Türkiye pasaportu 7 sıra birden yükseldi

Türkiye pasaportu en değerli pasaportlar sıralamasında 7 sıra birden yükselerek en değerli 45'inci pasaport oldu.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye pasaportu 7 sıra birden yükseldi

Pasaport Endeksi 2024 raporuna göre, Singapur dünyanın en güçlü pasaportu olarak birinci sırada yer aldı. Türk pasaportu ise 7 basamak yükselerek 45. sıraya çıktı.

Henley & Partners tarafından, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (IATA) resmi verilerine dayanarak düzenli olarak yayınlanan Pasaport Endeksi, 2024 yılında dünyanın en güçlü pasaportlarını açıkladı. Rapora göre, 195 ülkeye vizesiz seyahat imkanı sunan Singapur Pasaportu, dünyanın en güçlü pasaportu olarak yeniden birinci sırada yer aldı.

Bir önceki endekste Singapur ile liderliği paylaşan Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve İspanya ise en güçlü pasaportlar listesinde ikinci sırada yer aldı. Bu beş ülkenin pasaportlarına sahip kişiler, 192 ülkeye vizesiz seyahat edebiliyor. Avusturya, Finlandiya, İrlanda, Lüksemburg, Hollanda, Güney Kore ve İsveç ise 191 ülkeye vizesiz seyahat olanağı sunarak endekste üçüncü sırayı paylaştı.

DÜŞÜŞ GÖSTEREN PASAPORTLAR

Birleşik Krallık ve ABD pasaportları, 2024 endeksinde gerilemeye devam etti. Birleşik Krallık pasaportu ile vizesiz seyahat edilebilen ülke sayısı 190'a düştü ve Birleşik Krallık, Belçika, Danimarka, Yeni Zelanda, Norveç ve İsviçre 4. sırada yer aldı. ABD pasaportu ise 186 ülkeye vizesiz seyahat edilebilen 8. sırada yer alıyor.

Afganistan pasaportu ise 26 ülkeye vizesiz seyahat imkanı sunarak sıralamanın en alt sırasında bulunuyor. Bu, listenin 19 yıllık tarihinde görülen en düşük skor olarak kayda geçti.

TÜRK PASAPORTU 7 BASAMAK YÜKSELDİ

2024 yılı itibarıyla Türk Pasaportu, endekste 7 basamak yükselerek 52. sıradan 45. sıraya çıktı. Bu yükselişle birlikte Türk pasaportuyla vizesiz gidilebilen ülke sayısı 118'e yükseldi. Türkiye'nin sıralamada yükseldiği bu yeni konum, son 10 yıldaki en iyi performansı olarak dikkat çekiyor.

HAVAYOLU ULAŞIMINDA MALİYETLER VE GELİRLER

IATA verilerine göre, 2024 yılında havalimanları 22 bin rota ve 39 milyon uçuşla yaklaşık 5 milyar insanı taşıyacak. Havacılık sektörünün bu yılki gelir beklentisi yaklaşık 1 trilyon dolar seviyesinde olsa da giderlerin de 936 milyar dolarla rekor seviyeye ulaşması öngörülüyor. Bu da 30,5 milyar dolarlık bir net kar anlamına geliyor. Ancak, yolcu başına düşen net karın sadece 6,14 dolar düzeyinde olması dikkat çekiyor. Uçak yolculuğunun gerçek maliyeti ise son 10 yılda yüzde 34 oranında düştü.

VİZESİZ SEYAHAT EDEBİLEN ORTALAMA ÜLKE SAYISI

Henley & Partners Türkiye Direktörü Burak Demirel, "2006 yılında küresel bazda vizesiz seyahat edilebilen ortalama ülke sayısı 58 iken, bu sayı 2024'te neredeyse ikiye katlanarak 111'e yükseldi. Ancak, listenin en üstünde yer alanlarla en altında yer alanlar arasındaki makas daha önce hiç olmadığı kadar açıldı. Listenin en üst sırasında yer alan Singapur Pasaportu ile 195 ülkeye vizesiz seyahat edilebilirken, en alt sırada yer alan Afganistan Pasaportu ile sadece 26 ülkeye gitmek mümkün" şeklinde konuştu.

ENDEKSTE YÜKSELEN VE DÜŞEN ÜLKELER

En önemli yükselişi Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) pasaportu gösterdi. Endeksin ilk yayınlandığı yıl olan 2006'dan bu yana vizesiz seyahat edilebilen ülke sayısını 185'e çıkaran BAE, 62. sıradan 9. sıraya yükseldi ve bu yıl ilk kez ilk 10 içinde yer aldı.

Endekste en sert düşüşü ise Venezüella yaşadı. 25. sıradan 42. sıraya gerileyen Venezüella, son 10 yılda ülkesini terk etmek zorunda kalan 7 milyondan fazla Venezüellalının kaderini şekillendirebilecek 28 Temmuz'daki başkanlık seçimlerine odaklanmış durumda.

SCHENGEN VİZESİ RET ORANLARI

Yeni bir araştırma, Schengen vizesi için en fazla ret cevabı alan pasaportların çeşitli Afrika ülkelerine ait olduğunu gösteriyor. Afrika'dan yapılan her 10 Schengen başvurusundan 3'ü ret cevabı alıyor. Dünya genelinde ise Schengen başvurularının yüzde 10'u reddediliyor. Ayrıca, Afrika kıtası kişi başı Schengen başvurusunda en düşük orana sahip. Araştırma, başvuru yapılan Afrika ülkesinin yoksulluk düzeyi ile alınan ret cevaplarının doğru orantılı olduğunu ortaya koyuyor.

Yorumlar