağı olmayan 12 okulun uluslararası sözleşmeyle iki ülke arasında anlaşma zeminine ulaşacağını düşündüklerini ifade etti.

"Bu yeni bir konu değil. 1993 yılından beri hükümetler Fransa'yı uyarmışlar ama hiçbir adım atılmamış. Fransa ile görüşmelerimiz devam ediyor."

GEÇMİŞTE YAŞANANLAR

Türkiye'de eğitim veren ve Fransa müfredatı uygulayan iki okul, Milli Eğitim Bakanlığı ile Fransa Büyükelçiliği arasında anlaşmazlığa yol açmıştı. Fransa'nın Ankara Büyükelçiliği bir açıklama yaparak Milli Eğitim Bakanlığı ile sürekli iletişim halinde olduğunu belirtmişti.

Yusuf Tekin, 13 Temmuz'da yaptığı açıklamada, Türkiye'de 12 yabancı okulun bulunduğunu ve Lozan Anlaşması'nda verilen taahhüt doğrultusunda hiçbir problem olmadığını belirtmişti. Bakan, isim vermeden Pierre Loti ve Charles de Gaulle okullarını işaret ederek, bu okullarda okuyan Türk öğrencilerin Türkiye'deki eğitim müfredatında eğitim almadığını vurgulamıştı.

Fransa ve Türkiye arasında eğitim müfredatı konusunda yaşanan bu anlaşmazlık, her iki ülkenin diplomatik ilişkilerini de etkileyen bir kriz haline gelmiş durumda. Tarafların nasıl bir çözüme ulaşacağı merakla bekleniyor.

Yorumlar