Türkiye ile Karadağ eğitim alanında iş birliğini güçlendirecek

- Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Maarif Vakfı ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı yetkililerinden oluşan heyet Karadağ'da temaslarda bulundu

Google Haberlere Abone ol
Türkiye ile Karadağ eğitim alanında iş birliğini güçlendirecek

PODGORİCA (AA) - Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Maarif Vakfı ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı yetkililerinden oluşan heyet, Karadağ'ın başkenti Podgorica'daki temasları kapsamında, eğitim alanında iş birliğinin güçlendirilmesini ele aldı.

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem ile Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Selim Cerrah'ın da bulunduğu heyet, Karadağ Eğitim Bakanlığı yetkilileri ile bir araya geldi.

Görüşmenin ardından Karadağ Eğitim Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, görüşmede iki ülke arasında eğitim alanında iş birliğini güçlendirmek adına görüş alışverişinde bulunulduğu ifade edildi.

Türkiye ile Karadağ hükümeti arasında daha önce imzalanan eğitim alanında iş birliği mutabakat zaptının uygulanmasını takip edecek bir komisyon kurulacağı belirtilen açıklamada, mesleki eğitim, burs olanakları, öğrenci ve öğretmen değişimi konularının da görüşmede ele alındığı aktarıldı.

Karadağlı yetkililer, bugüne kadar Karadağ'dan 82 öğrencinin Türkiye'de burslu eğitim aldığını hatırlatırken, bu sayının artmasını yönündeki temennilerini de dile getirdi.

- TİKA ve Yunus Emre Enstitüsüne ziyaret

Heyet daha sonra Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansının (TİKA) Karadağ'daki koordinatörlüğünü ve Podgorica Yunus Emre Enstitüsünü ziyaret etti.

TİKA ziyaretinin akabinde AA muhabirine değerlendirmede bulunan Erdem, Karadağ Eğitim Bakanlığında bugün uzun bir toplantı yaptıklarını belirterek, bir ay önce Karadağ Eğitim Bakanı Damir Sehovic'in Türkiye'ye yaptığı ziyaret sırasında, 2012 yılında yürürlüğe giren eğitim anlaşmasının bazı maddelerinin hayata geçirilmediğini konuşulduğunu hatırlattı.

Erdem, "Bunun üzerine iki bakan yardımcısının heyet halinde eğitim anlaşmasının maddelerini hayata geçirmek ve Türkiye-Karadağ arasındaki eğitim iş birliğinin daha iyi işlerlik kazanması adına bir program karar verildi." dedi.

Yüksek öğretimde denklik ve üniversiteler arası iş birliği hakkında görüştüklerini aktaran Erdem, "Başta Türkiye'ye giden Karadağlı burslu öğrencilerin durumunu, sayılarının artırılmasını ve Karadağ'ın ihtiyacı olan alanlarda seçim yapılabilmesini sağlayacak bir çalışmanın yapılmasını konuştuk." ifadelerini kullandı.

Mesleki teknik eğitim konusunu da gündeme getirdiklerini söyleyen Erdem, Türkiye'nin mesleki eğitimdeki tecrübelerini Karadağ'a aktaracağını ve Karadağ'daki mesleki eğitim öğretmenlerinin Türkiye'ye geçmesi, öğrenci değişimi gibi konuları görüştüklerini belirtti.

Erdem, birçok ülkede okulları bulunan Türkiye Maarif Vakfının Karadağ'da da okul açma ihtimalini değerlendirdiklerini kaydederek, mevzuat çerçevesinde okul öncesinden yüksek öğretime kadar özel okullar açılabileceğini sözlerine ekledi.

Yorumlar