Türkiye-Azerbaycan-Pakistan Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı

- Çavuşoğlu, Memmedyarov ve Asıf, bölgenin istikrar, güvenlik ve gelişmesi için üçlü işbirliğinin geliştirilmesi konusunda kararlılık beyan eden ortak bildiriye imza attı

Google Haberlere Abone ol
Türkiye-Azerbaycan-Pakistan Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı

BAKÜ (AA) - Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen Türkiye-Azerbaycan-Pakistan Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ve Pakistan Dışişleri Bakanı Hoca Muhammed Asıf ortak bildiriye imza attı.

Ülkeler arasındaki stratejik ortaklık, karşılıklı saygı ve güvene dayalı ilişkilerin durumundan memnuniyet duyulduğu belirtilen bildiride, Azerbaycan, Türkiye ve Pakistan'ın bölgede önemli ve stratejik rol oynadığı vurguladı.

Üç ülkenin, bölgenin istikrar, güvenlik ve gelişmesi için üçlü işbirliğinin artırılması konusunda kararlı olduğunun ifade edildiği bildiride, ülkelerin egemenlik ve toprak bütünlüğüne karşılıklı olarak destek verildiği kaydedildi.

Bölgedeki çatışmalardan üzüntü duyulduğunun ifade edildiği bildiride, masum sivillerin zarar görmesi ve toprak bütünlüğünün güç kullanılarak ihlal edilmesi kınandı.

Sürdürülebilir ekonomik kalkınma için üç ülkenin iş birliğinin önemine değinen bildiride, şu ifadeler yer aldı:

"Ticari ilişkilerin geliştirilmesi, sermaye yatırımı ve ticaretin teşviki konusunda çabaların güçlendirilmesi kararlaştırıldı. Ortak proje ve programlar aracılığıyla enerji, ulaştırma, gümrük, tarım, iletişim, sanayi, çevre, eğitim, bilim, kültür, turizm ve spor alanlarında işbirliğini daha da güçlendirme kararı alındı.

Stratejik öneme sahip büyük ulaştırma projelerinin üç ülkenin ekonomik kalkınmasına fayda vereceği, demiryolu, karayolu ve havayolu ulaşımının uyarlanmasının geliştirilmesinin önemi vurgulandı.

Taraflar, savunma ve güvenlik alanının önemine vurgu yaptı ve üç ülkenin bu alanlarda aktif işbirliğinin gelişimine hazır olduklarını ifade etti.

Taraflar, terör, bölücülük, uluslararası örgütlü suçlar, uyuşturucu ticareti, insan kaçakçılığı, silah ticareti gibi güvenlik tehditlerine karşı işbirliğinin güçlendirilmesine sadık olduklarını bir kez daha beyan etti.

Taraflar, bölgesel ve uluslararası konularla ilgili üç kardeş ülkenin sürekli istişare içerisinde olacaklarını, uluslararası kurumlarda işbirliklerini güçlendirmeye hazır olduklarını teyit etti."

Üçlü görüşmelerin sürekli olarak yapılmasına karar verildiğinin belirtildiği bildiride, bir sonraki görüşmenin 2018'de Pakistan'da yapılacağı kaydedildi.

Yorumlar