TürkAkım açılışında konuşan Erdoğan'dan ABD-İran gerilimi açıklaması: İzin vermeyeceğiz

Rusya doğal gazının Avrupa'ya ulaşmasını sağlayan TürkAkım projesinde vanalar açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan açılış töreninde yaptığı konuşmada "TürkAkım, Rus dostlarımızla beraber büyük emek harcadığımız, hem ikili ilişkilerimiz bağlamında tarihi nitelikte bir projedir." ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan: İzin vermeyeceğiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, TürkAkım doğal gaz boru hattının açılış törenine katıldı.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "TürkAkım, Rus dostlarımızla beraber büyük emek harcadığımız, hem ikili ilişkilerimiz bağlamında tarihi nitelikte bir projedir. Projede deniz bölümünün tamamlanması neticesinde değerli dostum Putin ile geçen yıl tören düzenlemiştik. Bir sene içerisinde hedeflediğimiz şekilde hattı başarıyla tamamladık ve şimdi de açılışını yapıyoruz." dedi.

15 MİLYON HANENİN İHTİYACI KARŞILANACAK

Proje sayesinde 31,5 milyar metreküplük doğal gazın 15,75 milyar metreküpü aracı hiçbir ülke olmadan doğrudan Türkiye'ye ulaşacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, TürkAkım ile 15 milyon hanenin yıllık doğal gaz ihtiyacının karşılamış olacağını belirtti. 

Türkiye'nin hedefinin küresel enerji merkezlerinden biri haline gelmek olduğunu belirten Erdoğan, Doğu Akdeniz’de süren hidrokarbon arama faaliyetleri için ise "Türkiye olarak kesinlikle bölgesel gerilim peşinde değiliz asla da olmadık." dedi.

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki tek amacının KKTC ve kendi menfaatlerini korumak olduğunu belirten Erdoğan, "Her fırsatta tekrarladığımız gibi Doğu Akdeniz’de ülkemizin dışlandığı hiçbir projenin diplomatik açıdan hayata geçme şansı yoktur." ifadelerini kullandı. 

Türkiye'nin Akdeniz’deki en uzun kıyı şeridine sahip ülke olduğunu belirten Erdoğan, Türkiye'nin bu bölgedeki her projede söz söyleme hakkına sahip olduğunu söyledi.

ABD-İRAN GERİLİMİ

ABD ile İran arasında bir süredir devam eden gerilimin hiç arzu edilmeyen bir bir noktaya ulaştığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye olarak ne Irak’ın ne Suriye’nin ne Lübnan’ın ne deniz yoluyla enerji ticaretinin yüzde 30’undan fazlasının yapıldığı körfez bölgesinin vesayet sahnesi haline gelmesini istemiyoruz." dedi.

Irak'ın zaten sıkıntılı olan istikrarını tamamen kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Erdoğan, Irak Türkmenlerinin selametinin Türkiye için önemli olduğunu kaydederek "Arabı, Türkü, Kürdüyle Irak halkının tamamı bizim öz be öz kardeşimizdir. Türkiye olarak bu konudaki hassasiyetimizi açıkça ortaya koyduk.  Kargaşa ve çatışmalarla anılan Irak’ın yeniden huzura kavuşması için büyük çaba harcadık. DEAŞ ve PKK terörü mücadelesinde Irak’a her alanda destek verdik." ifadelerini kullandı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:

Savaş tamtamlarının çaldığı bu kritik süreçte de diplomasinin tüm kanallarını kullanarak tansiyonu düşürmeye çalışıyoruz. Son bir haftada çok sayıda liderle telefon görüşmesi gerçekleştirdik. Dışişleri bakanımız da yoğun bir diplomasi trafiği yürütüyor. Amacımız gerilimi düşürerek yeniden aklı selimi hakim kılmaktır. Bölgemiz son 20 yıldır devam eden çatışmalar nedeniyle zaten bitap düştü. Vekalet savaşlarının bedelini maalesef Irak’tan Suriye’ye kadar milyonlarca masum kardeşimiz ödedi.

Tüm taraflarla konuşabilen bir ülke olarak diplomasi trafiğimizi çok yönlü bir şekilde devam ettireceğiz. Elimizdeki tüm imkanları seferber ederek bölgemizin kan ve gözyaşına boğulmasına izin vermeyeceğiz. Bu süreçte Rusya Federasyonu ve değerli dostum sayın Putin ile de sürekli diyalog ve istişare halinde olacağız. Rus dostlarımızın da katkısıyla inşallah bu sıkıntılı süreci suhuletle atlatacağımıza inanıyorum. Bir kez daha TürkAkım projesinin ülkelerimiz ve bölgemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Bu projenin mimari olarak gördüğüm sayın Putin’e ve heyetine teşekkür ediyorum.

Yorumlar