Türkiye G20'ye ne zaman katıldı? G-20 üyesi ülkeler hangileri?

G-20, dünyanın en büyük 20 ekonomisinin yer aldığı bir platformdur. Group of 20 (20 Grubu) adıyla ilk defa 26 Eylül 1999 yılında kuruldu.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye G20'ye ne zaman katıldı? G-20 üyesi ülkeler hangileri?

20 Maliye Bakanı ve Merkez Bankası Başkanı Grubu, olarakta bilinen Group of 20 (20 Grubu)  26 Eylül 1999 yılında kuruldu.

Dünyanın en büyük 19 ekonomisi ve Avrupa Birliği'nin katılımıyla kurulan grup yılın belli dönemlerinde Maliye Bakanları, Merkez Bankası Başkanları ve Devlet Başkanları olarak toplanır. 

TÜRKİYE DÖNEM BAŞKANLIĞI NE ZAMANDI?

Her yıl farklı ülkelerin devraldığı dönem başkanlığını Türkiye, bir önceki dönem başkanı olan Avustralya'dan 15-16 Kasım tarihinde Brisbane kentinde yapılan G-20 zirvesinin ardından dönem başkanlığını devraldı.

Bir sonraki yıl 15-16 Kasım tarihinde Antalya'da düzenlenen G-20 zirvesine üye ülkelerin liderleri katılmış ve daha sonra Türkiye dönem başkanlığını kendinden sonra gelen ülke olan Çin'e devretti.

TÜRKİYE G-20'YE NE ZAMAN KATILDI?

Türkiye, G-20'nin ilk kurulduğu yıldan bu yana üyesidir. Türkiye Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen ilk toplantıya Maliye Bakanı düzeyinde katılmıştır.

G-20 ÜYESİ ÜLKELER HANGİLERİDİR?

G-20 üyesi toplam 19 ülke bulunmakatadır. Bunlar, ABD, Almanya, Arjantin, Avustralya, Birleşik Krallık, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan ve Türkiye'dir. Öte yandan G-20'de Avrupa ülkeleri, (Almanya, Birleşik Krallık, Fransa ve İtalya hariç) Avrupa Birliği ile temsil edilmektedir. 

Yorumlar

Servet TC ne zaman G 20 ne zaman katildi