"Türkiye Yeniden: Mezun Buluşması"

- Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu: - "Sizlerin buraya gelmiş olması, sadece sizlerin Türkiye'den istifade ettiği anlamına gelmiyor. Biz de aynı şekilde bu süreçte sizlerden çok farklı şekilde istifade ettik. Dolayısıyla bugünü sizlerle burada yaşayacak olmak ayrı bir önem taşıyor" - Somali Bayındırlık ve İskan Bakanı Abdi: - "Türkiye'de öğrenci olarak geçirdiğim süre boyunca kendimi evimden uzakta başka bir evde hissettim. Gerçekten son derece dostane ve misafirperver davrandılar" - Filistin Telekomünikasyon ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Musa: - "Türkiye Filistin'e sadece finansal anlamda destek vermekle kalmıyor, Türkiye Filistin'e dünyanın bir parçası olma cesaretini vererek de destek oluyor" - Türkiye mezunu Kenyalı doktor Ali: - "Türkiye'ye geldiğimde annem bana tek bir şey söyledi: 'Zehra merak etme. Onlar Müslümanlar, sana sahip çıkarlar.' Türkiye bana sadece sahip çıkmakla, eğitim ve tecrübe vermekle kalmadı, bana farklı kapılar açtı"

Google Haberlere Abone ol
"Türkiye Yeniden: Mezun Buluşması"

İSTANBUL (AA) - Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Türkiye mezunlarının katıldığı panelde yaptığı konuşmada, "Sizlerin buraya gelmiş olması, sadece sizlerin Türkiye'den istifade ettiği anlamına gelmiyor. Biz de aynı şekilde bu süreçte sizlerden çok farklı şekilde istifade ettik. Dolayısıyla bugünü sizlerle burada yaşayacak olmak ayrı bir önem taşıyor." dedi.

Cumhurbaşkanlığı himayesinde Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığınca (YTB) İstanbul'da düzenlenen "Türkiye Yeniden: Mezun Buluşması" programı kapsamında "Geçmişten Günümüze Türkiye Mezunları ve Yeni İşbirliği İmkanları" başlıklı panel düzenlendi. Panele, birçok farklı ülkeden gelen Türkiye mezunu katıldı.

Panelin moderatörlüğünü yapan Çavuşoğlu, Türkiye mezunları buluşmasında çok farklı meslek gruplarından katılımcılar yer aldığını belirterek "Sizlerin buraya gelmiş olması, sadece sizlerin Türkiye'den istifade ettiği anlamına gelmiyor. Biz de aynı şekilde bu süreçte sizlerden çok farklı şekilde istifade ettik. Dolayısıyla bugünü burada sizlerle yaşayacak olmak ayrı bir önem taşıyor." dedi.

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu'ndan sonra söz alan ODTÜ mezunu Somali Bayındırlık ve İskan Bakanı Sadık Abdullah Abdi, Türkiye'de geçirdiği uzun yılların ardından eğitim aldığı bu ülkeyle iletişimini koparmadığını dile getirdi.

Abdi, "Türkiye'de öğrenci olarak geçirdiğim süre boyunca kendimi evimden uzakta başka bir evde hissettim. Gerçekten son derece dostane ve misafirperver davrandılar. Başka herhangi bir yerde görmediğim destek ile karşılaştım." değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmasında Türkiye'nin ülkesine yaptığı yardımlara da değinen Abdi, "Türkiye, Somalililerin hayatını daha önce görülmemiş bir şekilde kökten değiştirdi. Somali halkı her zaman Türk halkına minnettar kalacak." diye konuştu.

- "Türkiye, Filistin'e dünyanın bir parçası olma cesareti veriyor"

Filistin Telekomünikasyon ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Allam Musa, Türkiye ve ülkesi arasındaki ilişkilere değinerek yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Gazze ve Batı Şeria'da çok ciddi yardım çalışmaları yaptığının altını çizdi.

Musa, "Türkiye Filistin'e sadece finansal anlamda destek vermekle kalmıyor, Türkiye Filistin'e dünyanın bir parçası olma cesaretini vererek de destek oluyor." dedi.

Ülkesindeki siyasi durumun peyderpey iyileştiğine dikkati çeken Musa, Filistin'e yatırım yapılması çağrısında bulundu.

Türkiye mezunlarından Karadağ İslam İşbirliği Başmüftüsü Rıfat Feyziç de mezunların büyük çoğunluğunun eğitim aldıkları ülkeyle bağlarını daima koruduğuna işaret ederek "Türkiye, Balkanlar'da insanlara din, dil, ırk ayrımı yapmadan herkese el uzatıyor. Burs alan öğrenciler içinde sadece Müslümanlar öğrenciler yok, burs alan çok sayıda öğrenci var." görüşünü aktardı.

Türklerin Balkanlar'da 500 yıl kaldığını hatırlatan Feyziç, "Osmanlı kimseye zorla bir şey yaptırmadı. Benim babam Osmanlıydı ama Türkçe bilmiyordu. Ben buraya geldim ve Türkçeyi burada öğrendim." diye konuştu.

- "Onlar Müslüman, sana sahip çıkar"

Mombasa Referal Hastanesi doktorlarından Türkiye mezunu Kenyalı Zehra Ali Muhammed Ali, ülkesindeki uyuşturucu kullanımına ilişkin yaptığı konuşmada, Kenya'da Türkiye'nin uyuşturucuyla mücadeledeki tecrübelerinden faydalandıklarının altını çizdi.

Uyuşturucuyla mücadelede kendisi ve Türkiye'de eğitim almış meslektaşlarına büyük görev düştüğünü söyleyen Ali, "Maalesef uyuşturucu Afrika'yı tamamen batırdı. Sadece genç erkeklerimizi değil, genç kızlarımızı, annelerimizi de mahvetti." dedi.

Ali, Türkiye'de aldığı eğitim sırasında Yeşilayı öğrendiğini ve Yeşilayın çalışmalarını örnek alarak ülkesindeki gençleri uyuşturucu tuzağından kurtarabileceklerini belirtti.

Türkiye'ye ilk geldiğinde Türkçe bilmediğini ve Türk kültürü hakkında bilgi sahibi olmadığını anlatan Ali, şunları söyledi:

"Türkiye'ye geldiğimde anneme bana tek bir şey söyledi: 'Zehra merak etme. Onlar Müslüman, sana sahip çıkarlar.' Türkiye bana sadece sahip çıkmakla, eğitim ve tecrübe vermekle kalmadı, bana farklı kapılar açtı ve bu kapılarla birlikte bana farklı yollar açtı."

Yorumlar