Türkiye'nin yerli otomobili görücüye çıktı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu tarafından üretilen Türkiye'nin yerli otomobilinin tanıtım programında konuşuyor.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'nin yerli otomobili görücüye çıktı

Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu tarafından üretilen yerli otomobilin tanıtımı ve Gebze'deki "Bilişim Vadisi"nin resmi açılış töreni yapılıyor. 

Yerli otomobilin tanıtılacağı "Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu Yeniliğe Yolculuk Buluşması" programına katılan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bugün ülkemiz için tarihi bir güne, Türkiye'nin 60 yıllık rüyasının gerçeğe dönüşmesine hep birlikte şahitlik ediyoruz. Türkiye'nin kendi otomobilini üretmesi gerektiğini hep dile getirdik." açıklamasında bulundu.

Açıklamadan öne çıkan başlıklar şöyle:

Yerli otomobilin prototiplerinin üretimi için 100'ün üzerinde mühendisin gecesini gündüzüne katarak çalıştığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerli aracın tanıtımının yapılacağı mekanı da özellikle seçtikleri "Burası Türkiye'nin Bilişim Vadisi. Burası Türkiye'nin yarınlarını güçlendirecek teknoloji üssü." sözleriyle açıkladı.

Yıllardır Türkiye’nin kendi otomobilini üretmesi gerektiğini, bizim montajcılıktan çok daha iyisine layık olduğunuzu hep dile getiririz. Ülkemizi 350 bini bile bulmayan otomotiv üretim potansiyelinden 1,5 milyonun üzerinde bir otomotiv üretim seviyesine çıkardık. Bu sektördeki ihracatımız 32 milyar dolara ulaştı. Ama maalesef kendi otomobilimizi üretme çabalarımızda uzun süre netice alamadık. Bu konuda birçok adım attık. Girişimde bulunduk. Bizim hayalimiz tüm hakları ülkemize ait olan, tasarımcılarımızın emekleriyle yoğrulan, milli teknolojilerle üretilen dünyaya adımızı duyuracak bir otomobile sahip olmaktı. Bunun için de bir babayiğit arıyorduk. Nihayetinde milletimizin bu hayaline gönül veren babayiğitler ortaya çıktı ve TOGG’u kurdu.

Türkiye'nin yerli ve milli otomobil arayışı yeni değil, 60 yıldır bu hayalin peşinde koştuk. Devrim'in hikayesi, aynı zamanda bize hayallerimizin nasıl kabusa dönüştürüldüğünün de örneğidir. Daha önce uçak yapan mühendislerimizin başına ne gelmişse Devrim otomobilinin de başına aynısı gelmiştir. Bu zihniyet bu gün de faaliyette. Devrim otomobili için harekete geçildiğinde 'Türkler otomobil üretemez' diye kampanya başlatıyorlar. Dönemin Sanayi Bakanı da buna katılıyor. Bunlar birkaç yıl sonra yabancı firmaların fabrikalarını alkışlamışlardır.

Yorumlar