Türkiye diyalog ile çözüm istedi, ABD devrede

Doğu Akdeniz'de Türkiye ile Yunanistan arasında sular ısınıyor. Türkiye, son iki gün içinde peş peşe yaptığı çağrılarda konuyu diyalog yoluyla çözmekten yana olduğunu bildirdi. Öte yandan Yunanistan ise ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'yu ağırlayarak konuyu görüşecek.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye diyalog ile çözüm istedi, ABD devrede

Türkiye'nin Akdeniz'deki varlığından rahatsız olan Yunanistan, tahrik edici adımlar atmaya devam ediyor. Türkiye ise Akdeniz'deki sorunların diyalog yoluyla çözümünden yana olduğunu belirtiyor. Öte yandan Yunanistan'ın medet umduğu ABD'den Atina'ya sürpriz bir ziyaret gerçekleşiyor. ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Atina'ya geliyor. Türkiye ise başından bu yana sorunu diyalogla çözmekten yana olduğunu belirterek, çağrılarını yeniliyor. Son çağrı ise Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'dan geldi.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın Cuma günü Viyana'da ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ile bir araya geleceği duyuruldu.

Görüşmenin ana gündem maddesinin Doğu Akdeniz'de Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan gerilim olması bekleniyor.

Dün Atina yönetimi AB Dış İlişkiler Konseyini "Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetleri" hakkında acil toplantıya çağırmıştı.

Oruç Reis sismik araştırma gemisinin Doğu Akdeniz'deki çalışmalarına 23 Ağustos'a kadar devam edeceğinin NAVTEX'le (Denizcilere Duyuru) duyurulmasının ardından Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis alarma geçmişti.

TÜRKİYE'DEN DİYALOG ÇAĞRILARI

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Doğu Akdeniz'de Yunanistan ile yaşanan gerilim hakkında konuştu.

Bakan Akar, Türkiye Doğu Akdeniz'de Yunanistan ile yaşadığı sorunu diyalogla çözmek istiyor. Sahada ve masada uluslararası hukuk ve iyi komşuluktan yanayız" dedi.

Milli Savunma Bakanı Akar, Yunanistan ile yaşanan anlaşmazlığı diyalog yoluyla çözmek istediğini söyledi. Akar bölgedeki "haklarını ve çıkarlarını" savunacağını da sözlerine ekledi.

Reuters'a konuşan Akar, "Tüm bunlara rağmen, sağduyunun hakim olacağına inanmak istiyoruz. Hem sahada hem de masada uluslararası hukuk, iyi komşuluk ve diyalogdan yanayız" dedi. Akar, "Uluslararası hukuka uygun barışçıl yollarla siyasi çözümlere ulaşmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Akar, Türkiye'nin kıyı sularında "haklarını, bağlarını ve çıkarlarını" savunmaya devam edeceğini söyledi. "Denizlerimizin mavi vatanımız olduğu bilinmeli. Her damla değerlidir" dedi.

Yorumlar