Türkiye'de doktor sayısı ne kadar? Kaç doktor var?

Türkiye'de görev yapan doktor sayısı ne kadar, kaç doktor var? İşte cevapları:

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'de doktor sayısı ne kadar? Kaç doktor var?

Türkiye'de kamu ve özel kurumlarda görev yapan toplam doktor sayısı özellikle de pandemi süreciyle birlikte merak konusu olmuştu. Peki, ülkemizde ne kadar doktor var, kişi başına kaç doktor düşüyor? İşte detayları: 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, corona virüsü salgınıyla ilgili Bilim Kurulu toplantısı sonrasında güncel verileri paylaştı. Vaka sayılarını ve yeni gelişmeleri aktaran Bakan Koca, Türkiye’deki güncel sağlık personel sayılarını da duyurdu. İşte Türkiye’deki toplam personel sayısı…

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: “Söyleyeceklerim hepimiz içindir. Sizden öncelikle şunu istirham ediyorum. Beni lütfen karşılıklı konuşuyormuş gibi dinleyin. Bütün ülkemin dikkati bu sözlerde olsun istiyorum. Size bazı rakamlar vereceğim. Sağlık personeli sayımız 1 milyon 61 bin 635’tir. Bunun 165 bin 363’ü doktor, 204 bin 969’u hemşiredir. Bu sizler için gece gündüz görev başında olan sağlık ordusudur. Bu denli hızlı bir iyileşmenin örneği yoktur. Yoğun bakım kapasitesinde Avrupa’nın en avantajlı ülkesiyiz.

Bununla birlikte, doktorların %61,4’ü Sağlık Bakanlığı’nda, %20,4’ü üniversitelerde ve %18,2’si özel sektörde çalışıyor. Türkiye’de toplam diş hekimi sayısı ise 32.859.

Türkiye’de bir doktor başına düşen kişi sayısı 498,2 iken OECD ülkelerinde bu sayı, ortalama 341,3. Bunun yanı sıra bir hemşire başına düşen nüfus, Türkiye’de 431,2 iken OECD ülkelerinde bu nüfus, ortalama 102.

Yükseköğretim Kurulu Atlasına göre Türkiye’de toplam 98 tane tıp fakültesi bulunuyor. QS Top Universities sıralamasında ise en iyi 500 tıp fakültesi arasında Türkiye’den beş üniversite bulunuyor. Bu okullar; Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi.

Son olarak OECD verilerine göre, Türkiye’de 2017 yılında her 100.000 kişi başına 10,6 tıp fakültesi mezunu düştü. Her 100.000 kişi başına düşen tıp mezunu sıralamasında birinci sırada 24,9 ile İrlanda geliyor.

 

Yorumlar