"Türkiye'de Genç Mültecilerin Gündelik Hayatı" sempozyumu

- BMMYK Türkiye Temsilci Yardımcısı Artini: - "Türkiye çok cömert bir şekilde dünyadaki en büyük mülteci grubuna ev sahipliği yapıyor" - Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Buz: - "Genç mülteciler değişimin taşıyıcısı ve öncüsü"

Google Haberlere Abone ol
"Türkiye'de Genç Mültecilerin Gündelik Hayatı" sempozyumu

ANKARA (AA) - Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Türkiye Temsilci Yardımcısı Paolo Artini, "Türkiye çok cömert bir şekilde dünyadaki en büyük mülteci grubuna ev sahipliği yapıyor." dedi.

BMMYK Türkiye Ofisi, Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi, Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği iş birliğinde Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü'nde "Türkiye'de Genç Mültecilerin Gündelik Hayatı" konulu sempozyum düzenlendi.

Sempozyuma, BMMYK Türkiye Temsilci Yardımcısı Artini ile Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sema Buz'un yanı sıra Türkiye'de ikamet eden farklı yaş gruplarından çok sayıda sığınmacı katıldı.

BMMYK Türkiye Temsilci Yardımcısı Artini, burada yaptığı konuşmada, söz konusu etkinliğin Türkiye'deki sığınmacı gençlerin gündelik hayatına odaklandığını belirterek "Türkiye, çok cömert bir şekilde dünyadaki en büyük mülteci grubuna ev sahipliği yapıyor." dedi.

Sığınmacıların büyük çoğunluğunu oluşturan çocuk ve gençlerin içinde bulunduğu durumunu anlamanın onlara destek sağlanması noktasında önemli olduğunu vurgulayan Artini, "Onların geleceğine yatırım yapmak, onların potansiyelinin gelişmesini sağlamaktır." diye konuştu.

Artini, sığınmacı çocuk ve gençlerin beceri ve ihtiyaçlarının farkında olunması gerektiğine işaret ederek düzenlenen etkinliklerin bu kişilerin ihtiyaçlarının tespit edilmesinde önemli olduğunu kaydetti.

Küresel gençlik istişare toplantıları aracılığıyla gençlerin sesine kulak verdiklerini belirten Artini, "Mültecileri, diğer paydaşlarımızla aktif oyuncular haline getirmeye çalışıyoruz." ifadesini kullandı.

Artini, sığınmacı gençlerle daha yakından ilgilenmek amacıyla çalışmalar yapan Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Uygulama ve Araştırma Merkezine teşekkür etti.

- "Genç mülteciler, değişimin taşıyıcısı ve öncüsü"

Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Buz da göç konusunda yaptıkları araştırmalarla farkındalık oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

Buz, etkinliğin genç mültecilere odaklanmasının önemine işaret ederek "Genç mülteciler, değişim, güçlenme ve diğerlerinin güçlenmesi konularında çok fazla kaynak ve şansa sahip bir grup. Daha esnek, açık fikirli ve yenilikleri çok daha rahat benimseyebiliyorlar. Bu açıdan, aslında değişimin taşıyıcısı ve öncüsü diyebileceğimiz bir grup." ifadelerini kullandı.

Sempozyum kapsamında, 5-6 yaş grubu çocukların yaptığı resimlerden oluşan sergi, üç boyutlu fotoğraf sergisi açıldı, sığınmacı kadınların umutlarını, hayallerini ve beklentilerini işledikleri parçalardan oluşan "Mülteci Kadın Bohçası" sergilendi. Ayrıca yollarda dijital hikayeler konulu film gösterimi yapıldı.

Etkinlik kapsamında, elleri farklı renk boyanan çocuklar, sığınmacı çadırına el izlerini bıraktı.


Yorumlar