"Türkçe dünyada öğrenilen bir dil haline gelmeye başladı"
- 4. Uluslararası İstanbul Arapça Kitap Fuarı Koordinatörü Muhammed Ağırakça: - "Bundan dört yıl önce biri bana dil eğitim merkezimizde 29 ülkeden 570 öğrencimiz olacağını söylese inanmazdım. Türkçe dünyada öğrenilen bir dil haline gelmeye başladı" - "Fuarda sağ görüşlü yayıncılar, sol görüşlü yayıncılar, Arap milliyetçileri, İslamcı yayınevleri, tasavvufi, selefi, şii, sünni hatta Hristiyan yayınevleri de var" - "Okullar tatil olmasına rağmen Arap okullarının kendi içinde organize olup fuara gelmesi bizim için anlamlı"
İSTANBUL (AA) - AHMET ESAD ŞANİ - 4. Uluslararası İstanbul Arapça Kitap Fuarı Koordinatörü Muhammed Ağırakça, Yunus Emre Enstitüsü ve üniversitelerin yabancı dil merkezlerinin eğitimleri sayesinde Türkçe'ye olan ilginin arttığını belirterek, "Türkçe dünyada öğrenilen bir dil haline gelmeye başladı." dedi.
Basın Yayın Birliği tarafından düzenlenen ve Anadolu Ajansı'nın Global İletişim Ortağı olduğu fuara ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulunan Ağırakça, toplamda 50 bin ziyaretçi hedefiyle yola çıktıkları fuarı, hafta sonuna denk gelen ilk 2 günde 17 binden fazla kişinin ziyaret ettiğini söyledi.
İstanbul'daki Arap okullarının da fuara yoğun ilgi gösterdiğini ifade eden Ağırakça, şunları kaydetti:
"Okullar tatil olmasına rağmen Arap okullarının kendi içinde organize olup gelmesi bizim için anlamlı. İstanbul'da yaşayan Araplar kendi içinde çok organize bir topluluk. Fuarımızın en büyük hedef kitlelerinden biri onlar. Suriye, Mısır, Irak, Yemen, Libya, Ürdün gibi Arap ülkelerinden fuara ilgi çok. İstanbul'da sayıları bir milyona yaklaşan Arap nüfus için bu fuar çok önemli bir etkinlik."
Ağırakça, Bursa, Sakarya ve İzmit gibi çevre illerden de Arapların fuara ilgi gösterdiğini belirterek, yaz turizm sezonunun sonuna denk gelen fuarın Türkiye'ye tatil için gelmiş Arap turistlerin de ilgisini çektiğini dile getirdi.
- "Arap ülkelerindeki bulunamayacak kitaplar fuarda"
Arapların fuara gösterdikleri ilginin sebebine değinen Ağırakça, "Burada kitapta tam bir hürriyet var. Yani her türlü kitabı, farklı görüş ve mezheplere ait kitapları çok rahat bulabilirsiniz. Arap ülkelerindeki kitap fuarlarında bulunamayacak kitaplar da bu fuarda yer alıyor." diye konuştu.
İstanbul Arapça Kitap Fuarı'nda kültür kitaplarından, literatür denilen klasik dini kitaplara, çocuk kitaplarından, hobi ve sağlık kitaplarına kadar bir çok türden yayına ulaşmanın mümkün olduğunu ifade eden Ağırakça, şöyle devam etti:
"Fuar için 15 farklı ülkeden 207 yayıncının İstanbul'a geldi. Fuarda sağ görüşlü yayıncılar, sol görüşlü yayıncılar, Arap milliyetçileri, İslamcı yayınevleri, tasavvufi, selefi, şii, sünni hatta Hristiyan yayınevleri de var. Çocuk kitaplarını önemsiyoruz. Yaklaşık 30'a yakın stantta çocuk kitapları bulunuyor. Burada, yani kendi ülkelerinin dışında yaşamak zorunda kalan çocukların kitaba ulaşması zor. Savaştan kaçıp gelen çocuklar da bu fuarda ana dili olan Arapça kitaplara ulaşabiliyor."
- "Türkiye'de Arapça eğitim sahası genişledi"
Muhammed Ağırakça, genel müdürü olduğu Akdemistanbul Dil Eğitim Kurumları bünyesinde yaptıkları araştırmalara göre, Türkiye'de Arapça öğrenenlerin sahasının genişlediği söyledi.
Türkçe öğrenmeye ilgilinin de her geçen yıl arttığını vurgulayan Ağırakça, şu bilgileri verdi:
"Türkçe öğrenen Arap topluluklarının iki ayrı hedefi var. Birinci grup burada hayatını sürdürmek için Türkçe öğreniyor. Gramerden uzak kullanabileceği bir dil olarak öğreniyor. İkinci grup ise öğrenci toplulukları. Türkiye'ye okumaya gelmiş, üniversitedeki dersleri anlayabilecek düzeyde Türkçe öğrenmek istiyorlar. Bu ikinci kitle daha çok üniversitelerin dil merkezlerine gidiyor. Akdemistanbul bünyesinde Türkçe öğrenen 570 öğrencimiz var. Bundan dört yıl önce biri bana dil eğitim merkezimizde 29 ülkeden 570 öğrencimiz olacağını söylese inanmazdım. Türkçe dünyada öğrenilen bir dil haline gelmeye başladı. Yunus Emre Enstitüsü ve üniversitelerin yabancı dil merkezleriyle başlayan süreç, Akdemistanbul gibi Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı dil merkezleriyle ivme kazandı."
Akdemistanbul olarak 4 yıldır Türkçe öğrettiklerini belirten Ağırakça, "Her yıl kendi öğrenci potansiyelimizde yüzde 20-25'lik artış görüyoruz. Başladığımızda sadece Suriye, Filistin ve Mısır'dan öğrencimiz vardı, şimdi ise 29 ülkeden öğrencimiz var." diye konuştu.
Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği, Uluslararası Arapça Kitap Yayıncıları Derneği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla gerçekleştirilen fuar 9 Eylül'e kadar devam edecek.
Yorumlar