Türkiye ile Birleşik Krallık, bilim ve inovasyon iş birliğini genişletti

- İstanbul Valisi ve İSTKA Yönetim Kurulu Başkanı Şahin: - "İş birliği sayesinde bilime dayalı politikaların geliştirilmesi ve iki tarafın paylaşımlarının artırılmasının yanında, ticaret ve yatırım ilişkileri bakımından da yeni fırsatların yakalanmasının mümkün olacak" - Birleşik Krallık Türkiye Büyükelçisi Chilcott: - "Bilim ve inovasyon odaklı fon araçları geliştirerek, Birleşik Krallık ve İstanbul'daki üniversite ve şirketleri bir araya getirmeyi ve katma değer sağlayan ortak projeler geliştirmelerini desteklemeyi hedefliyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Türkiye ile Birleşik Krallık, bilim ve inovasyon iş birliğini genişletti

İSTANBUL (AA) - İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) ile Birleşik Krallık İş, Enerji ve Endüstriyel Strateji Bakanlığı tarafından, Türkiye ile Birleşik Krallık arasında bilim ve inovasyon alanlarında gerçekleştirilen iş birliğini genişletecek protokol metni imzalandı.

Türkiye ile Birleşik Krallık arasında bilim ve inovasyon alanında devam eden iş birliği, imzalanan protokol metni ile genişletildi. Protokol metnini, İstanbul Valisi ve İSTKA Yönetim Kurulu Başkanı Vasip Şahin ile Birleşik Krallık Türkiye Büyükelçisi Sir Dominick Chilcott imzaladı.

Protokol ile iki ülke arasında Ar-Ge, eğitim ve yenilik alanlarında iş birliğinin daha da artırılması ve geliştirilmesi hedefleniyor.

Bu kapsamda iki ülke özel sektör ve yüksek eğitim kurumları arasında en yüksek seviyede iş birliği yapılması, Birleşik Krallık ile ortak gerçekleştirilecek inovasyon projelerine destek verecek finansal araçların geliştirilmesi, öğrenci, araştırmacı, girişimci değişim programlarına imkan sağlanması planlanıyor.

İş birliği kapsamında ayrıca, iki ülke, inovasyona dayalı bölgesel politikalar geliştirilmesine yönelik en iyi uygulamaları paylaşma ve teknoloji tabanlı ticaret ve yatırım ilişkilerini arttırma fırsatı bulacak.


- "Ticaret ve yatırım ilişkilerinde yeni fırsatlar yakalanacak"


İmza töreninde konuşan İstanbul Valisi ve İSTKA Yönetim Kurulu Başkanı Vasip Şahin, protokolün Birleşik Krallık ve Türkiye arasında uzun süredir devam eden iş birliğine önemli katkılar sağlayacağına inandıklarını ifade etti.

İş birliği sayesinde bilime dayalı politikaların geliştirilmesi ve iki tarafın paylaşımlarının artırılmasının yanında, ticaret ve yatırım ilişkileri bakımından da yeni fırsatların yakalanmasının mümkün olacağını belirten Şahin, "Böylece son dönemde ivme kazanan teknoloji ve inovasyon iş birliklerinin bölgesel kalkınma alanında da geliştirilmesi hedeflenmektedir." ifadelerini kullandı.

Şahin, iş birliği kapsamında birçok konuda olumlu sonuçlar elde etmenin mümkün olacağına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Muhtemel iş birliği konularımızın; Birleşik Krallık'taki paydaşlar ve İSTKA ortaklığıyla ortak mali destek programı tasarlamak, teknoloji, yenilik ve girişimcilik konularında ortak etkinlikler düzenlemek, İstanbul'un yenilik kapasitesinin artırılması amacıyla uluslararası deneyimlerden faydalanmak, paydaşlarımıza uluslararası bilim ve araştırma platformlarında İstanbul'u temsil etme imkanıyla ikili veya çok taraflı uluslararası programlar için ortak proje geliştirmelerine katkı sağlamak, iş ve yatırım imkanlarının, ilgili kuruluşlarla işbirliği halinde ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımına katkı yapmak olduğunu düşünüyorum. Temenni ediyorum ki bu protokol sayesinde iki ülke arasında kalkınma yönünde ortak çalışmalar yapılır ve başarılı adımlar atılır."


- "Bilim ve inovasyon odaklı fon araçları geliştirmeyi hedefliyoruz"


Birleşik Krallık Türkiye Büyükelçisi Sir Dominic Chilcott da 2014'te Birleşik Krallık ve Türkiye arasında imzalanan Mutabakat Zaptı ile başlayan Newton-Katip Çelebi Fonu iş birliği kapsamında şimdiye kadar Türkiye'den 307 araştırmacının desteklendiği, 17 milyon sterlinin üzerinde fon sağlandığı bilgisini verdi.

Chilcott, 2015'te Türkiye ve Birleşik Krallık arasında "Bilim ve İnovasyon" yılı ilan edildiğini anımsatarak, "Aynı yıl içinde gerçekleştirilen 50'ye yakın etkinlikte bini aşkın araştırmacı, politika belirleyici kişiler ve şirketler buluşturulmuş ve Newton-Katip Çelebi Fonu başta olmak üzere bilimsel iş birliği fırsatları aktarılmıştır." diye konuştu.

İSTKA ile imzaladıkları mutabakat zaptıyla mevcut iş birliklerini daha da derinleştirmeyi umut ettiklerini vurgulayan Chilcott, "Ajans ile bilim ve inovasyon odaklı fon araçları geliştirerek, Birleşik Krallık ve İstanbul'daki üniversite ve şirketleri bir araya getirmeyi ve katma değer sağlayan ortak projeler geliştirmelerini desteklemeyi hedefliyoruz." değerlendirmelerini yaptı.


- Büyüklüğü 56 milyon sterlin olan Fon ile iş birliği gelişti


Verilen bilgilere göre, iki ülke arasında bilim ve inovasyon alanındaki iş birliği, 2014'te TÜBİTAK ile Birleşik Krallık İş, Enerji ve Endüstriyel Strateji Bakanlığı tarafından ortak araştırma ve inovasyon faaliyetlerini destekleyen Katip Çelebi - Newton Fonu'nun hayata geçirilmesi ile ivme kazandı.

Toplam büyüklüğü 56 milyon sterlin olan ve 2021'e kadar devam edecek Katip Çelebi - Newton Fonu'nun oluşturulmasının ardından 2015, "Birleşik Krallık-Türkiye Bilim ve İnovasyon Yılı" ilan edildi.

Önemli bir kilometre taşı olan bu gelişme, iki ülke arasında bilimsel ve teknoloji iş birliğini geliştirme açısından önemli bir fırsat yarattı. İki ülke arasında 2014'te imzalanan mutabakat zaptıyla başlayan fon kapsamında şimdiye kadar Türkiye'den 307 araştırmacı desteklendi ve 17 milyon sterlinin üzerinde fon sağlandı.

Türkiye'nin 27 şehrindeki 72 kuruluşa ulaşan fon kapsamında, gelecek dönemde daha çok paydaşa ulaşılması ve fon olanaklarının artırılması hedefleniyor.

Yorumlar